RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

A început „BAC“-ul de toamnă. 20% dintre cei așteptați n-au venit la prima probă

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar cred că mulţi dintre absenţi s-au autoanalizat şi s-au îndreptat fie direct pe piaţa muncii, fie la şcoli postliceale. Celelalte două probe sunt miercuri şi vineri.

 

Aproximativ 704 elevi ieşeni au fost aşteptaţi ieri la cele patru centre de examinare din judeţ pentru a susţine prima probă scrisă a exame­nului de bacalaureat, sesiunea de toamnă. La proba la limba şi literatura română s-au prezentat însă doar 572, 132 fiind absenţi.

  

În ceea ce priveşte subiectele, la prima parte au fost diferite cerinţe pe baza unui text aparţinând genului epic – „Noaptea de Sânziene“, de Mircea Eliade, pentru filiera teoretică-profil real, cea tehnologică şi cea vocaţională, la toate profilurile mai puţin cel pedagogic, unde, alături de filiera teore­tică – profil umanist, au avut de ana­lizat cerinţe legate de un fragment din„Bordeiul de rezervă“ de Gib. I. Mihăescu. La punctul al II-lea, aceştia au avut un text de tip argumentativ pe temele „rolul comu­nicării în relaţiile de prietenie“ şi „importanţa emisiunilor culturale în societatea actuală“.

„Considerăm că tematicile sugerate sunt generoase, compatibile cu orizonul de aşteptare al unui tânăr absolvent de profil real, în timp ce corelaţia actului de cultură cu media poate reprezenta, pentru umanişti, un pretext de a reflecta asupra impactului culturii în raport cu generaţia tânără, prin canale şi strategii de comunicare moderne“, au transmis reprezentanţii ISJ Iaşi.

Doar 55 de candidaţi de la uman, la proba de română

Subiectul al III-lea, acel eseu de 600-900 de cuvinte, le-a solicitat elevilor să prezinte tema şi viziunea despre lume şi viaţă într-un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu, Lucian Blagasau Nichita Stănescu, respectiv Tudor Arghezi sau Ion Barbu la profilul uman.

„În ansamblu, variantele extrase au fost echilibrate, cu abordarea unor aspecte fundamentale referitoare la cele două genuri literare (liric şi epic) studiate în anii de liceu. Considerăm că elevii de nivel mediu pot obţine note de 6-7, iar absolvenţii bine antrenaţi au şansa de a obţine note care să reflecte o pregătire constantă pe parcursul şcolarizării, cu deschideri culturale şi estetice bine conturate“, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

În ceea ce priveşte o serie de cifre generale, reprezentanţii ISJ spun că în această sesiune de toamnă există un număr total de 1.262 de absolvenţi care vor da măcar o probă de bacalaureat.

La română, din numărul total de 704 elevi care s-au înscris, doar 55 sunt pe domeniul umanist, restul fiind pe real sau tehnologic. La proba de matematică de miercuri există 709 candidaţiînscrişi, iar la istorie 61, în timp ce la proba de vineri sunt 864.

Nu toţi elevii care au picat sesiunea din vară s-au înscris şi pentru cea din toamnă. Mai exact, din750 de corigenţi, doar 250 s-au înscris, prin urmare, ar mai fi putut măcar 500 să încerce să obţină diploma de bacalaureat, însă reprezentanţii ISJ cred că aceştia s-au auto-analizat şi s-au în­dreptat fie direct pe piaţa muncii, fie la şcolile post-liceale.

„Subiectele sunt rezonabile dintr-o primă analiză a acestora, şi destul de ofertante. Au fost din scriitori de anvergură, care ar fi trebuit să fie parcurşi, deci nu cred că ar trebui să pună probleme pentru un candidat care s-a pregătit cu seriozitate, astfel încât să ia nota şase cel puţin. Evident că, dacă ai nevoie de o notă mai mare pentru a echilibra şi alte discipline la care poate a luat cinci în sesiunile anterioare, sigur că trebuie lucrat mai mult“, a spus prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ Iaşi.

Următoare probă este stabilită pentru miercuri, 24 august.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Vezi cand vor avea loc noi simulari ale examenelor nationale in judet

Redacția

Doi elevi ieşeni au dus România pe primul loc la nivel mondial. Ei şi profesorii lor explică ce se află în spatele unui mare succes

Redacția

Întâlnire a elevilor și profesorilor cu oameni de cultură și arte din Basarabia la Colegiul “Sadoveanu”

Redacția
Încarcă...