RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

A dispărut cornul şi laptele, a crescut absenteismul. Cine le-a luat elevilor pâinea de la gură?

Consiliul Judeţean a lăsat în seama primăriilor cumpărarea produselor din pachetele pentru elevi. Numai că primarii anunţă că mai durează câteva sâptămâni până vor fi organizate licitaţii sau, după caz, achiziţii directe. La Voineşti, cadrele didactice mai pun bani din buzunar pentru a cumpăra câte ceva de mâncare.

„Ne ajuta acest proiect pentru că îmbunătăţea frecvenţa şcolară“, explică directorul şcolii.

  

Lipsa cornului şi a laptelui a creat în multe dintre localităţile sărace ale judeţului o serie de probleme, printre care cea mai importantă este cea a absenteismului. Dacă masa pe care o primeau elevii, şi aceea destul de sărăcăcioasă, îi aducea la ore pe elevii cu situaţii financiare precare, aceasta fiind una dintre puţinele mese ale zile, lipsa cornului şi a laptelui i-a făcut pe mulţi elevi să evite şcoala.

„Noi am informat părinţii de la în­ceput de an că, deocamdată, nu elevii nu vor primi cornul şi laptele. O parte dintre elevi vin cu pacheţel de acasă, însă mai sunt şi care nu au de unde. Ne descurcăm cum putem. Mai aduc doamnele învăţă­toare câte un fruct pentru elevii mai să­raci“, specifică prof. Maria Marciuc, director al Şcolii din Voineşti.

Astfel, învăţătoarele cumpără din buzunarul lor mici pacheţele pentru elevii care vin la ore fără mâncare, încercând astfel să evite momentele în care, în pauza mare, cei care nu au ce mânca la şcoală se uită cu jind la pacheţelele colegilor lor.

„Până săptămâna aceasta nu ştiam încă nimic. Am aflat însă că au fost aprobate sumele de bani pentru corn şi lapte, însă mai durează. Ne ajuta acest proiect pentru că îmbunătăţea frecvenţa şco­lară“, a adăugat directorul din Voineşti.

Chiar şi în localităţile unde părinţii au o situaţie finaciară mai bună şi chiar şi în oraş elevii se întreabă de ce nu au ajuns la ei aceste alimente. Prof. Mihaela Nistor, director al Şcolii Gimnaziale „Cezar Pe­trescu“ din Hodora afirmă că „Noi nu întâmpinăm probleme în lipsa acestui proiect. Frecvenţa la şcoală este normală, însă copiii aşteaptă cornul şi laptele. Zilnic întreabă când vor putea primi aceste produse“.

O situaţie similară este înre­gistrată şi la Şcoala din Belceşti.

„Proiectul era unul binevenit. Copiii aşteaptă cornul şi laptele. Nu avem probleme însă în ceea ce priveşte funcţionarea normală a şcolii. Mai avem elevi care lipsesc, dar acest lucru se datorează în principal muncilor agricole din această perioadă“, afirmă Cătălin Baziliuc, directorul unităţii şcolare din Belceşti.

În oraş situaţia este una ceva mai bună, o bună parte dintre părinţi având o situaţie financiară mai bună. Chiar şi aşa, elevii s-au obişnuit să primească masa de prânz la şcoală.

„Nu ne afectează în nici un fel funcţionarea lipsa cornului şi al laptelui, însă elevii vin periodic şi întreabă când vor primi aceste produse. Nu ştiu mai multe. Am aflat doar că licitaţia nu o mai face Consiliul Judeţean ci Primăria. Altceva nu ni s-a comunicat“, a menţionat prof. Cristina Simirad, directorul Şcolii nr. 10 din Iaşi.

Chiar dacă sumele de bani au fost aprobate pentru acest proiect, realizarea de licitaţii şi semnarea contractelor va mai dura. Astfel, multe dintre şcoli, în cazul în care vor apărea contestaţii, ar putea primi cornul şi laptele în decembrie, când trebuie pregătite actele pentru achiziţiile din anul 2019.

De ce s-a suspendat gustarea

„Noi am scos la licitaţie achiziţionarea produselor destinate «Programului pentru şcoli» (numele oficial al programului cunoscut drept «Cornul şi laptele», n.r.). A fost o contestaţie şi s-a blocat tot programul. În august, am hotărât să se dea (fondurile, n.r.) la primării. Există 98 de unităţi administrativ-teritoriale şi, dacă apar una, două contestaţii. Asta la Iaşi sau Paşcani, unde sumele sunt mai mari. Dar în comune, unde fondurile sunt mici, primarii pot să opteze pentru achiziţio­nare directă“, a explicat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, de ce au apărut sincopele.

Amintim că programul a fost modificat la nivel naţional astă-primăvară, iar la începutul lunii august, consilierii judeţeni au dezbătut îndelung, în cadrul unei şedinţe extraordinare, ce tip de fruct/ legumă să completeze pachetul produs de panificaţie/ produs lactat. A fost ales mărul. Luna trecută, mai precis pe 19 septembrie, plenul CJ a alocat şi banii.

Cum se descurcă primăriile cu noua „temă pentru acasă“

La Iaşi, viceprimarul Radu Botez ne-a precizat că urmează să fie lansată licitaţia şi că, până cel mai târziu 1 noiembrie, elevii vor primi din nou pachetul cu alimente. La fel şi la Paşcani. Aici însă sumele alocate sunt la limită, iar primarul Dumitru Pantazi ne spunea, la sfârşitul săptămânii trecute, că urma să se decidă dacă se în­cadrează la achiziţii directe sau la procedura obişnuită de licitaţie.

Plafonul sub care intervine „scutirea“ de licitaţie a fost stabilit, la sfârşitul anului trecut, la 13.000 de lei. Primarul Paşcaniului s-a arătat nedu­merit de schimbarea intervenită cu întâr­ziere, dar şi optimist că situaţia se va rezolva în două-trei săptămâni.

 

articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Ce spune ministrul Educaţiei despre eventualitatea îngheţării anului şcolar

Redacția

Festivitate de deschidere a anului școlar la Casa Corpului Didactic Pașcani

Teona Gherasim

Lecții pe table interactive la Liceul Special Moldova

Teona Gherasim
Încarcă...