RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Probleme mari cu noile bilete de trimitere: inclusiv medicii stau la coadă

De la 1 iulie, vechiul format al biletelor de trimitere nu mai este valabil. Cele în noul format se găsesc la CJAS, iar medicii trebuie să le cumpere cu banul jos. Se stă chiar şi la coadă. Din cauza asta, au mari probleme şi pacienţii.

 

  

Noile bilete de trimitere le dau bătăi de cap medicilor ieşeni, care trebuie să stea la cozi de două sau de trei ori pe săptămână pentru a primi suficiente carneţele cât să nu-şi oprească activitatea. De la începutul lunii iulie, conform unei decizii a Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), biletele de trimitere care au formatul vechi nu mai sunt valabile, deci nu mai pot fi folosite. Astfel, în ultimele zile, aceştia au fost nevoiţi să meargă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi cu banii în mână pentru a-şi achiziţiona noile trimiteri, ceea ce a dus la formarea unor cozi interminabile, care au ţinut oamenii în loc ore în şir.

Medicii se plâng că, în loc să-şi facă datoria, stau pe holurile instituţiei, chiar dacă unii dintre ei încă mai au pe stoc câteva dintre trimiterile vechi pe care le-au cumpărat şi pe care ar putea să le folosească. Reprezentanţii CJAS spun că nu au putut asigura la fel de multe trimiteri ca până acum, pentru că au primit mai puţine decât au comandat, astfel că împărţeala s-a făcut în aşa fel încât să ajungă tuturor cadrelor medicale ieşene. Aceştia au comandat 3.000 de trimiteri pentru serviciile clinice şi 1.500 pentru cele paraclinice, dar până săptămâna trecută la Imprimeria Statului au fost tipărite şi trimise puţin peste jumătate, adică 1.800 de bilete pentru serviciile clinice şi 600 pentru cele paraclinice, la care s-au adăugat ieri încă 500 din fiecare.

Cum e în spitale?

În ceea ce priveşte modul în care spitalele au gestionat situaţia, ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, spune, de exemplu, că activitatea unităţii medicale nu a fost afectată foarte tare de situaţie şi că toţi pacienţii au beneficicat de servicii medicale, dar că drumurile reprezentanţilor instituţiei la CJAS au ajuns de la o dată pe lună la de două sau trei ori pe săptămână. „Noi am luat săptămâna trecută o cantitate mai mică decât ar fi trebuit. În loc să luăm 20 de carnete pe două săptămâni, ne-au dat câte cinci sau câte patru.. Şi dacă înainte mergeam o dată pe lună la CJAS, plăteam la Trezorerie şi apoi mergem să ne luăm comada, acum am fost cu banii în mână, de două sau de trei ori pe săptămână, şi le-am ridicat“, a menţionat ec. Mirela Grosu, manager IRO Iaşi.

De asemenea, dr. Cristina Grigorescu, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie, spune că spitalul face deocamdată faţă situaţiei, chiar dacă trimiterile nu se dau în număr foarte mare, şi că unitatea se descurcă cu puţinul pe care-l primeşte, asemeni tuturor unităţilor medicale din Iaşi. Despre frustrările pe care le-a avut decizia Ministerului Sănătăţii şi a CNAS, dr. Liviu Oprea, medic de familie şi director al Colegiului Medicilor Iaşi, spune că acestea nu se datorează CJAS Iaşi, ci felului în care este gestionată situaţia la nivel naţional. „Mulţi colegi au întâmpinat probleme pentru că vin să stea la nişte cozi interminabile ca să primească un număr foarte mic de formulare. Treaba asta a creat un nivel de frustrare, pentru că timpul e preţios la doctori şi, în loc să faci medicină, faci altceva. Eu nu înţeleg de ce, dacă există sistem informatic, nu putem să facem ca la reţete, să le printăm noi direct?“, a menţionat acesta.

Răspunsul CJAS

Reprezentanţii CJAS spun că au discutat deja cu medicii şi le-au spus că fac toate eforturile pentru a remedia cât mai curând situaţia, zilele acestea fiind trimisă şi o maşină a CJAS Iaşi la Bucureşti pentru a aduce formularele mai devreme decât la data estimată. 


articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Asistență medicală pentru pășcăneni, în zilele caniculare

Redacția

CPU Pașcani sufocat în aceste zile de pacienți mai mult sau mai puțin bolnavi

Teona Gherasim

Germania a extins lockdown-ul până la 14 februarie

Redacția
Încarcă...