RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

LISTA medicamentelor care lipsesc din farmacii. Criza se adâncește de la lună la lună

O măsură populistă din 2015, cu intenţii aparent bune, – ieftinirea tuturor medicamentelor -, s-a transformat într-o criză ce se agravează de la lună la lună. Criza medicamentelor care dă peste cap piaţa pharma de mai multe luni loveşte în bolnavii din toată ţara, iar la Iaşi, important centru medical regional, mai dur ca oriunde. Ieşenii reclamă zi de zi că mai multe medicamente pe care le luau de ani de zile pentru afecţiunile cronice cu care sunt diagnosticaţi s-au găsit tot mai greu în farmacii în ultimele luni, până au dispărut complet.  

Unii au ajuns să schimbe schema terapeutică cu alta mai ineficientă. Alţii bat zi de zi oraşul în lung şi-n lat, din farmacie în farmacie, adesea degeaba. Pe lângă bolnavi, şi medicii acuză că sistemul sanitar se confruntă cu o profundă criză a medicamentelor, mai gravă decât oricând. De pe piaţa farmaceutică lipsesc produse absolut necesare în boli din toate spectrele. Singura soluţie a bolnavilor este în acest moment cumpărarea din ţări precum Bulgaria sau Ungaria, pe banii lor. S-au creat şi filiere în acest sens. „Noi, Colegiul Farmaceuştilor, nu avem atribuţii pentru situaţii de genul acesta. Putem sfătui pacienţii să comunice asociaţiilor de pacienţi lipsurile, şi poate astfel găsesc o soluţie“, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi. Ce se întâmplă, de fapt? Cine se joacă cu viaţa a zeci de mii de oameni şi ce raţiuni politice şi financiare inconştiente stau în spate?

Printre medicamentele pe care ieşenii le caută în toate farmaciile din oraş, deseori zadarnic, se re­gă­sesc produse indicate pentru afecţiuni ale tuturor sistemelor. Trileptal, Rivotril – medicamente indicate pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie, Madopar – recomandat bolnavilor diagnosticaţi cu boala Parkinson, Digoxina, Isodinit – medicamente indicate pacienţilor cu boli cardiovasculare, Coaxil – recomandat bolna­vilor depresivi. În unele cazuri, singura soluţie spre continuarea tratamentului pentru boala cu care a fost diagnosticat este schim­barea schemei terapeutice, pe una mai ineficientă. Andrei B, un tânăr de 24 de ani diagnosticat cu epilepsie, a reuşit să-şi menţină afecţiunea sub control doar după ce medicul specialist neurolog i-a schimbat schema terapeutică.

  

„Am luat mai mulţi ani Trilep­tal, medicament pe care îl gă­seam în farmaciile din Iaşi fără probleme. În ultimele luni, m-am confruntat de mai multe ori cu lipsa lui din farmacii, dar du­pă mai multe căutări reuşeam să primesc întreaga cantitate indicată de medic. În februarie am că­utat la toate farmaciile din Iaşi, şi nu l-am mai găsit. Majo­ritatea farmaciştilor mi-au recomandat să-mi schimb reţeta, să merg la consultaţie la neurolog şi să cer alte medicamente“, a ară­tat pacientul.

Unele nu au alternativă

Dacă pentru unele medicamente specialiştii pot prescrie înlocuitori, pentru altele nu există alternativă. Un produs precum Digoxina, recomandat în boli ale inimii – insuficienţă cardiacă congestivă cu disfuncţie sistolică dominantă, insuficienţă cardiacă cronică asociată cu fibrilaţie atrială, tahiaritmii supraventriculare: flutter şi fibrilaţie atrială, tahicardie paroxistică supraventriculară, tahicardie joncţională – nu are înlocuitor pe piaţa farmaceutică din România.

„Medicii care au experienţă, care ştiu arta tra­tamentului cu digoxină, îl recomandă şi acum. Medicii tineri, care se feresc de malpraxis şi ca­re ştiu că digoxina poate să de­termine intoxicaţia digitalică dacă nu este mânuită corect, se feresc din start să-l mai reco­man­de. Produsul este unul ief­tin, nu duce neapărat la prelungirea vieţii, dar ajută foarte mult la calitatea vieţii. Produsul nu are înlocuitor, dar o serie de me­dicamente patogenice pot avea efecte indirecte similare cu cele ale digoxinei“, a subliniat dr. Ioan Bostaca, medic primar cardiolog la Spitalul „Sfântul Spiridon“. 

România are cel mai mic preţ la medicamente

Probleme au început în 2015, se pare că din raţiuni politice şi populiste, intenţia fiind ieftinirea medicamentelor prin decizii ad­ministrative, dar efectul real fiind dispariţia lor, pentru că nu mai aduceau câştig distribuitorilor, ci pierderi.

Dispariţia medicamen­telor din farmacii este o problemă pe care asociaţiile de pacienţi au prezentat-o pe larg înainte şi după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 75/2015 dat de Minis­terul Sănătăţii. Reducerea preţu­rilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a însemnat, aşa cum au preconizat specialişti, dispariţia mai multor medicamente din farmacii. Ultimele estimări în acest sens aparţin Asociaţiei Producă­torilor de Medicamente Generice din România, care în februarie 2016 anunţa că de pe piaţa farmaceutică au dispărut peste 2.000 de medicamente, dintre care 700 numai în 2015.

Îngrijorător este că, la un an distanţă, în februarie 2017, Agenţia Naţională a Me­dicamentului a precizat printr-un comunicat de presă că marii producători de medicamente au anun­ţat retragerea a 1.200 de medicamente de pe piaţă, din cele 6.000 existente. Motivul invocat de producători: nu le convine preţul la care decontează medicamentele Guvernul României.

„În domeniul farmaceutic nu putem exclude din vedere latura economică, respectiv profitul unui anumit producător pentru un produs sau mai multe. Trebuie să ne gândim că el nu produce doar 1-2 cutii de medicamente, ci sute şi mii. Dacă un astfel de produs ajunge în farmacie la preţul de doi lei, atunci sigur că îşi rezervă dreptul de a renunţa să mai producă“, a mai arătat preşedintele Colegiului Farma­ciştilor din Iaşi.

Din 2009, Exe­cutivul a decis ca în România preţul medicamentelor să fie cel mai mic din 12 ţări din Europa, conform cu salariul şi PIB per capita. Raţiunile politice nu pot însă forţa mâna firmelor private, cât timp acestea nu vor să facă pe banii şi câştigurile lor protecţia socială la care s-au gândit guvernul şi politicienii. Grav este însă că, ajuns acum în această fun­dătură, guvernul nu are acum nicio soluţie.

Lista medicamentelor ce lipsesc

Specialiştii de pe grupul de Facebook „Medici gata de grevă generală. Nu vrem şpagă. Vrem salarii decente“ au întocmit anul trecut o listă cu medicamentele pe care pacienţii lor şi ei nu le găseau în farmaciile din ţară. Lista a fost alcătuită pentru a ajunge la ministrul Sănătăţii, pentru găsi o soluţie. Soluţia nu a fost însă găsită deşi, între timp, ministrul s-a schimbat.

1. Adenozină fiole 

2. Alkeran – (Melphalan) comprimate 

3. Amfotericină b injectabilă 

4. Amiodaronă (Amiokordin) fiole 

5. Aprovel 150 mg – (Irbesartan) comprimate 

6. Atacand 8 mg si 16 mg – (Candesartan cilexetil) 

7. Azilect – (Rasagilinum) – comprimate 

8. Betaloc Zok 50 mg – (Succinat de metoprolol)

9. Carbonat de litiu – Liticarb comprimate 

10. Cedax 400 mg (Ceftibuten) – capsule

11. Clexane 4000 UI anti-Xa/0,4 ml – (Enoxaparinum) 

12. Clonazepam – preţ mare 

13. Cloramfenicol injectabil 

14. Clorfeniramin fiole pentru administrare intravenoasă, intramusculară, subcutanată 

15. Cordarone – (clorhidrat de amiodaronă) comprimate 

16. Dexametazonă – comprimate 

17. Digoxin 

18. Diltiazem injectabil 

19. Econazol – ovule 

20. Elontril (Clorhidrat de bupropiona) comprimate 

21. Eritromicina unguent 

22. Esmolol 

23. Fenobarbital 15 mg comprimate 

24. Flecainidă comprimate

25. Flixotide nebule 0,5 mg/2 ml – (Propionat de fluticasonum) – fiole 

26. Flumazenil 0,1 mg/ml – solutie injectabila 

27. Fortral 50 mg (Pentazocina) 

28. Fosfobion – soluţie apoasă de sare disodică a acidului adenozintrifosforic (ATP) 

29. Glucagon fiole 

30. Gluconat de calciu 94 mg/ml – fiole plastic – firma Braun Melsungen AG 

31. Gluconat de calciu 94 mg/ml fiole din sticlă

32. Gutron – (Midodrinum) 

33. Isodinit retard 20 mg (Dinitrat de isosorbid) comprimate 

34. Labetalol comprimate 

35. Leukeran – (Chlorambucilum) – comprimate 

36. Levetiracetam Desitin 500 mg granule 

37. Lokren 20mg – (Betaxolol)

38. Lorazepam injectabil 

39. Lyrica (Pregabalinum) capsule 

40. Madopar (Levodopa) comprimate 

41. Meclon soluţie 

42. Metaraminol bitrtrat – comprimate 

43. Milrinonă – soluţie injectabilă

44. Miostin injectabil – (neostigmin metil sulfat ) 

45. Mupirocina unguent 

46. Naloxona 0,4 mg/ml fiole 

47. Naltrexonum – comprimate 

48. Neostigmină LPH (Bromura de neostigmina) – comprimate 

49. Nitroglicerina injectabil 

50. Nitroprusiat injectabil 

51. Plegomazin -( Clorhidrat de clorpromazina ) – fiole 

52. Pregnyl 5000 – (Gonadotrofină corionică umană) fiole 

53. Prevenar 13 – suspensie injectabil

54. Priorix – vaccin rujeolic, urlian, rubeolic, viu atenuat – injectabil 

55. Requip – modutab – comprimate 

56. Rivotril 2mg -(Clonazepam) – comprimate 

57. Scobutil fiole 

58. Ser antibotulinic 

59. Sulfat de magneziu – fiole 

60. Sulfat de protamină – soluţie injectabilă

61. Sulpirid 

62. Synflorix – injectabil 

63. Thalidomidă capsule 

64. Torasemid comprimate 

65. Trifluoperazină drajeuri 

66. Vaccin antitetanos – ATPA

67. Verapamil intravenos

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Elicopterul Smurd a fost solicitat ieri la Spitalul Municipal Pașcani pentru două urgențe medicale

Oana Cordoneanu

Spitalul CF Pașcani angajează economist

Redacția

STUDIU. România ar fi atins imunitatea de turmă, iar valul 4 de coronavirus s-ar încheia în această primăvară

Redacția
Încarcă...