RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sport

Antrenorul Nicu Tarcan şi studentele sale de la Politehnica Iaşi duc România în elita Europei la rugby, dar şi la turneul de calificare la Jocurile Olimpice Tokyo 2020!

Ediţia din acest an a Women Trophy Series la rugby în 7 feminin s-a încheiat la Lisabona cu succesul reprezentativei României, formaţie care a câştigat cea de-a doua etapă după ce a încheiat-o pe prima, desfăşurată în urmă cu două săptămâni la Budapesta, pe locul al doilea, în urma Germaniei.

Formaţia României este condusă de antrenorul păşcănean Neculai Tarcan, cel care pregăteşte şi formaţiile de la Politehnica Iaşi, atât cea de senioare, cât şi cea de junioare fiind campioane naţionale en-titre şi deschid şi clasamentele actualului sezon (la Iaşi este ajutat la antrenamente de Gabriela Lepciuc, de prof. Viorica Ursanu, care se ocupă de pregătirea fizică, şi de medicul Valeriu Chirica)! Mai mult, din cele douăsprezece componente alte lotului României opt provin de la Politehnica Iaşi, cinci dintre ele fiind cu regularitate titulare: Maria Atomi, Loredana Juncănariu, Georgiana Gabor, Ana Maria Sandu, Alina Diniţă, Mădălina Radu, Simona Roşca şi Gabriela Buciumanu. Şi mai mult, fosta lor colegă de club, Emilia Vizitiu, transferată la Agronomia Bucureşti, a fost căpitanul echipei care după izbânda de la Lisabona a terminat Women Trophy Series la egalitate de puncte cu Germania pe primele două locuri ale ierarhiei finale, ceea ce reprezintă un dublu succes: promovarea în 2020 Grand Prix Series – primul eşalon valoric, dar mai ales calificarea la turneul preolimpic, programat pe 13-14 iulie, la Kazan (Rusia). 

  

„În Grand Prix Series ne vom confrunta cu formaţii precum Anglia, Franţa, Irlanda, dar la turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo chiar nu ştiu pe cine vom întâlni. Nu m-am gândit aşa departe… Ştiu că acolo vor fi opt formaţii şi numai primele două vor obţine calificarea, va fi foarte dificil. Nu va fi însă ultima şansă de a juca sub cerul olimpic dacă nu vom reuşi să ne clasăm între primele două”, ne-a declarat Neculai Tarcan.

Programul de pregătire pentru turneul preolimpic este însă cumva afectat de faptul că unele jucătoare de la Politehnica sunt ocupate în această perioadă şi cu activitatea şcolară. „Toate fetele sunt studente, sunt fete muncitoare, fete serioase, sunt veritabile modele. De fapt, condiţia dlui. Tarcan este ca ele să fie studente, altfel nu le primeşte în echipă”, a menţionat Vasile Manole, preşedintele CS Politehnica Iaşi. 

„Degeaba sunt bune la rugby, n-au viitorul asigurat. Pe primul plan trebuie să rămână cartea, iar câteva dintre fete au licenţă şi nu ne putem pregăti centralizat încă de pe 1 iulie. Ne vom reuni probabil pe 8 iulie şi ne vom pregăti câteva zile la Kazan, pentru a ne acomoda cât mai bine cu condiţiile în care se va desfăşura turneul preolimpic”, a precizat Tarcan, pus cumva pe gânduri că fetele care termină facultatea ar putea părăsi Iaşul, aşa cum s-a întâmplat cu Vizitiu. „Este drept că vin junioarele din urmă (n.r. – junioara Daniela Glodeanu a fost în lotul României la prima etapă, la Budapesta, ca şi Ana Maria Călin), dar totuşi Iaşul ar putea face mai mult pentru aceste fete. Nu le trebuie condiţii extraordinare, dar nici nu pot rămâne la Iaşi cu 500 de lei lunar după ce termină facultatea!”.

Revenind la etapa de la Lisabona, România a ieşit prima din Grupa B, a dispus cu 33-0 de Georgia în sferturi, cu 19-0 de Cehia în semifinale şi cu 22-5 de Germania în finală.

sursa www.ziarulevenimentul.ro

Related posts

Barajul pentru promovare în Liga 3: CSM Vaslui – Moldova Cristești, sâmbătă, 17 iunie, manșa tur!

Marius Parteni

Simona Halep a ratat calificarea în semifinalele turneului de la Madrid. A pierdut categoric în fața tunisiencei Ons Jabeur

Redacția

CS Sporting Pașcani a început partidele de pregătire (FOTO)

Răzvan Grecu
Încarcă...