RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Oficiul Comerțului ar putea radia peste 3.000 de entități economice din Județul Iași

 

Câteva mii de persoane fizice autorizate (PFA) si întreprinderi individuale (ÎI) din Judetul Iasi risca sa fie radiate pâna în primavara. În aceasta situatie se afla 1.870 de PFA si 1.355 de ÎI.

  

Masura va fi luata doar pentru persoanele care nu au solicitat în ultimii doi ani Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) înregistrarea mentiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrarii în vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 44 / 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizic autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale.

Joi, 17 ianuarie, a expirat perioada în care au putut fi efectuate modificarile mentionate, de aceea ONRC a anuntat ca în baza aceleeasi legi, începând cu data de 19 martie vor fi efectuate primele radieri. De la mijlocul lunii decembrie, lista persoanelor care nu si-au îndeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate poate fi gasita pe site-ul oficial al ONRC: www.onrc.ro.

La nivel national, peste 40.000 de astfel de entitati economice risca radierea. Prin Legea nr. 182 / 2016, la începutul anului 2017 a fost introdusa o limitare a numarului de clase de activitati.

Astfel, persoanele autorizate pot avea maximum cinci clase de activitati prevazute de Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN) în conditiile în care, pâna la acel moment, o asemenea limitare nu exista. Aceeasi lege a introdus o limitare de zece clase de activitati CAEN pentru ÎI.

Daca au mai mult de cinci, respectiv zece activitati, actul normativ respectiv prevede ca PFA, respectiv ÎI au doi ani, adica pâna pe 17 ianuarie 2019, în care trebuie sa îsi modifice obiectul de activitate, astfel încât sa aiba numarul de clase de activitati impus de legislatie.

În conditiile în care PFA si ÎI nu îsi modifica obiectul de activitate în termenul amintit, Legea nr. 182 / 2016 prevede ca în 60 de zile de la împlinirea acestuia, ONRC le va radia din oficiu.

În virtutea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 44 / 2008, PF si ÎI pot apela la Serviciul Avizare Mici Întreprinzatori al Primariei Municipiului Iasi (din sos. Nationala, nr. 43) pentru a opera modificarile cerute la ONRC.

sursa www.bzi.ro

Related posts

Primăria Pașcani cumpără steaguri de 7.000 de lei pentru Ziua Națională (DOC)

Teona Gherasim

Numărul şomerilor din mediul rural este în creştere uşoară

Redacția

Locuinţele noi s-au scumpit anul trecut în majoritatea statelor europene. Cu cât au crescut prețurile în România

Redacția
Încarcă...