RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

S-a trezit Iaşul! Miting pentru autostradă alaltăieri, amplu protest pro-Justiţie aseară

Aproape 2.000 de ieşeni, de la copii până la pensionari, au participat sâmbătă la prânz la un miting, cel mai mare până acum, pentru susţinerea proiectului autostrăzii A8: Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş. De la eveniment nu au lipsit nici primarul, şi nici parlamentari ai PSD, PNL şi PMP. A doua zi, ieri seară, mii de ieşeni au protestat tot în centru, în Piaţa Unirii, faţă de intenţia PSD-ALDE de modificare a legilor Justiţiei.

 

Aproape 2.000 de oameni, potri­vit aprecierii Jandarmeriei, s-au strâns sâmbătă pe Pietonalul Ştefan cel Mare ca să trimită un mesaj Bu­cureştiului: „Vrem autostradă!“. Au fost şi tineri, şi vârstnici, moldoveni de pe ambele maluri ale Prutului, politicieni din administraţia locală şi de la Bucureşti, dar şi mai mulţi, în majoritate, oameni străini de politică. Străini de politică cu excepţia miezului zilei de sâmbătă, când tocmai acelor politicieni de la Bucureşti care fac pe surzii le-au cerut ei să dea Moldovei ceea ce merită: o legătură rutieră modernă cu ţara. „Autostradă#Siguranţă#Viaţă“, „Autostrada este viitorul“, „Vrem unire prin autostradă!“, „Autostrada ReUnirii 1918-2018“, „Acum 100 de ani ne-am strâns pentru România Mare! Acum ne strângem pentru Autostradă!“, „Cu autostrada ne ţinem copiii în ţară!“ – sunt doar câteva dintre sutele de mesaje scrise de participanţi pe cubul instalat în mijlocul Pietonalului.

  

Sute de baloanelansate în văzduh

La evenimentul organizat de cele două asociaţii civice care militează pentru construirea fără întârziere a unei şosele moderne de mare capacitate între graniţa de est a României şi Târgu Mureş – „Împreună pentru A8“ şi „Moldova vrea autostradă“ – oa­menii au început să se strângă încă înainte de ora 12, ora începerii oficiale a manifestării. Echipat cu o vestă reflectorizantă, la fel cu cele purtate de organizatori, primarul municipiului a fost şi el prezent pe tot parcursul acestui veritabil spectacol. „Nu mă gândesc la autostradă ca la un proiect politic, pentru că nu e un proiect politic, ci un act care repară foarte multe nedreptăţi aduse Moldovei“, a declarat Mihai Chirica. El nu s-a sfiit să-i îndemne pe parlamentarii din judeţele aflate pe traseul şi în vecinătatea viitoarei autostrăzi să boicoteze „cel puţin câteva şedinţe, până când proiectul Autostrăzii Moldova va fi palpabil şi cu un termen foarte clar“.

Pe pietonal au fost prezenţi cinci aleşi social-democraţi ieşeni – deputaţii Camelia Gavrilă, Vasile Cîtea şi Silviu Macovei, dar şi senatorii Doru Pănescu şi Vasilică Toma, doi liberali – deputatul Marius Bodea şi senatoarea Iulia Scântei, precum şi Petru Movilă, deputat PMP. Acesta din urmă este unul dintre iniţiatorii proiectului autostrăzii care urmează să intre în dezbaterea Senatului în aceste zile. „Autostrada trebuie să se nască odată!“, a spus Camelia Gavrilă la microfon, adăugând că „acum trebuie să însemne şi respectarea procedurilor, dar şi voinţă politică“. De remarcat faptul că niciun consilier judeţean PSD, şi nici şeful PSD Iaşi, preşedinte al CJ, Maricel Popa, nu au participat la miting.

Punctul culminant al manifestării de sâmbătă a fost atins la ora 13, când, după intonarea Imnului Româ­niei, sute de baloane cu heliu, co­lorate, au fost lansate de manifestanţi, ca un simbol al dorinţei unanime de a vedea Iaşul şi Moldova legate de inima României. Lanţul uman care a grupat aproape 2.000 de oameni în două şiruri lungi, din dreptul bisericii Sfinţii Trei Ierarhi până la celălalt capăt al Pietonalului, s-a rupt doar la izbucnirea aplauzelor adresate organizatorilor evenimentului.

Circa 2.500 de ieşeni, la protest, aseară

Mii de ieşeni au protestat aseară timp de câteva ore, cerând coaliţiei guvernamentale, Parlamentului şi Guvernului renunţarea la modificarea legilor Justiţiei, iar la un moment dat scandându-se chiar şi demisia Guvernului. În momentul „de vârf“ al manifestaţiei, în timpul marşului de la orele 20-21 pe traseul Piaţa Unirii – bd. Ştefan cel Mare – str. A. Panu, numărul manifestanţilor a fost de peste 2.500, după unele surse apropiindu-se chiar de 3.000. Circulaţia s-a desfăşurat cu oarecare dificultate pe acest traseu, coloana manifestanţilor având peste 150 metri. Majoritatea şoferilor din trafic îşi exprimau prin claxoane şi semne adeziunea la protest.

Ieşenii au început să se adune în Piaţa Unirii încă de la primele minute după ora 18.00, cum era programat în mesajele de pe reţelele sociale. La ora 18.30 însă abia dacă erau 100 de protestatari în Piaţă, la 19 ajungând la 500, apoi trecând peste 1.000 după 19,30, moment de la care încolo numărul protestatarilor a tot crescut până la orele 20.30-21. „Tudorel, slugă model“ s-a scandal la un moment dat în Piaţă, cu referire la ministrul ieşeean care stă la baza acestor proteste: Tudorel Toader, autorul modificărilor la legile Justiţiei trimise în Parlament. „Nu vrem să fim o naţie de hoţi!“, „PSD, ciuma roşie!“, „Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi!“, „Legile voastre – nişte dezastre!“, „Liviu Dragnea, nu uita: aşteptăm şi cartea ta!“ „CCR, sluga PSD!“, „Vrem copii educaţi şi toţi hoţii condamnaţi!“ „Jos hoţia, sus România!“ – acestea au fost în mare sloganurile scandate de ieşeni. La protest au participat şi aleşi locali sau în Parlament din partea PNL şi USR. Protestul a început să scadă în intensitate după orele 22, iar la orele 22 în Piaţă fiind doar căteva zeci de persoane.

 Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Aeroportul Iași a demarat un nou proiect pentru construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic

Redacția

Iașul pierde din start cursa finanțării unui tren metropolitan sau a unui metrou

Redacția

Schimbări mari la Spitalul de Copii: secţie pentru arși, se închide cea pentru cronici

Redacția
Încarcă...