RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Amenzi URIAȘE pentru șoferii care nu au cauciucuri de iarnă

Șoferii pot primi amenzi de până la 1800 lei în cazul în care nu vor avea montate cauciucurile de iarnă, în zilele următoare fiind anunțate ninsori în câteva regiuni ale țării, mai ales la munte.

Codul Rutier îi obligă pe șoferi să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă. Potrivit Noului Cod Rutier, la art.100, aliniatul 6 se menționează că este interzisă „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”.

În caz contrar șoferii pot fi sancționați cu maximum 20 de puncte de amendă, respectiv 1800 lei (un punct de amendă = 90 lei). Amenda minimă, în acest caz, va fi de 720 lei. De asemenea certificatul de înmatriculare va fi reținut până când șoferul nu va face dovada montării cauciucurilor de iarnă.

  

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ninsori în următoarele zile în regiunile: Nord, Dobrogea și Muntenia. Ninsori mai abundente sunt așteptate la munte. În București este așteptat să ningă mai ales după data de 2 decembrie, însă ninsori ușoare nu sunt excluse nici în zilele următoare. Regiunile Centru și Vest sunt deoacamdată în afara prognozelor ANM privind ninsorile.

Dincolo de obligativitatea de a avea montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, este recomandat ca șoferii să-și schimbe anvelopele în cazul în care temperaturile scad sub 7 grade, cum este și cazul perioadei următoare. Atât în București, cât și în restul țării ANM anunță valori negative, începând cu această săptămână. Temperaturile vor urca ușor la începutul lui decembrie, după care vor scădea din nou.

Pentru o mai bună eficiență a pneurilor, dar și pentru a le crește durata de viață, specialiștii auto recomandă ca anvelopele de vară să fie înlocuite cu cele de iarnă când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Cauciucul din anvelopele de iarnă este mai moale, mai rezistent la frig și are o aderență mai bună pe suprafețe alunecoase.

Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.

Șoferii nu mai sunt obligați să aibă montate cauciucuri de sezon, între anumite intervale calendaristice (cum era înainte – de la 1 noiembrie), dacă pe carosabil nu este zăpadă. 

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Şmecherul de Facebook de la Hârlău, arestat pentru proxenetism: îşi exploata iubita

Redacția

Tamponare pe strada Gării din municipiu!

Ema Roman

Un pășcănean a încercat să se arunce de pe un bloc din zona deal

Oana Cordoneanu
Încarcă...