RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Datele pacienților preluați de Ambulanță vor fi raportate exclusiv de pe tabletă

Datele vor fi introduse de echipaj în tabletele livrate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Începând de la 1 martie, fişele pacienţilor nu vor mai fi completate pe hârtie de către personalul echipajului medical, ci se va trece la raportarea digitală prin intermediul tabletelor cu care au fost dotate serviciile medicale de urgenţă încă din luna septembrie a anului trecut.

 

Această schimbare a fost precizată de Raed Arafat încă de la sfârşitul lunii ianuarie, cu menţiunea că sistemul digital de raportare depăşeşte o rată de 90% şi că până la sfârşitul acestei luni se va încerca folosirea ca sistem principal de raportare.

  

„Încercăm ca de la 1 martie să ajungem către oprirea utilizării hârtiei în sistem, vom scoate treptat hârtia şi vom folosi doar sistemul digital de raportare. Fişele pacienţilor nu vor mai fi completate pe hârtie. Nu suntem primii care facem acest lucru, sunt foarte multe ţări în care nu se mai foloseşte hârtia nici pe ambulanţe, nici în UPU, ci se folosesc doar raportări digitale. Sper ca acest sistem să intre în utilizare maximă din martie“, a precizat Raed Arafat.

Această fişă electronică permite prelucrarea informaţiilor încă de la momentul apelului la 112 şi până la momentul în care echipajul ajunge la pacient, unde în funcţie de cele constatate şi de medicaţia folosită, membrii echipajului transmit fişa pacientului şi toate datele despre acesta către spitalul unde va fi dus, în cazul în care unitatea medicală este dotată cu astfel de aparatură. Prin intermediul acestora, există în permanenţă o conexiune între echipaj şi Unitatea de Primire Urgenţe. 

Raportări şi pe hârtie, şi digitale, în perioada de probă

Din septembrie şi până acum au fost cinci luni de probă, în care personalul medical a putut lucra în paralel, timp în care au putut fi observate şi problemele pe care sistemul le are.

„Până acum sistemul a fost într-o perioadă de probă, fiind utilizat în măsura în care putea aplicaţia să suporte volumul de informaţii. Încă se mai fac reglări pentru că nu este un sistem perfecţionat la nivel naţional, însă noi sperăm să ne descurcăm cu ele, în primul rând trebuie să avem în vedere grija faţă de pacienţi. Oricum, toate îmbunătăţirile privind modul de raportare sunt măsuri utile“, a precizat Florin Agapi, directorul SAJ Iaşi.

Tocmai în acest sens, reprezentanţii SAJ precizează că fişa va fi completată după încheierea solicitării, pentru a nu rupe din timpul alocat pacienţilor.

„Este mai dificil de lucrat în această formă, într-adevăr, însă pentru a reuşi să facem faţă, fişa de solicitare şi lucrul pe tabletă se va face după încheierea solicitării. Ideal ar fi fost ca cineva să se ocupe doar de acest aspect, iar ceilalţi membrii ai echipajului de pacient, însă asta ar fi presupus noi angajări de personal“, a completat directorul SAJ.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi a fost dotat cu 51 de astfel de tablete, iar costul unei singure tablete fiind de 11.600 de lei. Acestea au fost achiziţionate printr-un program european, de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Refugiații ucraineni care doresc să intre în România cu animale de companie trebuie să facă din nou dovada vaccinării acestora

Redacția

Restaurant chinezesc, închis la Iași de Protecția Consumatorilor / S-au găsit gândaci vii în bucătărie

Redacția

Târgu Frumos: Angajări fără concurs la Spitalul „Sfântul Ioan”

Redacția
Încarcă...