RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Va prinde din nou iarna judeţul Iaşi fără contract pentru deszăpezire semnat?

Șeful Direcţiei Drumurilor Judeţene explică cum a ajuns prizonierul firmelor care contestă licitaţiile. Planul anual de achiziţii al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor prevede mai multe licitaţii care vizează lucrări şi servicii.

 

  

Cel mai „greu“ dintre toate este acordul-cadru privind lucrările de întreţinere pe timp de vară la drumurile judeţene, pentru anii 2017-2018: costul estimat depăşeşte 60 de milioane de lei (inclusiv TVA). Data estimată pentru finalizarea procedurii a fost 15 iunie, însă ea nu s-a încheiat nici până acum.

„Pentru loturile 1 şi 2 (drumurile judeţene sunt împărţite în patru loturi, n.r.), data limită de depunere a contestaţiilor a fost 28 august, iar noi am aflat pe 29 că există o contestaţie. Totuşi, sperăm că cel mai târziu pe 15 octombrie vom semna contractele“, ne-a declarat Sorin Babliuc, directorul DJADP.

În ceea ce priveşte celelalte două loturi, 3 şi 4, 21 august a fost ultima zi în care procedura putea fi contestată. Inevitabil, s-a înregistrat o contestaţie, iar soluţionarea trebuia să vină încă de săptămâna trecută, de pe 8 septembrie.

Al doilea contract ca valoare – dar cel puţin la fel de important, dată fiind apropierea sezonului rece – este acordul-cadru pentru deszăpezire. În valoare de aproape 11,5 milioane de lei (inclusiv TVA), acesta vizează de fapt două ierni, respectiv perioadele 1 noiembrie – 15 martie din 2017-2018 şi din 2018-2019.

Licitaţia a fost lansată pe 20 iulie şi a fost contestată imediat de Eky Sam, una dintre cele două firme care au provocat criza înzăpezirii de la începutul acestui an, criză care a dus atunci la schimbarea conducerii DJADP. Obiecţia a fost respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dar, înainte de termenul final, a mai apărut o cerere de suspendare a procedurii. Licitaţia a fost întreruptă pentru opt zile, însă, cu totul, ar trebui să se încheie până la sfârşitul acestei luni. Norocul e că niciunul dintre autorii contestaţiilor respinse nu a mers mai departe în instanţă.

„E dreptul fiecărui participant la licitaţii să conteste procedura“, admite neputincios Sorin Babliuc.

El spune că singura soluţie este demararea timpurie a proiectelor. Astfel, licitaţia pentru viitorul pachet de lucrări de întreţinere de vară va fi iniţat chiar în această iarnă.

O altă procedură (simplificată) vizează lucrări de reînnoire a îmbrăcăminţii rutiere, respectiv asfaltarea unor drumuri din toate cele patru loturi. Cost estimat: 8,5 milioane de lei.

În fine, se caută şi un verificator al proiectelor realizate la începutul verii pentru 14 drumuri din loturile 1 şi 2. Aici, lucrurile stau mai bine, şi câştigătorul licitaţiei lansate prima dată în mai (177,6 mii lei) ar putea fi anunţat chiar săptămâna viitoare.

Şi licitaţia pentru marcaje (503 mii lei) este practic încheiată, iar Mica Industrie Prahova urmează să înceapă cu trecerile de pietoni din apropierea instituţiilor de învăţământ, a spitalelor, bisericilor etc.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala ”Pogorârea Sfântului Duh” din Pașcani

Oana Cordoneanu

Preţurile chiriilor au explodat, la Iaşi. Cât costă un apartament în zonele cele mai vânate de studenţi

Redacția

Maşină avariată după ce creanga unui copac a cedat din cauza zăpezii

Ema Roman
Încarcă...