RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Telefon special pentru părinții care cer consultații telefonice pentru copiii lor. În fiecare zi, în medie, sunt zece apeluri

Peditel 1791 este un call-center non-stop care le oferă îngrijitorilor celor mici sfaturi medicale avizate în caz de urgenţă, mai ales noaptea sau în weekend. Numărul apelurilor aici creşte an de an.

 

  

1.566 de părinţi din Iaşi au apelat până anul acesta serviciul pediatric prin telefon, Peditel 1791, un call-ceter non-stop care le oferă îngrijitorilor celor mici sfaturi medicale avizate. Deşi serviciul are linie de gardă doar în Cluj, acesta este folosit de părinţii aflaţi în nevoie din ţară şi chiar din străinătate. Aceştia nu ezită să ceară sfaturi medicilor atunci când au parte de urgenţe medicale în weekend sau în timpul nopţii şi trebuie să mai aştepte până să ajungă la medicul de familie sau sunt prea departe de Unitatea de Primire Urgenţe. În 2018, 3.113 de părinţi ieşeni cereau ajutorul specialiştilor de la Peditel, situând Iaşul pe locul al şaptelea la nivel naţional ca număr de apeluri din 41 de judeţe, după Cluj, Bucureşti, Ilfov, Prahova, Constanţa, Braşov şi Timiş. În total, 62.271 de apeluri au fost preluat în anul 2018 de către Peditel de peste tot din ţară, dar şi din diaspora. Numărul acestora s-a păstrat constant şi în 2019, până la jumătatea anului Peditel înregistrând deja 31.379 de apeluri de la părinţii în nevoie. 

 Marea majoritate au copii până la un an

 Reprezentanţii Peditel arată că Iaşul are o prezenţă destul de ridicată a apelurilor, încrederea părinţiilor în acest seriviciu medical părând să fie mult mai ridicată decât în 2016, când doar 731 de persoane au apelat la această metodă. Cel mai frecvent, părinţii sună pentru probleme medicale legate de bolile de sezon, accidente casnice, dar şi pentru sfaturi în ceea ce priveşte vaccinarea, alăptarea sau diversificarea alimentaţiei.

 Conform statisticii realizate de reprezentanţii Peditel, trei sferturi dintre cei care îi contactează au copii cu vârste până într-un an. „Problemele medicale cu care ne sună părinţii sunt febră, diaree, vărsături, tuse, răceală, accidente casnice, dureri abdominale, care se leagă de bolile de sezon, dar şi sfaturi privind diversificarea, alăptarea şi vaccinarea. 85% dintre apeluri sunt din partea părinţilor cu copii cu vârsta de 0-12 luni“, a explicat Cristina Grigore, director executiv al Fundaţei „Părinţi din România“.

 Fondatorii Peditel spun că aproximativ 73% dintre apeluri se soluţionează cu sfaturi medicale aplicabile acasă, fără să fie necesară prezenţa într-o cameră de gardă sau spital. În celelalte cazuri, 1% dintre ele sunt adresate către 112 şi 8% către Unităţile de Primire Urgenţe, Peditel funcţionând ca un serviciu de triaj, informare, educare şi suport medical pentru părinte, dar nu ca înlocuitor de la distanţă pentru cazurile de urgenţă, care presupun situaţii grave. 

 Despre Peditel

 Call-centerul Peditel a fost gândit şi implementat de Fundaţia Părinţi pentru România. Părinţii care au nevoie de sfatul unui medic pediatru pot suna la numărul 1791, cu tarif standard, fără suprataxă, în reţeaua Orange, Vodafone sau Telekom. Sfaturile medicale sunt oferite de medici pe baza a 26 de protocoale care respectă ghidurile medicale internaţionale şi care se referă la problemele de sănătate majoră ale copilului mic până în vârsta de cinci ani. Peditel funcţionează în ţară din mai 2015, iar la nivel internaţional din iulie 2018, la numărul 40377771111. Deocamdată, există o singură linie pentru serviciul medical, însă fondatorii acestuia spun că în curând, tot la Cluj, va deveni funcţională şi cea de-a doua.

 În ultimii doi ani, serviciul a fost cel mai folosit în Cluj şi Bucureşti, unde 32%, respectiv 29% de persoane au sunat la numărul acestora în 2018 şi 32%, respectiv 28% în 2019.

„De peste cinci ani, medicii Peditel oferă gratuit asistenţă medicală pediatrică, non-stop, telefonic, oricărui copil din România şi diaspora. Nu uităm de copiii de la ţară, în multe situaţii fără medic sau cu medic de familie o dată pe săptămână. Avem 40% din populaţie care trăişte la ţară, fără canalizare, încălzire centrală, apă curentă, transport regulat, cu spital la cel puţin 50 de kilometri, în cazul a 1.500 de localităţi, şi complet fără niciun medic, în cazul a 600 de comunităţi. De asemenea vin apeluri din diaspora, cele mai multe fiind din Marea Britanie, Germania şi Austria“, au precizat reprezentanţii Peditel. Proiectul Fundaţiei Părinţi din România, Peditel, poate fi susţinut şi ajutat să se extindă prin donaţii în contul RO07INGB0000999902391059, la ING BANK, mai multe informaţii putând fi găsite pe site-ul www.peditel.ro.

 sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Când și cum începe școala

Redacția

Vacanţa de iarnă începe miercuri, 23 decembrie. Ce mai urmează pentru elevi

Redacția

Sportul ar putea deveni probă obligatorie la Bacalaureat. Parlamentarii au proiectul pe masă

Redacția
Încarcă...