RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra bolilor transmise de ţânţari

Prezent săptămâna trecută la Iaşi, profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti, a atras atenţia asupra virusului West Nile, care este transmis prin ţânţari, sfătuind populaţia să încerce pe cât posibil să se protejeze.Până în momentul de faţă, nu a existat niciun caz de infecţie confirmat la Iaşi, însă medicii recomandă măsuri de precauţie, virusul provocând boli grave, şi chiar mortale.

 

  

„Dacă mergem în parcuri, evident că trebuie să folosim tot felul de spray-uri care se găsesc în comerţ şi să ne dăm cu ele. Nu sunt plăcute, dar asta este realitatea, şi evident că aici trebuie să se implice primăriile pentru a face dezinsecţia necesară. Puneţi compresă cu apă rece sau luaţi geluri care sunt împotriva alergiilor şi aplicaţi pe leziunea respectivă şi se rezolvă problema“, a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi recomandă în special persoanelor din mediul rural să fie atente, deoarece anul trecut au existat la Iaşi trei cazuri de decese din cauza infecţiei, toate persoanele locuind în sate din judeţ.

„Rugăm autorităţile locale să aibă grijă cu ceea ce înseamnă distrugerea acestor insecte şi nu numai în mediul urban unde se vede că s-a avut o grijă în acest sens. Mare atenţie şi la mediul rural, şi aici am să fac un singur amendament: anul trecut a fost vorba de trei pacienţi care din nefericire s-au pierdut, fiind vorba despre infecţie cu West Nile pe un teren imunodeprimat, deci cu comorbidităţi şi care erau toţi din mediul rural“, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul unităţii medicale ieşene.

În cazul infecţiei cu virusul West Nile, 80% dintre persoane nu prezintă simptome, însă debutul bolii este asemănător cu gripa, pacientul având febră mare, dureri puternice de cap, în cazuri grave a­pă­rând şi simptome neurologi­ce, dar şi vărsături, frisoane, o­bo­seală cronică sau slăbiciuni musculare.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Rujeola e de 10-18 ori mai contagioasă decât COVID-19. Interviu cu medicul care și-a vaccinat toți copiii din listă și nu a mai avut niciun pacient cu rujeolă de acum 17 ani

Redacția

Gheorghiță: Cei programați la vaccinare să vină cu buletinul, nu e obligatorie recipisa. Nu încurajăm venirea mai devreme

Redacția

Orban: Virusul nu iartă pe nimeni, nici pe aceia care nu cred în existența lui. Vom lua orice măsură care se impune

Redacția
Încarcă...