RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Kosarom- model la nivelul întregii UE

Afaceri de 350 milioane lei cu un randament oficial de 10% și aproape 8 milioane de euro achitate statului doar în 2018. Investiții noi în același an de 11 milioane euro dar planul prevede 80 de milioane până în 2022. Asta după alte investiții de 60 milioane euro finalizate în ultimii ani.

Poate, mai important, 1300 de angajați proveniți preponderent din zone sărace sau foarte sărace dar plătiți peste media economiei. Asta înseamnă în cifre seci business-ul KOSAROM (producție și industrializare carne de porc și pui). O afacere estimată la minim 300 milioane euro și care duce principalul acționar – familia Apostol – pe locul 3 în topul bogătașilor ieșeni cu o avere de minim 225 milioane euro.

  

Cea mai ”europeană” afacere din Iași


Cu investiții de 60 milioane euro finalizate și alte 80 de milioane bugetate până în 2022 KOSAROM este de departe cea mai adaptată afacere ieșeană la rigorile severe ale UE. Grație acestor a depășit fără emoții bomba gripei porcine (bombă ce a pulverizat pur și simplu concurenți din țară) și i-a permis, atenție, cucerirea defintivă a extrem de pretențioasei piețe a Germaniei. 

„Ca sa intram pe piata Germaniei ne-a luat 2 ani. Sunt foarte nationalisti, ne-au tinut non-stop in analize, laboratoare, dar i-am convins pina la urma prin calitate. Alte piete grele pe care am intrat sunt Londra, Madrid. Ne lipseste promovarea acolo, dar ne impunem treptat prin calitate. Intr-o mare retea din Germania veti gasi cutii speciale de carne KOSAROM pe care este stema Romaniei. Si sa nu credeti ca asta micsoreaza vinzarile. Germanii care au cumparat o data, cumpara si a doua oara, si a treia oara, i-am cistigat prin calitatea produsului”, s-a lăudat fondatorul KOSAROM, Neculai Apostol. 

El susține că succesul a fost adus calitatea extrem de ridicată a produselor. ”O spun fără ezitare. KOSAROM este model la nivel european, nu sunt mulți cei care se pot apropia de calitatea produselor noastre. Informal periodic vin la noi diverși producători din UE să vadă la fața locului ce am făcut și să se adapteze și ei”, a povestit Apostol la un moment dat. 

 În iunie a inaugurat la Iasi cea mai mare ferma din tara

Pe 15 iunie 2018 Grupul KOSAROM a inaugurat cea mai mare ferma din tara specializata pe reproductie porcine de inalta calitate. Investiția de peste 8 milioane de euro a fost realizată în comuna Ion Neculce si introduce tehnologie de top mondial. “Avem aici genetica peste tot ce foloseste in tara dar si in Sud Estul Europei. Am spus-o de mai multe ori iar investitia de azi o dovedeste inca o data, noi chiar ne batem in calitatea productiei cu orice producator din UE”, a spus la inaugurare fondatorul grupului Kosarom, Neculai Apostol. El a amintit si de alte investitii de top facute de firmele sale (ex: 15.000.000 euro la Suinprod Roman intr-o ferma de scrofite unicat in Estul Europei tehnologie). “Grupul de firme Kosarom se aliniază permanent la tot ce este nou în materie de zootehnie la nivelul Uniunii Europene”, a tot repetat Neculai Apostol.

 Are și produse fără E-uri

În octombrie 2017 KOSAROM s-a alăturat grupului select de producători de carne cu produse fără E-uri. “Am lansat la târgul Anuga, cel mai mare eveniment din Europa pe piața cărnii, o gamă de produse E-free. Este vorba despre câteva articole fără E-uri complet. De asemenea, la peste 20 de articole care sunt în portofoliul Kosarom s-a lucrat mult în ultimul an și din produsele respective am scos monoglutamatul, proteină din soia și alte ingrediente, astfel încât produsele sunt acum cu etichetă transparentă”, a declarat Elena David, directorul de vanzari Kosarom.

“Și Occidentul maninca salam cu E-uri pentru a face economie”

După câteva luni KOSAROM a constatat că productia fara E-uri nu a avut mare succes comercial. “Noi vindem carne si in Romania si in Occident asa ca ce va spun e direct din piata. Am avut cereri de la unii clienti pentru produse fara E-uri asa ca am facut si asa ceva. Sigur, e un produs mai scump, pentru ca sunt retete speciale, care necesita mai mult efort. Daca sunt clienti care se uita mai mult la pret atunci problema E-urilor nu e atit de importanta. Si am observat apoi ca lumea decide, preponderent, in functie de pret. Culmea este ca acest fenomen nu e doar la nivelul Romaniei ci al intregii Europe”, a spus  Neculai Apostol.

KOSAROM intră în 3000 de magazine din Germania


În noiembrie 2017, KOSAROM a anunţat o altă mişcare mare: „Exportăm în Germania, Spania, Anglia şi foarte puţin în Italia şi Olanda. În Germania suntem inclusiv în câteva magazine Rewe, iar anul acesta vom intra în toate magazinele Rewe din această ţară. Pe piaţa din Germania nu se intră uşor, într-un fel ştiu să-şi protejeze propriile produse. Dar din moment ce respecţi toate standardele poţi intra pe această piaţă“, a declarat Neculai Apostol. 
Atenţie, lanţul Rewe are în Germania peste 3.000 de magazine. 

 

continuare pe www.topiasi.ro

Related posts

S-a închis cel mai vechi pub din Marea Britanie, după 1.229 de ani de la înființare. Managerul: „Am inima frântă”

Redacția

Reguli noi pentru restaurante de la ANPC. Patronii, obligaţi să scrie în meniu ingredientele fiecărui preparat și valorile nutriționale

Redacția

O multinaţională caută un absolvent cu studii de contabilitate şi limbă franceză

Redacția
Încarcă...