RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Helicobacter pylori: De la infecţia fără simptome, la cancer gastric!

Atenţie: de cele mai multe ori infecţia cu Helicobacter pylori evoluează ani de zile fără simptome şi poate determina nu doar ulcer gastric sau duodenal, ci şi cancer gastric. Cine trebuie să se testeze pentru a depista o astfel infecţie şi care sunt testele recomandate şi tratamentul corect, aflaţi din articolul următor.

 

  

 Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie în formă de spirală care poate coloniza stomacul şi duodenul (prima porţiune a intestinului subţire) la orice persoană. Infecţia este extrem de răspândită la nivel mondial, afectând circa jumătate din populaţia globului. În ultimi 20 de ani, în ţările dezvoltate, prevalenţa infecţiei a scăzut la circa 20-30% datorită a multipli factori: condiţiile de igienă şi de salubritate adecvate, nivelul socio-economic ridicat şi servicii sanitare de calitate care pot fi accesate pe scara largă de populaţie.

„Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ţări precum România, unde prevalenţa sa este estimată în continuare la 50-60%. De ce? Deoarece, condiţiile de transmitere a acestei infecţii nu sunt combătute, nici la nivel naţional, nici la nivel individual. Care sunt aceste căi de transmitere? H. pylori ”se poate lua” de la copilul (sunt mulţi copii contaminaţi, deoarece majoritatea persoanelor se infectează în primii 10 de ani de viaţă) sau adultul infectat, modul de transmitere fiind fie fecal-orală (igiena precară, afecţiuni dentare netratate, apa şi alimentele contaminate), fie, mai rar, oral-orală (prin salivă)”, arată dr. Cătălin Sfarti, medic primar gastroenterologie, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, Sp. ”Sf. Spiridon” Iaşi, şef de lucrări, UMF ”Gr. T. Popa” Iaşi.

Simptome ignorate

Care sunt consecinţele infecţiei? Frecvent, pacienţii contaminaţi cu H. pylori nu prezintă simptome. Există însă un număr semnificativ de cazuri, în care aceste persoane pot avea diverse acuze: dureri sau disconfort în partea superioară a abdomenului, balonare, inapetenţă, greţuri, vărsături sau senzaţie de plenitudine după ingestia unei cantităţi mici de alimente.

„Cele mai periculoase sunt însă situaţiile când infecţia evoluează ani de zile fără simptome şi ajunge să determine afecţiuni serioase: ulcer gastric sau ulcer duodenal (90% din aceşti pacienţi au H. pylori şi trebuie trataţi), CANCER GASTRIC (risc de apariţie de 6 ori mai mare la pacienţii infectaţi) sau limfom gastric. Există şi alte afecţiuni în care se discută o posibilă implicare a H. pylori: acneea rozacee, halitoza cronică (miros urât al gurii), purpură trombocitopenică”, a specificat dr. Cătălin Sfarti.

Diagnostic corect: care test este indicat?

Există numeroase metode de diagnosticare a infecţiei cu H. pylori cu o acurateţe foarte bună. Ele se împart în două categorii: teste non-invazive şi teste invazive care necesită endoscopie digestivă superioară. Testele non-invazive pot fi: serologice (depistarea anticorpilor într-o probă de sânge), respiratorii (pacientul suflă într-un sistem special cu izotopi non-radioactivi care depistează semne ale infecţiei cu H. pylori în aerul expirat) şi fecale (se depistează antigene ale H. pylori dintr-o probă de scaun). Testele invazive se realizează prin recoltarea de ţesut (biopsie) în timpul unei endoscopii digestive şi pot fi cu rezultate rapide (pe loc) sau după câteva zile (dacă proba este trimisă pentru examen microscopic). Au un grad mult mai ridicat de disconfort, fără o acurateţe mult mai bună comparativ cu testele non-invazive şi se indică mai ales dacă pacientul trebuie să efectueze examenul endoscopic şi pentru o altă indicaţie.

„În România, cel mai folosite sunt testul serologic şi testul fecal, dar acesta din urmă are o acurateţe mai ridicată şi ar trebui folosit de obicei. Este important de reţinut că testul serologic este util pentru diagnosticul iniţial (acurateţe de 90%), dar NU TREBUIE FOLOSIT NICIODAT| pentru controlul vindecării infecţiei cu H. pylori. În acest scop, pot fi folosite testele respiratorii, fecale şi endoscopice. Datorită utilizării greşite a testului serologic, după tratament, când poate arăta în mod fals, că pacientul ar mai fi încă infectat, există situaţii în care unele persoane au urmat multiple tratamente antibiotice fără rost şi, uneori, cu efecte adverse importante”, a adăugat dr. Cătălin Sfarti.

Cine trebuie să se testeze pentru Helicobacter pylori

La momentul actual, se consideră că NU este oportună testarea şi tratarea tuturor persoanelor pentru H pylori. În acest context, nu este corectă ideea de a testa pacienţii pentru H. pylori la un control de rutină la medicul de familie sau în cadrul unor analize uzuale cerute de pacient la laboratoare private. Şi atunci, cine trebuie testat pentru H. pylori? În primul rând, se recomandă testarea la pacienţii cu ulcer gastric/duodenal sau cu gastroduodenită, fie în fază activă, fie în istoricul medical. Testul este util şi la persoanele cu sindrom dispeptic neinvestigat (simptome digestive diverse, nespecifice, fără o cauză evidenţiată la controalele medicale).

„Trebuie menţionat un aspect important de reţinut la cazurile cu dispepsie: pacienţii care au simptome şi au sub 60 de ani pot fi doar testaţi pentru H. pylori şi trataţi, dar cei peste 60 de ani (cu acuze recente) trebuie îndrumaţi întâi spre medicul gastroenterolog pentru endoscopie digestivă în vederea excluderii unui eventual cancer gastric! De asemenea, trebuie testaţi indivizii trataţi chirurgical sau endoscopic pentru ulcer, cancer sau limfom gastric tip MALT. La pacienţii care necesită tratament cronic cu aspirină sau cu antiinflamatorii nonsteroidiene, se recomandă testarea şi eradicarea H. pylori pentru a reduce riscul de sângerare gastro-duodenală. Situaţii mai rare în care poate fi utilă depistarea acestei infecţii sunt reprezentate de persoanele cu purpură trombocitopenică idiopatică (fără cauză) şi cele cu anemie cronică feriprivă (cu lipsă de fier), fără cauză certă în urma investigaţiilor”, a completat dr. Cătălin Sfarti.

De ce trebuie urmat corect tratamentul

Trebuie reţinut că, oricine este diagnosticat cu infecţie cu H. pylori trebuie tratat!

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Criza în care se află sistemul sanitar din România a ajuns și în presa internațională

Redacția

60 de pacienți cu gripă de tip A și Covid 19 au ajuns la CPU, din cadrul Spitalului Municipal Pașcani

Redacția

MAE le recomandă românilor să evalueze oportunitatea deplasărilor în străinătate şi să efectueze doar călătoriile esenţiale

Redacția
Încarcă...