RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

„Profesori fericiţi pentru elevi mai buni”

Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” din Hălăuceşti implementează în perioada iulie 2018-august 2019 proiectul Erasmus+ „Şcoala – o şansă pentru  un viitor mai bun”,  cu numărul  2018-1-RO01-KA101-048356,  finanţat din fonduri europene, cu un buget de 38.260 euro. 

 

  

Scopul proiectului este formarea personală și profesională a 16 cadre didactice în vederea adoptării și utilizării standardelor europene în procesul educativ, asigurării egalității de șanse tuturor educabililor, îmbunătățirii rezultatelor școlare, diminuarea absenteismului, determinarea cat mai multor elevi să-și continuie studiile liceale în instituția noastră, în vederea dezvoltării unei cariere de succes.

Primul flux de formare-perfecţionare a cadrelor dindactice de la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” din Hălăuceşti s-a desfăşurat în perioada14.10.2018 – 21.10. 2018. Titlul cursului este Life Coaching  for Teachers: happy teachers for better students şi s-a desfăşurat în Spania, Barcelona, Barcino School, Carrer Rector Triadó, 69-71, Local 2, 08014. La acest program de formare au participat următoarele cadre didactice: Ghercă Iulian – professor de istorie şi educaţie civică,  doctor în istorie, director adjunct  al Liceului Teoretic ,,Bogdan Vodă” – Hălăucești și coordonator al proiectului; Mîrț Silvia-profesor pentru învăţământul primar şi profesor de limba şi literatura română, Cășuneanu Alina-profesor de biologie, Moglan Dumitru Dorin-profesor de matematică.

 “Cursul a reprezentat o ocazie incomparabilă de a reflecta mai bine asupra noastră ca profesori. El este destinat atat tinerilor profesori care doresc să-și construiască o lunga şi satisfăcătoare carieră, dar şi profesorilor cu experiență care doresc să îşi reîmprospăteze abordările lor de predare.” (prof. Moglan Dorin Dumitru).

 Profesorii implicați în curs au achiziționat informaţii şi şi-au însuşit metode şi mijloace care să le permit atingerea unui anumit nivel al conștientizării rolului lor ca făcând parte dintr-o echipă mai mare în scopul prevenirii stresului, a echilibrării vieții profesionale, a atingerii satisfacției şi eficienței în activitatea lor – toate aceste având ca finalitate atragerea şi stimularea elevilor în vederea diminuării absenteismului, reducerii abandonului, creşterii rezultatelor la examenele naţionale, îmbunătăţirea rezultatelor la învăţătură şi disciplină şi atragerea elevilor către Liceul Teoretic “Bogdan Vodă” din Hălăuceşti.

Din tematica cursului menţionăm următoarele conţinuturi, metode şi mijloace: ANALIZA SWOT ( modul concret de aplicare a metodei de analiză managerială SWOT în identificarea competenţelor, cunoştinţelor şi abilităţilor unui profesor); STAREA DE FLOW (aplicarea, în domeniul profesional, educational, a conceptului de “flow” din psihologia pozitiva, introdus de Mihaly CSIKSZENTMIHALYI, care a cercetat în profunzime fenomenele de “fericire” si “creativitate”); Teoria ecologică a lui Bronfenbrenner – este una dintre cele mai acceptate explicații pentru influența mediului social asupra dezvoltării oamenilor; THE HEALTHY MIND PLATTER – teorie ce ne ajută să asigurăm creierului toate elementele necesare pentru a putea fi functionali; BORNOUT – reprezintă o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, în general la locul de muncă, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională; Mindfulness – este o stare mentală caracterizată de atenție sporită, curiozitate și acceptare a experienței momentului prezent; DIAGRAMA EISENHOWER – una dintre metodele simple, dar foarte eficiente, care ne-ar putea fi de ajutor în gestionarea timpului, etc.

Formarea şi perfecţionarea cadrelor didactice participante a fost dublata de o experienţă culturală concretă, impresionantă şi de interacţiunea cu valorile şi principiile europene (implicit dimensiunea europeană asupra sistemului educaţional).

 Mai multe informaţii referitoare la Proiectul Erasmus+ „Şcoala – o şansă pentru  un viitor mai bun”,  cu numărul  2018-1-RO01-KA101-048356,  finanţat din fonduri europene şi participarea la cursul Life Coaching  for Teachers: happy teachers for better students se pot afla de pe sittul proiectului http://liceulhalaucesti.ro/erasmus/erasmus/despre_proiect.htm şi adresa de facebook a proiectului Erasmus Halaucesti.

Prof. Iulian Ghercă

Related posts

Întâlnire virtuală pentru elevii din ani terminali de la Colegiul “Unirea”

Redacția

Programul Centrului de Excelență Pașcani din această săptămână

Redacția

CP:Cursuri de pregătire în Polonia pentru profesorii de la Școala Specială

Redacția
Încarcă...