RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cancerul pulmonar, cea mai mare mortalitate dintre toate formele de cancer

Societatea Română de Pneumologie se alătură şi în acest an campaniei globale de conştientizare a impactului major pe care îl are cancerul pulmonar asupra sănătăţii, dar şi la nivel social. „Cancerul pulmonar este o boală extrem de gravă, cu o incidenţă în creştere şi cea mai mare mortalitate dintre toate formele de cancer. 

 

  

Aceasta, din cauză că diagnosticul este pus de cele mai multe ori în stadii avansate, când soluţiile terapeutice sunt limitate. Este o boală perfidă, care nu prezintă, de regulă, simptome în fazele incipiente şi o boală asociată cu numeroşi factori de risc comportamentali şi de mediu. Fumatul activ sau pasiv, poluarea, emisiile combustibililor din biomasă, gazele de eşapament ale motoarelor diesel, expunerea la radon, azbest se numără printre factorii de risc ai cancerului pulmonar“, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, citată într-un comunicat de presă.

 Un fumător cronic trebuie să-şi facă un control pulmonar o dată pe an

Cancerul pulmonar este dificil de depistat în stadii incipiente, arată specialiştii. „Cu toate acestea este indicat ca un fumător cronic să-şi facă un control pulmonar o dată pe an, un control care să includă o radiografie şi un examen citologic al sputei. De precizat că deocamdată nu s-a găsit încă o metodă eficientă care să ne ajute să punem diagnosticul de Cancer pulmonar cât mai precoce, în stadiile de debut. Studiile recente de depistare a Cancerului pulmonar s-au făcut cu CT cu radiaţie joasă – computer tomograf de ultimă generaţie care radiază foarte puţin. Examinările cu acest tip de CT s-au repetat din patru în patru luni sau din şase în şase luni şi tot nu s-a reuşit o depistare precoce foarte bună a acestui tip de cancer. Subliniez însă următorul fapt: Cancerul pulmonar este cea mai prevenibilă formă de cancer prin renunţarea la fumat. Este o boală cu o creştere alarmantă în toată lumea, mai ales în rândul la femeilor deoarece în ultimii 20 de ani a crescut foarte mult numărul fumătoarelor. De obicei, acest tip de cancer apare după aproximativ la 20-30 de ani de fumat. Dar, debutul poate fi şi mai rapid dacă există anumiţi factori genetici care predispun în mai mare măsură la apariţia bolii“ a explicat prof. dr. Traian Mihăescu, Spitalul Clinic de Pneumologie Iaşi. Acesta a mai adăugat că cele mai multe dintre cancerele pulmonare au o evoluţie lentă şi sunt descoperite târziu, în stadii avansate. „La depistare de multe ori descoperim că boala şi-a început dezvoltarea în situ în urmă cu 15 ani. Aşa cum spuneam, metodele actuale de diagnostic nu permit depistarea în stadii incipiente. Oricum, un fumător cronic este bine să-şi facă o radiografie şi un examen citologic al sputei măcar o dată pe an. Şi să nu ignore simptome care pot semnala şi un cancer pulmonar. Cel mai frecvent simptom care ar trebui să aducă pacientul la medic este tusea cronică ce persistă peste două săptămâni. Nu e specifică pentru cancerul pulmonar – poate fi vorba şi de un TBC, un astm bronşic sau BPOC ori o infecţie respiratorie. Ar fi bine ca pacientul să-şi facă un control pneumologic pentru a stabili cauza tusei persistente. Trebuie spus că şi tratamentele au evoluat şi cu cât este descoperit mai repede cancerul pulmonar, cu atât cresc şansele ca aceste tratamente să aibă rezultate mai bune şi rata de supravieţuire să crească. De aceea, la fumătorii cronici este important controlul pneumologic anual“, a adugat prof. dr. Traian Mihăescu.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Iași revine pe podiumul infectărilor COVID cu 243 de noi cazuri și 16 reconfirmari

Redacția

Indivizii cu cagule care au pătruns în SMU Pașcani au lăsat în urma lor o brichetă și o mănușă! Ce se bănuiește că urmăreau?

Marius Parteni

Ce salarii iau angajații Spitalului Municipal Pașcani. Listele detaliate cu veniturile (DOC)

Oana Cordoneanu
Încarcă...