RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Spitalele rămân cu găuri în buget după tratarea pacienţilor neasiguraţi

Spitalele din Iaşi acordă, lunar, îngrijiri medicale pentru sute de pacienţi, dar nu toate serviciile sunt validate de platforma informatică SIUI a CNAS şi de Şcoala Naţională de Sănătate Publică.

 

Din această cauză, serviciile nevalidate rămân, implicit, nedecontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, spitalele fiind singurele elemente din ecuaţia de mai sus care ies în pierdere. Printr-o astfel de situaţie a trecut în luna decembrie Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, care a acordat îngrijiri medicale, pe internare de zi, pentru peste 1.000 de pacienţi, dintre aceştia fiindu-i validate şi decontate în jur de 850 de cazuri, în condiţiile în care contractul cu CJAS este pentru 916 pacienţi.

  

„Odată cu încheierea lunii decembrie, am avut un număr important de servicii medicale prestate, însă, din nefericire, au fost validate mai puţine. În termeni financiari înseamnă un deficit de aproximativ 200.000 de lei. Faţă de lunile anterioare, în decembrie a fost un număr foarte mare de invalidări. Noi o să facem o analiză, să vedem care a fost motivul invalidării acestor cazuri. Unul pe care îl definesc clar este cel al persoanelor neasigurate, pentru că noi nu putem exclude persoanele neasigurate de la serviciile medicale“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Un caz nevalidat de SIUI şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, implicit nedecontat de CJAS, este cel al unui tânăr internat pe 22 noiembrie în compartimentul ATI al unităţii medicale şi decedat la începutul anului 2017. Pacientul, un bărbat în vârstă de 29 de ani din Focuri, a fost internat în stare gravă încă de la prezentarea în spital, fiind menţinut în ATI pe toată durata spitalizării. Bolnavul a suferit o infecţie severă care i-a afectat toate organele, în ciuda eforturilor medicilor infecţionişti pierzându-şi viaţa. În momentul internării, tânărul figura neasigurat, dar pe parcursul acesteia familia i-a plătit o asigurare pentru trei luni, astfel că, în momentul decesului, pacientul figura asigurat.

Cu toate acestea, cazul medical nu a fost decontat la valoarea reală a serviciilor primite. „Acest caz, singur, a costat peste 50.000 de lei. Era un tânăr cu o infecţie sistemică extrem de severă la care s-au depus, din punct de vedere terapeutic, eforturi supraomeneşti pentru a fi salvat. Din punct de vedere uman este de înţeles că trebuia luptat pentru salvarea lui, dar la fel trebuia să fim înţeleşi şi noi, din punct de vedere financiar. În termeni reali, pentru pacientul acesta am primit doar 4.000-5.000 de lei“, a mai explicat medicul infecţionist.

Potrivit specialistului, astfel de cazuri deosebite trebuie scoase din contextul plăţilor obişnuite făcute de CJAS. „Contractul cu CJAS se adresează în mod special persoanelor asigurate, dar ce facem noi cu neasiguraţii? Dacă nu-i internăm, suntem culpabili din alt punct de vedere şi, ca atare, suntem puşi cumva la mijloc, între a nu accepta, ceea ce nu este deontologic, şi a nu primi bani pentru cheltuielile pe care le facem cu respectivii pacienţi“, a concluzionat dr. Mihnea Hurmuzache.

Potrivit reprezentanţilor CJAS, decontarea serviciilor medicale se face în baza unor criterii obiective, după ce au fost validate de SIUI şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică. „În relaţia cu Spitalul de Boli Infecţioase, CJAS şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale şi a decontat toate serviciile medicale validate de SIUI şi Şcoala Naţională, în limita valorii de contract. Nu au fost servicii medicale nedecontate din motive subiective“, a arătat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Spania și Danemarca, din nou pe lista galbenă. Persoanele vaccinate nu intră în carantină

Redacția

Klaus Iohannis: România se confruntă cu un val virulent căruia trebuie să îi reziste. Sistemul de sănătate este sub o presiune teribilă

Redacția

Nutriţionistul Adina Rusu: Postul este o adevărată detoxifiere a organismului

Redacția
Încarcă...