RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

Wind of change (Video)

Moartea fostului primar Neculai Rățoi poate fi un semnal simbolic pentru ca Pașcaniul, pășcănenii în particular, să se rupă de trecut. Fostul politician a condus municipiul timp de 26 de ani din funcția de primar, și alți 8 ani după, prin influența pe care a avut-o în filiala locală a PSD și a președintelui acesteia, Dumitru Pantazi.

Odată cu dispariția sa, se închide o pagină de istorie a Pașcaniului, în care fostul edil a fost lăudat, de unii, că ne-a dat caldură și mâncare pe vremea lui Ceaușescu, și criticat de alții, că a furat pâmântul și viitorul orașului, după Revoluție.

În urma sa au rămas însă mulți dintre cei care au profitat de faptul că au fost printre acoliții săi: s-au căpătuit cu spații comerciale, terenuri și contracte cu instituțiile publice. Toate acestea în defavoarea cetățeanului și a Pașcaniului. Acum, „epigonii” lui Rățoi, vânați de DNA, vor să continue mandatul celui ce s-a vrut a fi primar pe viață.

  

În 2016, există șansa reală ca pentru prima dată, după 1945, la conducerea municipiului să ajungă politicieni a căror carieră nu s-a intersectat niciodată cu Partidul Comunist Român. Neculai Rățoi a fost prim secretar de partid, în timp ce Grigore Crăciunescu și Dumitru Pantazi au avut funcții de conducere pe linie de partid în unitățile în care lucrau înainte de 1989.

La startul acestei campanii electorale, sunt candidați pentru funcția de primar al municipiului Pașcani care au reușit în viață fără a avea din spate sprijinul și notorietatea dată de PCR. Cei mai importanți dintre aceștia, conform sondajelor de opinie, sunt Marius Pintilie și Sorin Olariu. Ei, la momentul 1989 încă erau elevi: primul de gimnaziu, iar celălalt de liceu.

Șansa să producă prima schimbare reală în viața politică a Pașcaniului, după 71 de ani, o are Marius Pintilie. În acest moment, conform ultimelor sondaje de opinie făcute atât de PSD cât și de PNL, Dumitru Pantazi este la egalitate cu Marius Pintilie, în jur de 33% au fiecare, în funcție de sondaj. Sorin Olariu are și el undeva la 12% în sondajul făcut de PMP.

După Perestroika din cei patru ani de mandat al lui Grigore Crăciunescu, practic pășcănenii au șansa să se rupă de trecut și să pășească pe un nou drum, pe care atât Pintilie, cât și Olariu, îl promit ca fiind zenitul democrației.

Wind of change – Scorpions 1989

{youtube}ohOtDA3dTAA{/youtube}

În melodia Wind Of Change este vorba de un simplu om, care în timpul unei nopți de august se plimbă pe malul râului Moscova, din capitala Uniunii Sovietice la acea vreme, ascultând vântul schimbării. Acesta observă soldații stând liniștiți, și observă cum Uniunea Sovietică vrea să se încadreze în spiritul occidental. Omului nu-i vine să creadă că cele două lumi sunt atât de apropiate, “ca frații” (like brothers). Simte viitorul plutind în aer, iar vântul schimbării îl va purta peste tot în lume. Naratorul spune că, plimbându-se pe străzi, vede cum memoriile triste sunt îngropate în trecut, pentru totdeauna. Acesta (naratorul) este convins că vântul schimbării bate către viitor, iar precum un taifun, acesta va bate clopotul libertății și liberei exprimări.( wikipedia)

Related posts

Normalitatea prescripției duce la Prosperitatea șmecherilor!

Răzvan Grecu

ApaVital sau alegeri anticipate?!

Răzvan Grecu

Buddha și Marele Zid Chinezesc

Răzvan Grecu
Încarcă...