RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Fapt divers

ActiveWatch despre situația de la Bit TV: „Un jurnalist nu poate fi și membru al unui partid politic, chiar dacă nicio lege nu interzice asta”

ActiveWatch, cea mai respectată asociație ce apără presa și libertatea de exprimare a răspuns unei întrebări adresate de NewsPascani.com cu privire la posibilitatea ca un realizator de emisiuni tv, de tip revista presei plus comentarii politice, poate să fie membru al unui partid politic.

Conform răspunsului, între meseria de jurnalist, realizator tv, comentator politic și calitatea de membru de partid „există un conflict de interese evident care afectează imparțialitatea și credibilitatea presei.”

Este vorba despre situația în care se află realizatorul emisiunii de revista presei, Claudiu Timofte, care pe lângă că activează în mass-media este și membru al PNL.

  

Î: „Bună ziua. Mă numesc Răzvan Grecu și sunt editorul programului local Actualitatea TV din Pașcani, județul Iași. Aș dori, dacă puteți, să-mi transmiteți un punct de vedere în legătură cu următoarea speță: un realizator de emisiune tv, tip revista presei plus comentarii politice, poate fi membru al unui partid politic?”

R: „Bună ziua! Nu, un jurnalist nu poate fi și membru al unui partid politic, chiar dacă nicio lege nu interzice asta. Toate codurile etice interzic jurnaliștilor apartenența la partide politice, pentru că este un conflict de interese evident care afectează imparțialitatea și credibilitatea presei. Numai bine, Razvan Martin”.

Din răspuns se observă clar că nu există o diferență între noțiunea de jurnalist și cea de realizator tv al unei emisiuni de revista presei, chiar dacă cei de la Bit TV încearcă să se ascundă după aceste sintagme.

Cine este ActiveWatch:

ActiveWatch este o organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public.

Cum îndeplinesc această misiune?

Prin dezvoltarea de metodologii de cercetare, de intervenţie şi instrumente de lucru pe cele patru domenii de acţiune: libertate de exprimare, bună guvernare, antidiscriminare şi educaţie media.

Prin dezvoltarea de programe, proiecte, campanii de comunicare şi advocacy, cursuri de instruire şi evenimente publice pentru a promova valorile unei democraţii reale în România.

În colaborare cu peste 50 de parteneri locali şi internaţionali din 15 ţări.

Cu ajutorul susţinătorilor noştri: persoane fizice, juridice, instituţii, ong-uri şi companii.

Istoric

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei a apărut în 1994 ca departament de monitorizare a presei în cadrul Aşezământului Cultural Academia Caţavencu. Din iulie 2006 ActiveWatch a devenit organizaţie de sine stătătoare, constituită legal ca asociaţie. ActiveWatch susţine următoarele direcţii strategice de intervenţie socială: politici de bună guvernare, libertatea de exprimare, anti-discriminare şi educaţie media.

 De-a lungul timpului ActiveWatch a oferit o platformă de dezbateri în jurul unor teme sensibile: încălcări ale drepturilor omului, presiuni asupra mass-media, lipsă de transparenţă a iniţiativelor autorităților publice locale şi centrale. Aceste informaţii sunt documentate şi comunicate prin intermediul unor publicaţii (rapoarte, declaraţii), studii de caz şi conferinţe de presă.

Începând din anul 2004, am devenit membri ai reţelei Reporteri fără Frontiere. Din iunie 2013, ActiveWatch a devenit membră IFEX – cea mai mare rețea globală care activează pentru libertatea de exprimare.

În cursul procesului de aderare, ActiveWatch a influenţat politica UE faţă de România şi a intervenit activ în procesul legislativ, susţinând libertatea de exprimare, liberul acces la informaţiile de interes public, o guvernare responsabilă şi transparentă, precum și egalitatea de şanse în societate.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

TOP 10+ cele mai iubite loterii de publicul român!

Redacția

Un nou proiect pe piața de info on line Bursadestiri.ro

Redacția

Joci la pariuri online? Ține cont de aceste sfaturi

Redacția
Încarcă...