RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

554 de vieţi salvate în Moldova de caravana IRO Iaşi. Sunt femei ce nu aveau nicio şansă

Acesta este numărul pacientelor cu risc maxim de cancer de col uterin depistate în patru judeţe ale Moldovei. Multe dintre acestea provin din familii defavorizate, nu au serviciu şi locuiesc în sate izolate.

 

  

Peste 500 de vieţi salvate prin programul regional de screening pentru cancerul de col uterin în zonele izolate ale regiunii de nord-est a ţării. Este vorba despre caravana mobilă compusă din două maşini-unităţi aflate în dotarea Institutului de Oncologie de la Iaşi printr-un program finanţat de Banca Mondială. Cele două unităţi mobile au intrat în funcţiune din noiembrie anul trecut, iar până acum, de testare au beneficiat 3.511 paciente din mai multe judeţe ale Moldovei. „Încercăm să ajungem acolo unde nu a ajuns până acum nici asfaltul, nici apa potabilă, şi unde căldura e din lemne şi în secolul 21“, a subliniat dr. Laurenţiu Bontaş, medic specialist în ginecologie şi obstetrică la IRO Iaşi. Au fost vizate pacientele care nu au acces la o clinică de ginecologie sau la un medic de familie care poate să le asigure un test screening pentru cancerul de col uterin. „Am să dau numai câteva exemple unde a fost caravana şi a fost depistată această boală, e drept în faze incipiente.

La Iaşi, e vorba de Mogoşeşti, de comuna Al.I. Cuza, la Neamţ de Barticeşti, Bahna, Dulceşti, Piprig sau Poiana Teiului. La Suceava de Ostra, Stulpicani, Vicovu de Jos sau Vatra Moldoviţei. Şi sunt doar puţine dintre locurile unde am mers“, a adăugat dr. Bontaş. Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin oferă testarea gratuită a tuturor femeilor din grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 64 de ani pe o perioadă de cinci ani. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş – Papanicolau. După un an de screening în judeţele Moldovei, rezultatul , spun specialiştii, este unul îngrijorător.

„554, un număr foarte mare din păcate. Aceste persoane depistate prezintă cel mai mare risc de cancer de col uterin“, a adăugat Laurenţiu Bontaş. Dintre pacientele care prezentau risc pentru această boală, forţe multe sunt cazuri sociale, cu două-trei clase primare absolvite, 90% fără ocupaţie, vârsta lor fiind cuprinsă între 35 şi 45 de an. În plus, neavând asigurare medicală vor trebui să-şi plătească singure tratamentul indicat de specialişti pentru a stopa evoluţia bolii. Multe dintre femeile găsite pozitive în urma testării sunt mame cu mulţi copii şi nu au beneficiat de o asistenţă medicală regulată şi nici măcar de o prezenţă constantă la ginecolog pe timpul sarcinii. „Nu au fost monitorizate în timpul sarcinii, astfel încât, în primul trimestru de sarcină, să se recolteze testul HPV“, a adăugat Laurenţiu Bontaş. Pentru cele 554 de femei depistate cu risc de cancer de col uterin, caravana mobilă de la IRO Iaşi a fost un colac de salvare.

„E drept că la cele 554 de cazuri au fost depistate leziuni premergătoare cancerului. În acest stadiu, sunt curabile. Deci, da, este vorba de 554 de vieţi salvate. Ceea ce trebuie să se înţeleagă însă este faptul că screeningul de cancer de col uterin este singura armă pentru a scădea mortalitatea prin acest tip de cancer“, a adăugat Lauretiu Bontaş, coordonatorul caravanei. Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus care provoacă cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală, aceasta fiind frecvent întâlnită la adulţii activi din punct de vedere sexual.

Până în prezent, au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus, două dintre ele – 16 şi 18 – fiind responsabile pentru peste 70% dintre cancerele de col uterin. Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial. În fie­care an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, ceea ce înseamnă 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în UE. În plus, peste 1.900 de femei din România pierd, în fiecare an, lupta cu această maladie. Prima ţară din lume care prin screening a reuşit eradicarea acestei boli este Australia. 

 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Persoanele sărace din zonele rurale vor beneficia de servicii sociale, medicale și educaționale finanțate de UE

Redacția

Scade numărul pacienților internați la ATI la aproape 1.000. Rata de infectare este de 9,5%

Redacția

Anchetă de amploare în cazul medicului care jecmăneşte pacienţii din Heleșteni

Redacția
Încarcă...