RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Numai cinci firme din judeţ au optat pentru plata defalcată a TVA

Din rândul marilor contribuabili din judeţ nici o firmă nu a ales să opteze pentru plata defalcată a TVA.

 

  

Din cei aproximativ 600 de contribabili mari din judeţul Iaşi, mai exact firme şi societăţi care sunt administrate de ANAF Bucureşti, niciunul nu a optat pentru plata defalcată a TVA-ului. La capitolul firme aflate sub aripa fiscului ieşean, numărul este extrem de mic, după cum ne arată şi cifrele furnizate de instituţie. „Un număr de cinci entităţi economice arondate unităţii fiscale au optat pentru plata defalcată a TVA-ului. La nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi sunt înregistrate în total un număr de 10.598 de entităţi economice în scopuri de TVA”, au transmis reprezentanţii fiscului ieşean. Dacă este sau nu o problemă, ne spune Paul Ciobanu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi.

„Poate că e şi o noutate, nefiind obligatoriu, lumea e sceptică şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă de la 1 ianuarie, vor să vadă cum funcţionează. Noi nu o vedem ca pe o problemă. Motivele sunt mai justificate la nivelul firmelor. Reticenţă nu a fost până acum, ei au venit la întâlnirile cu contribabilii, s-au interesat. Vom vedea!”, a menţionat acesta. Plata defalcată a TVA-ului se anunţă o măsură care va da mari bătăi de cap contribuabililor. Patronii sunt îngrijoraţi că vor rămâne fără lichidităţi, având în vedere că ei foloseau o parte din TVA-ul încasat pentru plata furnizorilor. „Până acum, dacă aveam TVA de recuperat, eu puteam să mă folosesc de acei bani. Acum voi avea o sumă blocată şi când voi avea TVA de recuperat, îmi va dezechilibra fluxul de numerar. Adică banii disponibili pentru plata furnizorilor. Dacă nu am bani să plătesc furnizorul, îl blochez şi pe el. Adică eu voi sta cu banii în cont şi cu furnizorii neplătiţi!”, explică Ciprian Moroşanu, economistul care se ocupă de contabilitatea firmelor lui Vasile Lungu, unul dintre cei mai mari agricultor din judeţul Iaşi.

Splitul de TVA presupune crearea unui alt cont, în care fiecare firmă va depune sumele de TVA, fără să mai aibă acces la ele. Un sistem similar a fost implementat în Bulgaria, însă s-a renunţat la el deaorece multe firme mici au dat faliment în lanţ. Italia aplică splitul dar doar în anumite sectoare economice la fel ca şi în Polonia. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Cunoscuta baza de agrement, amenajata cu fonduri europene este vanata de creditori. Patronul este in puscarie

Redacția

Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii referitoare la persoanele ce au plătit ramburs produsele comandate online

Redacția

Pășcăneanca Doina Cepalis își extinde afacerea: “Avem cerere peste capacitatea de producţie. Ne gândim să construim o nouă fabrică”

Redacția
Încarcă...