RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Povestea catedralei Notre-Dame de Paris

Catedrala Notre-Dame de Paris este catedrala arhiepiscopiei catolice din Paris. A fost evanghelizata in secolul al XIII-lea si este una din cele mai vechi catedrale gotice din Franta.

 

  

Catedrala Notre-Dame de Paris este catedrala arhiepiscopiei catolice din Paris. A fost evanghelizata in secolul al XIII-lea si este una din cele mai vechi catedrale gotice din Franta.

Edificiul este situat in Ile de la Cité, in arondismentul al IV-lea al Parisului.

Anul 1163 a devenit data retinuta traditional prin montarea primei pietre de temelie a Catedralei Notre-Dame, care a avut loc in prezenta Papei Alexandru al III-lea. Noul edificiu se inscrie ca o opera de arta in elanul noii arte gotice (arta ogiva).

O istorie fabuloasa

Maurice de Sully, un episcop francez, a fost evacuat din Paris din anul 1160 pana in 1196. Dupa alegerea sa, acesta a propus un raspuns pastoral, teologic si spiritual la transformarea profunda care a avut loc in dioceza sa prin reconstructia unei biserici-catedrale dedicate Fecioarei Maria (Notre-Dame).

Acest proiect era in centrul unui urias santier urban: demolarea anticei Saint-Etienne si construirea Catedralei Notre-Dame; amenajarea unei piete in fata catedralei creata ca un spatiu intermediar intre lumea profana si lumea targului; demolarea strazii Noua Notre-Dame (largirea acesteia cu sase metri permitea accesul facil in catedrala pentru o populatie numeroasa si servea ca un cadru pentru marile procesiuni); reconstructia palatului episcopal si a hotelului la۪H̫tel-Dieu.

In 1182 episcopul Maurice de Sully a sfintit altarul, dar constructia a fost ridicata complet in anul 1250. Constructia cladirii s-a terminat prin lucrarile de pe fatada din partea de vest. La mijlocul secolului al XIII-lea, prima capodopera a stilului gotic timpuriu era gata. Desi desenele initiale si strana evocau inca stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oara solutii arhitecturale specifice stilului gotic.

Modificari in veacul al XVII-lea

Interventiile ce au avut loc asupra catedralei in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea au constat in reamenajarea sanctuarului si a lojei corului. Acestea au fost directionate de Robert de Cotte, care indeplinea dorinta regelui Ludovic al XIII-lea. In timpul revolutiei franceze, catedrala a fost devastata. A fost demontata flesa din secolul al XIII-lea, au fost distruse 28 de statui din galeria regilor si au fost distruse toate statuile mari de la portal.

Romanul lui Victor Hugo

La inceputul secolului al XIX-lea, in anul 1831, Victor Hugo a publicat romanul sau “Notre-Dame de Paris”, care a fost un succes imens. In anul 1844, sub guvernarea lui Louis-Philippe I, a fost hotarata restaurarea catedralei Parisului si reconstructia sacristiei. Restaurarea a fost incredintata arhitectilor Eugène Viollet-le-Duc si Jean-Baptiste Lassus. Moartea lui Lassus, survenita in 1857, a lasat toata munca in mainile ducelui Viollet. Campania de restaurare a catedralei a inceput cu modificari arhitecturale generale dintre care principalele axe au fost: reconstructia flesei, reconstructia sculpturilor, ridicarea noii sacristii, picturi murale in capela laterala si restaurarea completa a impresionantei orgi, Marea Orga, ce avea sa devina, fara doar si poate, cea mai cunoscuta din lume.

Fatada principala

Fatada principala se prezinta ca o masa impozanta, simpla si armonioasa, unde forta si maretia sobra sunt calmate de un joc de linii verticale si orizontale. Prin simplitatea si armonia ei, aceasta fatada a fascinat istoricii de arta moderni si arhitectii contemporani

Elemente gotice

Printre elementele specifice stilului gotic relevante sunt arcadele si ornamentele ce provoaca imaginatia. Cu trecerea timpului, catedralele Evului Mediu s-au remarcat fata de alte monumente culturale. In centrul acestor mosteniri impunatoare se afla Catedrala Notre-Dame de Paris, careia ii poate fi cu usurinta atribuit titlul de “Ambasadorul catedralelor gotice ale lumii”. Notre-Dame este considerata si cea mai intunecata catedrala din lume din cauza luminii care se filtreaza prin geamurile colorate, conferind sentimente mistice in penumbra severa.

Veche de peste 700 de ani, Catedrala Notre-Dame de Paris nu este, nici pe departe, cel mai vechi locas sfant din Franta.

O bazilica a fost dedicata Sfantului Etienne in jurul anului 528 de catre Childebert. O biserica romana a inlocuit bazilica si a ramas pana in 1163, cand a inceput constructia actualei catedrale. In acel timp, Parisul devenea o forta, o putere politica si comerciala. In contextul unei puternice expansiuni demografice si al dinamismului economic, Parisul si-a afirmat importanta si rolul sau in regatul Frantei ca si centru politic, centru economic si un puternic centru de formatie intelectuala prin propagarea internationala a scolii teologice.

 sursa www.bzi.ro

 

Related posts

Incredibil! Are peste 600 de ani, dar continua se respire si astazi! Toata lumea care il vede ramane incremenita

Redacția

Vrednicia primirii Sfintei Împărtășanii

Redacția

Cenaclu literar artistic – inaugurat la Casa de Cultură din Paşcani

Ema Roman
Încarcă...