RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea, profil de erou. A luptat în 1944 pe distrugătorul „Regina Maria”, dar comuniştii l-au făcut muncitor necalificat


Un adevărat erou al Forţelor Navale, combatatant al Doilea Război Mondial, contraamiralul în retragere Mircea Caragea, care  a împlinit pe 18 ianuarie 100 de ani, este singurul marinar în viaţă care a participat la primul marş de instrucţie al Navei-Şcoală „Mircea”, desfăşurat în anul 1939.

Mircea Caragea s-a născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Şelari, judeţul Dâmboviţa. A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” şi, pentru că iubea marea, în anul 1938 s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. 

După absolvire, prima funcţie pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofiţer cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a participat la “Operaţiunea 60.000”, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Crimeea.  Se întâmpla în anul 1944, când tânărul locotenent Mircea Caragea era  membru al echipajului distrugătorului „Regina Maria”, considerat “Asul de pică” al Marinei Regale Române. 

De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcţii la bordul navelor, dar a fost şi comandant al portului militar Hârşova (1944-1945), precum şi profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele.   În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofiţer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist. După mai mulţi ani de încercări şi refuzuri, începând cu anul 1952 a lucrat ca muncitor necalificat în construcţii, iar în anul 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieşit la pensie în anul 1982.   Decorat de Cotroceni cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace   Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au participat astăzi, 18 ianuarie, la ceremonia dedicată sărbătoririi împlinirii vârstei de 100 de ani de către contraamiralul în retragere Mircea Caragea.   În cadrul evenimentului, care a fost organizat la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti, contraamiralului Mircea Caragea i-a fost conferit, din partea Preşedintelui României, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace. Distincţia a fost acordată în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru vitejia şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă contraamiralul în retragere Mircea Caragea de-a lungul întregii sale cariere militare, precum şi pentru exemplara sa conduită civică.

sursa www.adevarul.ro

  

Related posts

Vreme deosebit de caldă pentru mijlocul lunii mai. Maxime de până la 34 de grade

Redacția

Legea pensiilor speciale, adoptată de Senat. Merge la Cameră pentru vot final. Coaliția doar ciupește din marile venituri ale „specialilor”

Redacția

Toți locuitorii unei regiuni din Italia vor primi gaze naturale gratis după ce guvernatorul a semnat un acord cu companiile petroliere

Redacția
Încarcă...