RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Păpuşile voodoo care reprezintă şefii îmbunătăţesc moralul angajaţilor

Angajaţii nemulţumiţi cărora le-a fost permis să înţepe păpuşi voodoo ce îi reprezintă pe şefii lor au şanse să se simtă mai puţin cuprinşi de resentimente şi munca lor poate fi îmbunătăţită, potrivit unui studiu citat de The Telegraph.

 

 Potrivit Health and Safety Executive, peste 12 milioane de britanici sunt forţaţi să îşi ia concediu în fiecare an din cauza stresului şi anxietăţii, deseori cauzată de presiunea exercitată de managerii abuzivi. În loc să îi lase pe angajaţi să mediteze la tratamentul la care sunt supuşi, ceea ce poate fi în detrimentul muncii, experţii au sugera ca lor să le fie permis să îşi exprime furia pe păpuşi voodoo. Un studiu la care au participat 229 de angajaţi din SUA şi Canada a dezvăluit că „o răzbunare simbolică” a dus la scăderea frustrărilor cu o treime. Deşi răzbunarea este deseori văzută ca negativă, cercetătorii spun că rezultatele studiului subliniază „beneficiile trecute cu vederea ale răzbunării din perspectiva victimei”.

  

Profesorara Lindie Liang de la Lazaridis School of Business and Economics din cadrul Wilfrid Laurier University din Ontario (Canada) a explicat: „Oricât de ciudat ar suna, da, păpuşile voodoo pot ajuta personalul. Am descoperit că un simbolic act de răzbunare simplu şi inofensiv îi poate face oamenii să simtă că îşi fac dreptate şi le dă senzaţia că au restabilit ideea de corectitudine”. Ea a precizat că în acest sens pot fi folosite orice obiecte care servesc ca simbol – precum aruncarea de săgeţi în fotografia şefului. Participanţii la studiu au folosit un program online pentru păpuşi voodoo creat de Dumb.com, care permite utilizatorilor să denumească figurina după şeful lor şi să o înţepe cu ace, să o ardă cu o lumânare şi să o ciupească cu un cleşte.

Deşi păpuşile voodoo sunt deseori asociate cu Africa şi America de Sud, documente timpurii au arătat că ele au origini pe teritoriul Marii Britanii din perioada medievală, când oamenii făceau păpuşi din cârpe ori vrăjitoare sculptate pe care le înţepau cu ace pentru a vrăji pe cineva sau a desface un farmec. Mai târziu, păpuşile au fost greşit asociate cu cele afro-caraibiene voodoo sau vodou.  Pentru studiu, participanţilor li s-a cerut să îşi amintească şi să vizualizeze o interacţiune de la locul de muncă care a implicat abuzul din partea unui superior. Unora le-a fost cerut să se răzbune cu ajutorul unei păpuşi voodoo, înainte ca toţi să ducă la bun sfârşit sarcina de a completa spaţii libere cu cuvinte.

Celor care le-a fost permis să înfigă ace în păpuşile virtuale care îi reprezentau pe şefi s-au simţit mult mai puţin înverşunaţi şi s-au descurcat mai bine la exerciţiul care presupunea completarea spaţiilor libere. Într-un articol publicat în The Leadership Quarterly, autorii studiului au concluzionat: „Aceste descoperiri sugerează că răzbunarea nu aduce beneficii doar victimelor în mod individual, ci şi organizaţiei ca întreg, având în vedere că percepţiile asupra dreptăţii sunt importante în performanţa angajaţilor şi bunăstarea lor”.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Până când mai puteți depune cereri pentru ajutorul de încălzire?

Irina Gherasim

Şi-a tăiat piciorul cu drujba

Redacția

Blue Monday 2021. Astăzi, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului

Redacția
Încarcă...