RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

600 de persoane din întreaga Moldovă așteaptă un transplant renal. Un tânăr din județ a primit recent un rinichi nou

Sansa la o viata normala pentru doi pacienti din Moldova. Azi noapte, medicii de la Spitalul Parhon au facut doua transplanturi renale, iar interventiile chirurgicale s-au incheiat cu succes. Astfel ca, un pacient in varsta de 37 de ani, din judetul Botosani, care facea dializa de cinci ani, a primit un rinichi.

 

  

Al doilea pacient, un barbat de 36 de ani, din judetul Iasi si care a inceput sedintele de dializa la inceputul acestui an, a primit un alt rinichi. In sala de operatii au intrat cate 4 medici si mai multe asistente, iar interveniile chirurgicale au durat mimumum 4 ore fiecare.

Pacientii sunt sub tratament si vor mai ramane sub supraveghere medicala pentru citeva zile. Recuperarea post operatorie ar trebui sa fie usoara, spun specialistii, tinind cont de virsta pacientilor. Organele au fost donate de o femeie aflata in moarte cerebrala, iar familia a fost deacord cu donarea.

La Iasi, pe lista de asteptare pentru un transplant renal sunt peste 600 de persoane din intreaga Moldova.

Raluca Neagu, coordonator Centrul Regional de Transplant: „A fost o pacienta de 44 de ani, pentru care am avut acordul familiei pentru toate organele si tesuturile, dar nu s-au putut preleva, din motive medicale, decat rinichii si corneea. Transplantul de rinichi s-a facut la Spitalul Parhon, iar cel de cornee urmeaza sa se efectueze in cursul zilei de astazi, la Spitalul Sf Spiridon. Este al patrulea donator din zona Moldovei, respectiv din centrul universitar Iasi, din anul 2019”.

 

 

Related posts

Medicii ieşeni – suplimentele Omega 3, bani irosiţi pentru o iluzie a sănătăţii

Redacția

Arsuri solare? Iată ce este de ajutor!

Redacția

Focar de coronavirus la Secția Pediatrie a Spitalului Municipal Pașcani

Oana Cordoneanu
Încarcă...