RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

EXCLUSIV! Procurorii investighează cum a vândut Primăra un teren la preț subevaluat către ADEMS SRL! Contractul de vânzare – cumpărare încheiat la 3 ani după licitație, iar obligația cumpărătorului de a construi un bloc, a dispărut din acel act! (DOC)

Dezvăluirile făcute de NewsPascani în 2018 au ajuns obiectul unui dosar penal. Conform unor surse informate, procurorii au solicitat conducerii Primăriei o serie de documente care au stat la baza vânzării de către Primărie a unui teren de 975 de metri pătrați către firma ADEMS SRL.

Afacerea a început la finalul anului 2006, în a treia zi de Crăciun, atunci când Consiliul Local, la inițiativa fostului primar Neculai Rățoi, a hotărât scoaterea la vânzare a suprafeței de 975 de metri pătrați. Scopul a fost construirea unui bloc multietajat pentru tineri căsătoriți. Terenul este situat pe strada Ceferiștilor nr.11, în fața blocului C 36, iar valoarea sa, la acea vreme, conform unui raport de expertiză aprobat de legislativul local în luna iunie a anului 2007,  a fost de 68.250 lei. Tot atunci a fost aprobat și caietul de sarcini în baza căruia s-a organizat licitația publică.

A urmat mai apoi procedura de licitație publică: șeful comisiei fiind Dumitru Pantazi, la acea vreme viceprimarul municipiului. În data de 6 septembrie 2007, conform procesului verbal încheiat a avut loc licitația publică deschisă. La aceasta a fost înscris un singur ofertant: SC ADEMS SRL, firma fostului consilier județean, Dinu Apăvăloaie. Din această cauză președintele comisiei, Dumitru Pantazi, a propus în baza HG 841/1995, care prevedea minim doi participanți, ca licitația să fie reluată pentru data de 18 septembrie 2007, iar prețul să scadă cu 20%. Cum și la acea dată a participat tot un singur ofertant, ADEMS SRL, președintele comisiei de licitații a dispus din nou reluarea licitației cu un preț din nou scăzut  la 47.200 lei pentru data de 26 septembrie 2007.

La această ultimă licitație, a participat din nou un singur ofertant, ADEMS SRL, care a oferit suma de 45.000 de lei, iar vânzarea a fost făcută la prețul convenit de 47.200 de lei.

  

Această procedură este însă una greșită. NewsPascani.com a consultat HG 841/1995 și a constatat că această hotărâre de Guvern se aplică doar în cazul casărilor de bunuri scoase din funcțiune. De altfel și Claudiu Bodoașcă, fost președinte al comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local Pașcani, actual administrator public, a declarat în 2018 că, în opinia sa, procedura de licitație a fost una nelegală. Acesta a mai subliniat și faptul că un teren al municipalității nu poate fi vândut sub prețul stabilit prin raportul de evaluare.

„Din punctul meu de vedere, acea hotărâre de Guvern se referă doar la bunurile supuse clasării, ceea ce înseamnă mijloacele fixe, iar terenurile nu fac parte din categoria de bunuri supuse casării. Acea hotărâre nu se aplică, sub nicio formă terenurilor. Un teren nu poate fi vândut sub prețul expertizei tehnice. Prețul stabilit de expertiza tehnică este valoarea minimă de începere a licitației. Acea hotărâre de Guvern prin care se pot reduce la licitație valorile, se referă doar la bunurile casabile, iar terenurile, așa cum v-am spus, nu sunt bunuri casabile. Dacă vă referiți la vânzarea terenului de către Primărie către firma ADEMS SRL, prin care trebuia să se construiască un bloc de locuințe, din punctul meu de vedere acea licitație este făcută cu nerespectarea prevederilor legale. Nu poți să vinzi un teren sub prețul cu care el a fost expertizat de un expert evaluator,” declara în 2018, pentru NewsPascani, Claudiu Bodoașcă, președinte, la acea dată, a comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local Pașcani.

 O altă neregulă a acestei tranzacții, este nerespectarea de către vânzător și cumpărător a dispozițiilor procesului verbal de adjudecare întocmit în data de 26 septembrie 2007. Conform acestui document, firma ADEMS SRL era obligată să semneze contractul de vânzare cumpărare și să achite integral prețul negociat în termen de 10 zile de la data licitației. Astfel, plata prețului aceste tranzacții a fost făcută în două tranșe, una pe data de 29 noiembrie 2007 și alta pe 12 decembrie 2007, adică la aproape trei luni de la licitație, iar contractul de vânzare cumpărare a fost încheiat după aproape trei ani de zile, pe 12 august 2010.

Mai mult, în acest contract nu a fost trecută obligația cumpărătorului de a construi un bloc de locuințe pentru tineri căsătoriți, deși această condiție era prevăzută atât în hotărârea consiliului local prin care s-a aprobat vânzarea, cât și în caietul de sarcini.

Notarul public, Elena Corduneanu, cel care a autentificat acest contract de vânzare cumpărarea a explicat atunci când a fost întrebată de această situație, că datoria sa este de a verifica legalitatea contractului, obiectul și prețul vânzării, ce se obligă părțile, fiind treaba lor.

Pe mine mă interesează obiectul contractului, vânzarea-cumpărării, prevederile din interiorul contractului nu sunt treaba mea. Eu trebuie să văd legalitatea contractului, obiectul și prețul contractului să fie serios și real. Nu mă interesează obligațiile asumate de părți”, a răspuns întrebărilor, în 2018, Elena Corduneanu, notar public.

Nici cumpărătorul, ADEMS SRL, prin vocea acționarului său nu consideră că acea obligație trebuia trecută în contract. Dinu Apăvăloaie susținea, tot în 2018, că odată plătit un bun, poți dispune cum vrei de el. Aceasta a explicat de ce nu a mai construi acel bloc pe acel teren și a confirmat că în anul 2017 a înstrăinat terenul către o persoană fizică. Suma tranzacției a fost de 106.000 lei. Pe acel teren s-a construit, între timp, o casă, pentru care Primăria a emis o autorizație de construcție.

Noi când am cumpărat terenul cu scopul ăsta l-am cumpărat. Am făcut proiect de bloc, pentru că în vremea aia era o lege în care îți returna TVA-ul pentru locuințe. Până când am făcut noi documentația, în următorul an s-a abrogat această lege. Mie terenul nu mi l-a dat pe degeaba. Eu l-am plătit. Cum adică, dacă tu cumperi de la mine o ușă, eu te oblig să o folosești numai sâmbăta?” a explicat Dinu Apăvăloaei, reprezentant al ADEMS SRL.

HCL-182-din-2006-teren-apavaloaie.pdf

hcl-expertiza-teren-apavaloaie.pdf

HG-841-din-1995.pdf

contract-plus-documentaţie-teren-bloc-adems.pdf

Related posts

Tunul de 28 de milioane de lei este în procedură de licitație! Ce investiții în iluminatul public fac romașcanii pe bani europeni, și ce facem noi din bugetul local!

Răzvan Grecu

Verificări la Colegiul ”Unirea” pentru punerea în funcțiune a centralei termice!

Marius Parteni

Primăria a amenajat platforma pentru montarea containerelor destinate cazării oamenilor străzii

Răzvan Grecu
Încarcă...