RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Ulcer: cât de «vinovat» este stresul cotidian de declanşarea bolii ?

Deşi foarte multe persoane pun declanşarea bolii pe seama stresului, realitatea este că factorii principali care determină apariţia ulcerului sunt Helicobacter pylori şi medicamentele antiinflamatorii nonsteroidiene. Cele mai utilizate antiinflamatorii nonsteroidiene pentru răceli sau dureri sunt cele de tip Ibuprofen, Nurofen, Diclofenac, Keterolac, aspirină. 

 

  

De asemenea, trebuie ştiut că aproximativ 80* dintre ulcere sunt H. pylori pozitive. În ceea ce priveşte stresul acesta nu poate declanşa singur boala. Însă,  o persoană poate resimţi mai acut sau mai supărător simptomele unui ulcer, în condiţii de suprasolicitare sau stres psiho-emoţional. De asemenea,  « deprinderile »  meselor neregulate sau absente, unele alimente tip « fast-food », băuturile carbogazoase sau alcoolice pot contribui deasemenea la tabloul clinic al unui ulcer, agravând simptomele. De ce apare au reapare ulcerul şi care este tratamentul corect, explică  dr. Ana Maria Sîngeap, din cadrul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi. Articolul face parte din campania de informare pe tema sănătăţii gastrice, campanie derulată în luna octombrie de Ghidul pentru Sănătate în colaborare cu medicii gastroenterologi ieşeni, membri ai Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. Ziua Sănătăţii Gastrice este marcată pe 2 octombrie, dată la care doi cercetători australieni au descoperit în 1983 bacteria Helicobacter pylori, descoperire care a modificat complet înţelegerea cauzelor unor afecţiuni gastrice şi tratamentul acestora

Mitul « stresului »

Reporter: Există cazuri de ulcer  cauzate  de stres sau este doar un mit? 

Dr. Ana Maria Sîngeap, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi, Spitalul « Sf. Spiridon »: Există « ulcerul de stress », dar această noţiune se defineşte în literatura de specialitate diferit faţă de sensul uzual al expresiei. Adevăratul « ulcer de stress » este provocat de dezechilibrul important între secreţia acidă gastrică şi puterea de apărare a mucoasei stomacului şi duodenului, apărut în cazul pacienţilor supuşi unei intervenţii chirurgicale complexe (în special în sfera cerebrală), pacienţilor politraumatizaţi sau cu arsuri extinse, în stare gravă, asistaţi în serviciile de terapie intensivă. Este vorba, aşadar, de stresul major post-traumatic sau post-intervenţional. În ceea ce priveşte stresul cotidian, din cadrul cerinţelor profesionale sau vieţii active ce caracterizează existenţa multor persoane în prezent, nu s-a dovedit că provoacă doar el, ca singur factor cauzal, ulcerul.

Obiceiuri care influenţează apariţia sau reapariţia ulcerului

Rep.: Care sunt cele mai mari „pericole” ale stilului de viaţă modern, factori care influenţează apariţia şi reapariţia ulcerului?

Dr. Ana Maria Sîngeap: Deşi am menţionat ca ulcerul nu este determinat propriu-zis de stresul zilnic, nu este mai puţin adevărat că o persoană poate resimţi mai acut sau mai supărător simptomele unui ulcer, în condiţii de suprasolicitare sau stres psiho-emoţional. Iar « deprinderile »  meselor neregulate sau absente, unele alimente tip « fast-food », băuturile carbogazoase sau alcoolice pot contribui deasemenea la tabloul clinic al unui ulcer, agravând simptomele. O menţiune specială privind fumatul, care uneori este adiacent stresului – au fost demonstrare teorii conform cărora poate: să accentueze secreţia acidă, să întârzie evacuarea gastrică, deci putem vorbi de fumat ca şi co-factor cauzal al  ulcerului; iar pe parcursul tratamentului pentru ulcer, continuarea fumatului întârzie vindecarea acestuia.

Atenţie la medicamentele antiinflamatorii pentru dureri sau răceală!

Factorii principali care determină apariţia ulcerului sunt Helicobacter pylori şi medicamentele antiinflamatorii nonsteroidiene (AINS –  nota redacţiei – cele mai utilizate antiinflamatorii nonsteroidiene pentru răceli sau dureri sunt cele de tip Ibuprofen, Nurofen, Diclofenac, Keterolac, aspirină). În momentul descoperirii unui ulcer gastric sau duodenal, demersul diagnostic trebuie completat şi cu cercetarea factorilor cazuali. Aproximativ 80* dintre ulcere sunt H. pylori pozitive. Atât despre H. pylori, cât şi despre influenţa negativă a AINS au fost prezentate aspecte în ediţiile anterioare. Aş repeta următoarele recomandări: dacă a fost diagnosticată infecţia cu H. pylori, trebuie urmat tratamentul prescris şi trebuie efectuat controlul eradicării, la intervalul de timp după terminarea acestuia, recomandat de medic.  De asemenea, excluderea sau evitarea AINS, prin măsuri adaptate în anumite situaţii speciale (AINS “selective”, tratament concomitent cu antisecretorii sau protectoare gastrice). Totodată, menţionez că există boli care, prin asociere, pot favoriza apariţia ulcerului gastric sau duodenal. Pacienţii cu boli cronice de tipul cirozei hepatice, boli pulmonare cronice, boală cronică de rinichi, sunt mai expuşi la apariţia ulcerului, principala explicaţie fiind scăderea capacităţii de apărare proprie a mucoasei gastrice, prin diferite mecanisme ce implică în special oxigenarea deficitară a mucoasei.

Hemoragia digestivă ca şi complicaţie a ulcerului apare mai frecvent toamna !

Rep:Este adevărat că toamna reapar mai frecvent ulcere hemoragice? Care sunt cauzele?

Dr. Ana Maria Sîngeap: Există o tendinţă de manifestare sezonieră a ulcerului, numită « marea periodicitate », cu acutizări în sezoanele de trecere – primăvara şi toamna. Hemoragia digestivă ca şi complicaţie a ulcerului apare mai frecvent toamna posibil în relaţie cu medicamentele AINS utilizate pentru problemele de sezon ale anotimpului mai rece – infecţii respiratorii, acutizarea durerilor reumatismale. Totodată, toamna, ca anotimp al fructificării viei, aduce mai multe cazuri de complicaţii, inclusiv hemoragii digestive.

Rep.: Dacă  m-am tratat pentru ulcer şi simptomele  reapar după o perioadă, pot urma acelaşi tratament din nou?

Dr. Ana Maria Sîngeap:Dacă simptomele reapar asemănător cu tabloul clinic din cadrul ulcerului diagnosticat în antecedente, poate fi reiniţiat tratamentul cu antisecretorii gastrice, sau cu antiacide, în scopul ameliorării imediate. Este recomandat însă consultul medical, mai ales în cazurile în care simptomele persistă, întrucât  la baza simptomatologiei actuale poate fi o problemă diferită, sau este vorba într-adevăr de un ulcer refractar sau recidivant, ceea ce poate ridica noi întrebări privind cauzele.

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Medicii de familie care se ocupă de pacienți COVID ar putea primi bani în plus

Redacția

Austria anunță testarea în masă a populației la încheierea carantinei

Redacția

Analizele de sânge, pe înţelesul tuturor. Valori normale și bolile pe care le pot indica în caz că sunt mai mari sau mai mici

Redacția
Încarcă...