RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Discuțiile dintre soții Ceaușescu în ultimele zile de viață

 

In ultimele zile din decembrie 1989, sotii Ceausescu au simtit ca li se apropie sfarsitul. Pe 21 decembrie, Nicolae si Elena Ceausescu au avut o ultima conversatie cu copiii lor.

  

 

Evenimentele de la Timisoara au fost scanteia Revolutiei care a dus la finalul regimului ceausist in Romania. In ziua de Craciun, cuplul prezidential al Romaniei comuniste a fost executat la Targoviste.

Ulterior, Nicu, Valentin si Zoia Ceausescu au continuat sa fie cercetati de autoritati, fiind acuzati de subminarea economiei nationale.

In dosarul 25/1993, au fost consemnate declaratiile Zoiei. Aceasta a rememorat ce au discutat parintii ei intr-o ultima conversatie avuta cu aacestia.

Pe 21 decembrie, si-au chemat copiii la o discutie. A fost ultima oara cand s-au vazut.

„Am discutat cu mama, care sustinea ca nu sunt probleme, dar si cu Valentin, care spunea ca lucrurile sunt grave, mai ales la Timisoara, dar i-am explicat si eu si mama ca este alarmist”, a aratat fiica fostilor dictatori.

Nicolae Ceausescu a primit un telefon despre Revolutia de la Timisoara

Ea si-a amintit si de telefonul primit de tatal sau de la Timisoara, unde Revolutia era in toi.

„A venit cineva de la secretariat care a anuntat ca la telefon este Coman de la Timisoara (generalul-colonel Ion Coman – numit comandant unic la Timisoara, cel care a condus represiunea din data de 17 decembrie 1989 – n.r.).

Tatal meu a vorbit la telefon intr-o alta camera decat cea in care ne aflam noi, conversatia telefonica a fost scurta, unul-doua minute.Nu stiu ce au discutat cei doi la telefon, cand s-a intors tatal meu, Valentin l-a intrebat ce s-a intamplat, dar nu i-a rapuns”, a spus Zoia despre seara in care Nicolae Ceausescu isi pregatea fuga.

Zoia si-a mai amintit ca tatal sau a chemat-o intr-o camera alaturata pe Elena Ceausescu, unde i-a transmis ceva foarte rapid, in maximum un minut.

„Imediat dupa aceea eu, sotul meu si Valentin am plecat, intrucat tatal meu a spus ca este obosit si doreste sa se culce”.

A doua zi, a rememorat Zoia, a inceput calvarul. Parintii ei au fugit cu elicopterul de pe CC al PCR, iar casa ei a fost sparta.

sursa www.bzi.ro

 

 

Related posts

Procesiune de Florii la Pașcani, în ajunul praznicului ”Intrării Domnului în Ierusalim”

Oana Cordoneanu

Cetățenii suburbiei Boșteni nemulțumiți de administrația Pantazi

Irina Gherasim

Şeful Ansamblului Folcloric Iaşi, plătit de CJ cu 8.400 lei/lună. Contabilul, cu „doar“ 6.600 lei

Redacția
Încarcă...