RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Hepatita B: se poate transmite infecţia membrilor familiei?

Diagnosticul unei persoane din familie cu Hepatită B aduce şi teama că persoana recent diagnosticată va transmite boala unui membru al familiei. Riscurile de transmitere intrafamilială sunt însă mici deoarece pacienţii care urmează corect tratamentul au viremia aproape nedetectabilă, ceea ce înseamnă că nu sunt contagioşi. Aflaţi mai multe din articolul următor.

 

  

Cum nu se transmite Hepatita B

În mediul familial, Hepatita B nu se transmite prin atingerea mâinilor, prin atingerea aceloraşi obiecte sau prin utilizarea aceloraşi tacâmuri. Virusul se poate transmite prin utilizarea în comun a  obiectelor tăietoare sau înţepătoare cum ar fi unghiera, forfecuţa, aparatele de ras, aceste obiecte riscând să fie contaminate în urma contactului cu sângele persoanei infectate. Medicii subliniază însă faptul că un pacient diagnosticat cu Hepatită B, aflat sub tratament şi a cărui viremie este nedetectabilă sau foarte mică, nu e contagios.

„Pacienţii diagnosticaţi cu Hepatită B au două variante de tratament: terapia cu interferon care are succes la 30% dintre aceştia, sau un tratament care trebuie luat toată viaţa, zi de zi şi care ţine boala sub control. Practic, în urma acestui tratament care nu are efecte secundare, virusul nu se mai multiplică, iar viremia este de multe ori nedetectabilă. Ceea ce înseamnă că pacientul respectiv nu este contagios. Aceasta este şi motivul pentru care cazurile de transmitere intrafamilială a infecţiei sunt foarte rare”, arată dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Paraschiva” Iaşi.

Trebuie să mă vaccinez dacă cineva din familie are Hepatită B?

Aceasta este o altă întrebare frecventă a membrilor familiilor celor care tocmai au fost diagnosticaţi cu Hepatită B. Primul pas nu este vaccinarea, ci efectuarea unor analize care să determine dacă cineva din familie a contactat virusul, dacă a făcut boala sau a făcut doar anticorpi şi s-a vindecat. Există persoane care intră în contact cu virusurile hepatitice şi nu fac boala, organismul reuşind singur să neutralizeze infecţia. Persoana respectivă are însă anticorpi pentru Hepatita B şi aceştia vor fi prezenţi pe întreg parcursul vieţii.

„Prezenţa doar a anticorpilor pentru Hepatita B, nu înseamnă că ai făcut Hepatită B ci doar că ai intrat în contact cu virusul, organismul a făcut anticorpi şi a reuşit să neutralizeze boala. Anticorpii pot fi depistaţi şi dacă persoana respectivă a făcut vaccinul pentru Hepatită B. Vorbim de o persoană cu Hepatită B atunci când pe lângă anticorpi este depistat şi antigenul HBs. Mai există şi o a treia situaţie: să nu ai nici anticorpi, nici antigen HBs. Ceea ce înseamnă că nu ai infecţie cu virus B, dar nici nu eşti nici protejat pentru că nu ai anticorpi. În aceste situaţii se recomandă vaccinarea”, arată dr. Mihnea Hurmuzache.

Teama de vaccin

Există unele teorii vehiculate chiar de reprezentanţi ai lumii medicale care susţin că vaccinul pentru Hepatita B ar duce în unele cazuri la declanşarea Sclerozei multiple în plăci. Susţinătorii acestei ipoteze invocă o situaţie din Franţa unde angajaţi din sistemul medical ar fi făcut Scleroză multiplă în plăci după ce au fost vaccinaţi pentru Hepatită B.  Medicii spun însă că această teorie nu este susţinută de date.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Incendiu provocat de copii, la un garaj din Pașcani

Redacția

Reprezentanții Patriarhiei, reacție tranșantă: „Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci în primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară”

Redacția

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 a avut loc în această dimineaţă în judeţul Vrancea

Redacția
Încarcă...