RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Sondaj: 87% dintre părinţi cred în beneficiile vaccinării. Ar trebui sancționați ceilalți?

Un sondaj realizat de curând de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) la nivel naţional arată că 87% dintre părinţii români cred că „beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacţiilor adverse“, considerând de asemenea că vaccinurile din Schema Naţională de Vaccinare sunt indicate pentru starea de sănătate a copiilor.

 

În acelaşi timp, doar 15% dintre respondenţi cred că unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii. Mai mult, 90% dintre respondenţi au răspuns afirmativ la întrebarea dacă şi-au vaccinat copiii conform schemei naţionale de vaccinare, 69% dintre aceştia având copii cu vârste mai mari de 18 ani.

  

Astfel, în urma sondajului de opinie, pe baza răspunsurilor primite s-a concluzionat că rata scăzută a vaccinării în România este cauzată de lipsa de vaccinuri, dar şi de mediatizarea unor cazuri de îmbolnăviri, cu alte afecţiuni grave, în urma vaccinării.

Alte motive enunţate de către părinţi au fost calitatea slabă a informării părinţilor sau lipsa de implicare a instituţiilor responsabile ale sta­tului, dar şi suspiciunile privind calitatea vaccinurilor.

În acelaşi timp, deşi procentul celor care şi-au vaccinat copiii este 90% dintre cei intervievaţi, 60% dintre aceştia au recunoscut că nu ştiau de proiectul lansat în dezbatere publică, însă îl consideră ca fiind bine-venit.

Opiniile cu privire la sancţiunile pe care părinţii ar trebui să le primească în cazul în care nu îşi vaccinează copiii sunt variate. Majori­tatea, în proporţie de 36% sunt de acord cu acordarea amenzilor, 33% cu suportarea cheltuielilor în caz de îmbolnăvire, iar 21% consideră că nu ar trebui să fie primiţi în colectivitate copiii nevaccinaţi.

Părinţii mai cred că obligaţia de a informa cu privire la ca­lendarul de vaccinare, beneficiile şi riscurile vaccinării revine în proporţie de 72% medicului de familie, 22% dintre aceştia spunând că şi părinţii ar trebui să solicite aceste informaţii de la cabinet. 

Şedinţa publică de dezbatere a Legii vaccinării, peste câteva zile

Săptămâna aceasta, joi, 11 mai de la ora 10.00, la Institutul Naţional de Sănătate Publică va avea loc şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei din România. Până pe data de 10 mai, persoanele care vor să ia cuvântul la şedinţa publică se pot înscrie, la dezbatere având acces instituţii publice, organizaţii civice, dar şi alte persoane interesate.

„Este necesar să avem o lege a vaccinării pentru că suntem într-o situaţie specială faţă de celelalte ţări din Europa, acoperirea vaccinală a scăzut nepermis de mult“, a precizat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii într-o întâlnire în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

De asemenea, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) au precizat că absenţa vaccinului la furnizorii de servicii de vaccinare este o problemă care poate avea conotaţii penale.

„Prin atitudinea lipsită de responsabilitate a MS privind derularea activităţii de vaccinare, neasigurarea dozelor necesare, tără­gănarea aprovizionării, întârzierea şi lipsa extinderii şi modernizării schemei de vaccinare, se pune în pericol însuşi Programul Naţional de Imunizare şi implicit vieţile copiilor“, au conchis reprezentanţii medicilor de familie.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

12.363 de persoane, din județul Iași s-au infectat cu COVID, iar 253 şi-au pierdut viaţa de la începutul pandemiei

Redacția

Beneficiile mersului pe bicicletă și recomandări pentru toate vârstele

Redacția

Copiii internați ar putea continua să învețe. Ministrul Educaţiei a anunțat prezentarea proiectului “Școala în spital”, în primă lectură, la şedinţa de Guvern

Redacția
Încarcă...