RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Ministrul Economiei spune că electricitatea s-ar putea scumpi

Majorarea preţurilor electricităţii pentru consumatori se datorează scumpirii electricităţii la bursă. Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat ieri că preţurile record la energia electrică de pe piaţa spot a bursei OPCOM se vor vedea în factura finale plătite de consumatori şi a acuzat “lipsa de coerenţă” a fostului guvern în realizarea stocurilor de energie.  

 ”Este un preţ spot, este clar că am trecut printr-un moment de criză. De altfel, începutul mandatului a fost suprapus pe a petrece aproximativ două săptămâni în Dispeceratul Energetic Naţional şi poate a fost modul cel mai bun de a cupla cu specialiştii din acest domeniu. Impactul în economie, din păcate, totdeauna se regăseşte în factura finală către consumator”, a spus Petrescu, în urma unui eveniment pe teme energetice.ă Ministrul susţine că societăţile cu statut de monopol Transgaz şi Transelectrica, controlate de Ministerul Economiei, şi-au făcut foarte bine treaba şi a asigurat integritatea sistemului atât pe partea de energie electică, cât şi pe gaze naturale.

“Totuşi, politica de stocare sau poate lipsa de coerenţă în această politică din vară, cu impact în iarnă, în aceste zone poate ne-a adus într-o zonă de risc mai ridicat decât de obicei”, a acuzat Petrescu. Ministrul a avertizat că situaţia dificilă din sectoruşl energetic nu s-a încheiat. “Odată ce trecem de această perioadă de risc, care nu s-a terminat, am înţeles că mai sunt episoade de vreme cu temperaturi foarte scăzute, odată ce trecem de această perioadă cam deja trebuie să ne punem la punct o politică foarte clară în ceea ce priveşte stocul vizavi de următoarea perioadă de iarnă”, a mai spus ministrul. În urmă cu două zile, energia electrică pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) administrată de OPCOM a ajuns la 600 lei/MWh, nivel istoric, pe fondul consumului ridicat de energie în această perioadă cu temperaturi scăzute.  

  

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Studenţii şi tinerii ar putea lua credite de 10.000 şi 15.0000 de euro garantate de stat. Guvernul pregăteşte un nou proiect de lege

Redacția

Fabrica Scudas a fost cumpărată de omul de afaceri Vasile Sandu

Răzvan Grecu

Plan de combatere a evaziunii fiscale: casa de marcat cu jurnal in loc de rola; platitorii de taxe, premiati lunar

Redacția
Încarcă...