RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Sistemul educaţional suedez unul din cele mai performante din lume-Exemple de bună practică

 

 

Comunicat de presă: Proiectul de mobilitate pentru profesori Erasmus+ KA 101 Acțiunea Cheie 1 – Educația școlară, cu numărul  2018-1-RO01-KA101-048356, “Școala – o șansă pentru un viitor mai bun”, al Liceul Teoretic Bogdan Vodă Hălăucești, este finanţat de Comisia Europeană prin AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU PROGRAME COMUNITARE IN DOMENIUL EDUCAȚIEI ȘI FORMĂRII PROFESIONALE.

  


   Liceul Teoretic Bogdan Voda iși propune ca prin implementarea proiectului “Școala – o șansă pentru un viitor mai bun” să rezolve  nevoile iminente și să diminueze alte nevoi identificate la nivelul școlii. Experiența europeană și formarea profesorilor participanți la mobiliatate urmărește să facă din școala noastră un loc mai atractiv, atat pentru elevi cat și pentru personalul școlii. La cele patru cursuri de formare selectate au participat un număr de 16 cadre didactice.

Unul din principalele obiective ale proiectului vizează dobandirea unor cunoștințe despre sistemele și standardele educaționale europene. Astfel un grup de  4 cadre didactice din școală au participat la cursul de formare: “Structured Educational Visit to Schools/Institutes & Training Seminar in SWEDEN” desfășurat în perioada 24.03.2019 – 30.03.2019 la Stockholm, Suedia.

Avem în vedere modul în care școala noastră se raportează la standardele, principiile și valorile europene, pe de o parte și implementează metode și strategii manageriale europene în instituție (adaptate la realitățile sistemului romanesc și la specificului școlii), exemple de bună practică din spațiul european, care să ducă la creșterea atractivității pentru elevi și părinți, un climat adecvat pentru dezvoltarea personală și profesională a personalului școlii, indeplinirea planului de școlarizare, păstrarea nivelului liceal și obținerea unor rezultate satisfăcătoare la examenele naționale.

Sistemul educațional suedez oferă numeroase exemple de bună practică fiind plasat în fruntea clasamentelor privind sistemele educaționale de success din lume. Astfel la cursul menționat anterior au participat 92 de profesori din 13 țări (Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România și Spania) ale Europei (28 profesori din Spania, 17 profesori din Italia, 8 profesori din Germania, 6 profesori din Franța etc.), la care se adugă și Suedia, țara gazdă a cărui sitem educațional a fost prezentat. Din România au participat reprezentanții Liceului Teoretic Bogdan Vodă din Hălăucești și anume: prof. Lidia Mihaela Neculăeș, directorul instituției, prof. Lenuța Enoiu, lider de sindicat și membru în Consiliu de Administrație, prof. Monica Tudorache, responsabilul cu proiectele europene și Iulian Ghercă, directorul adjunct al instituției.

Cursul, organizat de English Matters, s-a desfășurat pe parcursul a 7 zile și a combinat 3 tipuri principale de activități: 1. Seminarii referitoare la sistemul educațional suedez, dimensiunea europeană și modalitățile de diseminare; 2. vizitele educaționale în instituții de învățământ din Stockholm și zonele adiacente; 3. proiecte de teren -Field Project Contexts4Content- ce au vizat dezvoltarea  cunoștințelor privind cultura, istoria și societatea suedeză în ansamblu.

Toate aceste 3 tipuri de activități au fost extreme de utile, formative și eficiente și au îmbinat aspectele teoretice cu cele practice. Cel mai interesant și important tip de activitate, după părerea noastră, a fost cel al vizitelor educaționale, deoarece am avut oportunitatea și șansa de a observa în mod direct cum se desfășoară activitatea educațională în școlile din Suedia, să discutăm cu reprezentanți ai municipalității, cu directori de școli, profesori și elevi și nu în ultimul rand să participăm la cursuri. Am vizitat 3 școli: Angskolan, Skeppsholmens Folkhogskolm și Fridegardsgymnasiet-Habo kommun (mai multe informații despre aceste școli și sistemul suedez de educație vor fi publicate în nr. 2 al revistei Liceului Teoretic Bogdan Vodă din Hălăucești – Repere cultural-educaționale- ce va apărea în luna mai și care se va putea consulta în format electronic pe sitte-ul liceului www.liceulhalaucesti.ro, sitte-ul proiectului).

Cunoștințele acumulate, aptitudinile dezvoltate și competențele dobândite ne fac să concluzionăm că experiența europeană trăită prin participarea la programul Erasmus+, mobilitatea din Suedia, a fost una unică și extreme de valoroasă pentru dezvoltarea profesională și personală dar mai ales prin șansa avută de a cunoaște și înțelege cum funcționează un sistem educațional performant din Europa iar ulterior pentru a transpune medode, idei, valori și principii care s-au dovedit de success și în instituția noastră. Considerăm că această experiență a fost atât de utilă și importantă încât trebuie diseminată pe toate canalele și cât mai complet. De aceea vom publica un Ghid de bune practici dedicat sistemului educațional suedez și componentei de management educațional, comparativ cu sistemul românesc, dar și experienței europene dobândite prin programul Erasmus+, care va apărea în toamna acestui an.

Experiența dobândită în cadrul proiectului european Școala- o șansă pentru un viitor mai bun, va fi împărtășită elevilor, profesorilor și părinților din Hălăucești dar și din județ prin Ateliere și Seminarii în care se vor prezenta în mod concret metode educative moderne și atractive care se folosec deja în cadrul Liceului Teoretic Bogdan Vodă din Hălăucești, deprinse în urma celor 4 mobilități efectuate în carul proiectului menționat. Prin sitte-ul liceului și publicațiile realizate sau în curs de publicare, experiența europeană dobândită în urma participării la programul Erasmus+ este diseminată, împărtășită la nivel național și internațional către toți cei interesați.

Prof. Iulian Ghercă        

 

 

 

Related posts

Liga Studenților din Iași se opune deciziei Guvernului de a limita dreptul studenților la călătoria gratuită cu trenul

Redacția

Începe Evaluarea Națională pentru elevii claselor a patra. Prima probă este de Limba română

Redacția

Fenomenalii au adus Crăciunul mai devreme pe scena Casei de Cultură Pașcani (VIDEO)

Teona Gherasim
Încarcă...