RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Votul, pe comune. Cum a fost colorat județul de Iohannis și Dăncilă

La nivel naţional, rezultatele provizorii după centralizarea voturilor din 99% din secţiile de votare din ţară îl indicau azi-noapte câştigător clar pe Klaus Iohannis cu 36,06% din opţiuni.

Preşedintele în funcţie urmează să joace „finala” pentru Cotroceni cu Viorica Dăncilă, cotată la 23,56% Azi-noapte, Barna a recunoscut că a pierdut bătălia pentru turul 2. La nivelul judeţului, după numărarea voturilor din toate secţiile, Klaus Iohannis avea 36,3%, Viorica Dăncilă 21,5% şi Barna 17,6%. La nivelul municipiului, rezultatul a fost mai bun pentru candidatul USR+, Barna obţinând 24%, iar Iohannis 33% şi Dăncilă 15,8%.

  

 Preşedintele Klaus Iohannis s-a impus în judeţul Iaşi fără drept de apel în faţa celorlalţi candidaţi. Harta politică a judeţului s-a schimbat din nou: actualul şef al statului a avut cel mai mare număr de voturi în peste 70% din localităţile judeţului. Iohannis şi-a adjudecat fiefuri tradiţionale ale PSD, în timp ce Dan Barna nu a reuşit să se claseze pe primul loc în vreo localitate. La europarlamentare, USR câştigase la limită judeţul, graţie în special voturilor obţinute în municipiul Iaşi şi în comunele din zona metropolitană.

La alegerile de ieri, Iohannis a întors raportul de forţe în favoarea liberalilor. PSD, prin Viorica Dăncilă, şi-a păstrat influenţa în mai puţin de 30 de comune, în condiţiile în care unele dintre acestea au fost câştigate la limită. De exemplu, în Mădârjac un singur vot a făcut diferenţa, iar la Roşcani două voturi. De asemenea, au mai fost alte trei comune (Ion Neculce, Ruginoasa şi Movileni), unde Dăncilă a avut cu până la opt voturi mai mult decât Iohannis.

Iohannis – 36%, Dăncilă – 21,5%, Barna – 17,6%

„Ziarul de Iaşi” a prelucrat azi-noapte datele din aproape toate secţiile de votare amenajate pe raza judeţului, fiind vorba despre rezultate provizorii puse la dispoziţie de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Doar pentru o singură secţie nu erau disponibile date, dar voturile exprimate la aceasta influenţează nesemnificativ rezultatele prelucrate. Din datele AEP rezultă că principalii candidaţi la prezidenţiale au obţinut următoarele procente în judeţul Iaşi: Klaus Iohannis (36,3%), Viorica Dăncilă (21,5%), Dan Barna (17,6%), Mircea Diaconu (9,4%) şi Teodor Paleologu (7,8%). Ceilalţi candidaţi nu au reuşit să treacă pragul de 3%, în condiţiile în care cel mai apropiat candidat a fost Ramona – Ioana Bruynseels (2,6%). Candidatul ADN Cătălin Ivan, fost europarlamentar de Iaşi, a obţinut 0,7%, în timp ce Alexandru Cumpănaşu (independent) a adunat 1,5% dintre voturi. Dintre cele 98 de unităţi teritorial-administrative ale judeţului, Iohannis a avut cel mai bun scor în 73 de localităţi, în timp ce Dăncilă şi-a adjudecat celelalte 25, printre acestea aflându-se un singur oraş (Hârlău).

Cele mai bune rezultate ale candidatului PSD au fost în Ipatele, Lungani, Ciohorăni şi Costeşti, unde a obţinut cel puţin 50% dintre voturi. Cele mai bune scoruri ale lui Iohannis au fost în Mironeasa, Trifeşti şi Plugari, în fiecare dintre aceste comune înregistrând peste 60% dintre voturile valabil exprimate. În municipiul Iaşi au fost înregistrate circa 158.000 de voturi valabil exprimate. Dintre acestea, Iohannis a obţinut 33,1%, Dan Barna 24%, Dăncilă 15,8%, Mircea Diaconu 10,7%, iar Teodor Paleologu 9,6%. Fără a lua în considerare voturile din municipiul Iaşi, în celelalte 97 de unităţi administrativ-teritoriale, Klaus Iohannis a obţinut 39%, Dăncilă 29,6%, Barna 12%, Mircea Diaconu 8,5%, iar Teodor Paleologu 6,2%.

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro 

Related posts

PSD IAŞI susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

Redacția

Parlamentarii nu renunță la propriile pensii speciale. Au scos de pe ordinea de zi proiectul prin care erau eliminate

Redacția

Deputatul Vasile Axinte este unul dintre inițiatorii proiectului de lege, ce prevede ca Vinerea Mare să fie sărbătoare legală nelucrătoare

Oana Cordoneanu
Încarcă...