RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Gafă de 9 milioane de lei la ApaVital

Consiliul Judeţean Iaşi caută să repare o gafă de aproape 9 milioane de lei făcută de contabilitatea furnizorului SC ApaVital SA, într-un control realizat anul trecut, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că 40 de loturi de teren reprezentând suprafaţă de protecţie au fost trecuţi ca fiind proprietate privată a societăţii.  

În mod normal, terenurile trebuiau să fie proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale unde ApaVital îşi desfăşura serviciile

Un document aflat pe masa consilierilor judeţeni caută să corecteze o eroare găsită de inspectorii Curţii de Conturi, în urma unui control efectuat anul trecut la ApaVital Iaşi. Plenul Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi va avea pe ordinea de zi a şedinţei de mâine un proiect privind completarea domeniului public al judeţului Iaşi aflat în administrarea SC ApaVital SA, prin care o suprafaţă de 40 loturi de teren a fost trecută în mod greşit în domeniul privat al societăţii, în loc ca acestea să aparţină, aşa cum este legal, domeniului public al judeţului Iaşi. „În vederea realizării zonei de protecţie sanitară cu regim sever, aferentă captărilor de ape subterane, Regia Autonomă Judeţeană Apă Canal şi, mai apoi, SC ApaVital SA, au achiziţionat 40 loturi de teren a căror suprafaţă însumează 122,42 hectare şi sunt înregistrate în contabilitate cu valoarea de inventar de 8.946.531,95 lei”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

  

 122 de hectare înregistrate greşit

Acelaşi document mai spune că, în Raportul de control nr. 52202/18.12.2015 al Camerei de Conturi Iaşi, efectuat la SC ApaVital SA a fost consemnată „înregistrarea eronată de către SC ApaVital SA în conturi specifice de evidenţă drept bunuri proprietate a societăţii a unor suprafeţe de teren de 122,43 hectare la o valoare estimată de 8.946,52 mii lei, care în fapt sunt bunuri de retur de natura domeniului public al unităţilor administrativ teritoriale ale căror servicii publice de apă şi canalizare sunt în exploatarea SC ApaVital SA”. Cu alte cuvinte, această hotărâre ar urma să transfere terenurile trecute eronat în domeniul privat al societăţii în domeniul public al judeţului Iaşi.

 

ApaVital recunoaşte greşeala

 

Ca urmare a acestui control realizat la sfârşitul anului trecut, ApaVital a înştiinţat Consiliul Judeţean Iaşi, entitate în a cărei subordine se află, pentru a pune în aplicare recomandările făcute. ApaVital nu a contestat decizia emisă de Camera de Conturi Iaşi, semn că a recunoscut eroarea şi a solicitat CJ Iaşi, abia în iulie anul acesta, aprobarea includerii în inventarul domeniului public al judeţului Iaşi şi administrarea SC ApaVital SA a terenurilor ce fac obiectul controlului. Culmea este că majoritatea terenurilor se află pe raza comunei Timişeşti, judeţul Neamţ. În judeţul Iaşi, cea mai mare suprafaţă care a fost trecută în administrarea privată a ApaVital se află în comuna Tomeşti (363,456 mp) şi care are o valoare de 5,7 milioane lei. Alte două terenuri se află pe raza municipiului Iaşi, unul intravilan (cămine vane Dancu) şi altul extravilan (zona Bucium), iar în comuna Miroslava, un alt teren se află în zona Antibiotice SA. În ceea ce priveşte terenurile neintabulate, valoarea acestora se ridică la 2,6 milioane lei. 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Related posts

Iaşul, capitala “Regatului contrabandei” cu țigări. Ucraina și Moldova ne ”susțin”

Redacția

El este tânărul de 19 ani cu BMW care a făcut praf două maşini, la Hârlău

Redacția

Razie a Poliției Rutiere. Sancțiuni aplicate șoferilor la Boureni și Mircești

Redacția
Încarcă...