RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul îndatorează municipiul la maxim! Modernizarea iluminatului public ar putea să blocheze dezvoltarea Pașcaniului pe următorii 5 ani! Gradul de îndatorare va fi depășit!

 

Decizia primarului Dumitru Pantazi, aprobată de consilierii PSD și PMP, de a concesiona serviciul de iluminat public în vederea modernizării acestuia este la prima vedere una benefică municipalității având în vedere starea precară a instalațiilor de iluminat public.

  

 

Cu toate acestea, suma de 28 de milioane de lei, aprobată de aleșii locali pentru implementarea acestui proiect este una peste puterile financiare ale Pașcaniului. Primarul Dumitru Pantazi a explicat în mai multe rânduri că suma va fi achitată în tranșe anuale, care la rândul lor vor fi achitate prin credit la furnizor.

Chiar dacă municipalitatea nu se împrumută în bănci pentru această investiție și face rate direct la firma care va câștiga licitația pentru concesionarea serviciului, această operațiune se consideră împrumut și va trebui să fie consemnată ca datorie publică. Conform legislației în vigoare, limita maximă de îndatorare a unei localități este de 30 din veniturile proprii.

La Pașcani, această sumă înseamnă în jur de 8.876.000 de lei, iar în prezent gradul de îndatorare al municipiului este de 7,31%, adică 2.163.250 de lei, sumă ce reprezintă ratele și dobânzile plătite în 2019 pentru împrumuturile existente.

Pentru modernizarea iluminatului public, Pașcaniul ar urma să returneze banii din bugetul local prin rate de câte 6,32 milioane de lei anual, în primii doi ani, 8,6 milioane lei în cel de-al treila an, 1,45 milioane în anii 4 și 5 și 3,4 milioane de lei în ultimii doi ani și jumătate. Astfel, gradul de îndatorare va depăși în perioada 2020 -2022 limita de 30% fixată de lege.

Mai mult, pe lângă acești bani, municipiul Pașcani a obținut de la Guvernul României un credit de 8,5 milioane de lei, plătibil în 20 de ani, pentru finanțarea unor lucrări de asfaltare. Și această sumă va contribui la creșterea gradului de îndatorare a municipiului, ceea ce va face aproape imposibilă dezvoltarea orașului în următorii 5 ani de zile.

Alternativa la aceste împrumuturi erau fondurile europene, însă primarul Dumitru Pantazi s-a declarat împotriva accesării acestor programe pe motiv că implementarea lor durează și 10 ani de zile.

„Pe de altă parte, dacă depuneam pentru fonduri europene, vedeți durează trei, patru, cinci ani de zile până când se aprobă contractul de finanțare. După aceea, canoanele prin care trebuie să treci astfel încât să ajungi să implementezi programul respectiv. După părerea mea mai durau încă trei, patru ani de zile cel puțin, dacă nu mai mult, până reușeam să implementăm acest proiect. Ori dacă se aprobă în ședința de Consiliu Local, în cel mult 60 de zile pregătim documentația, caietul de sarcini și de date, pe care o pregătește consultantul, o ridicăm pe SEAP. Dacă ANAP-ul nu ne încurcă, noi cel târziu la sfârșitul lui septembrie am putea avea contractul de lucrări semnat și firma care câștigă să se apuce de treabă. Pe rețele electrice, uneori putem lucra și iarna”, a explicat primarul Dumitru Pantazi.      

 

Related posts

Pintilie reorganizează CLP Ecoserv SRL: dispare Consiliul de Administrație, iar Leonard Ursu este dat afară

Răzvan Grecu

Acțiune a Poliției Rutiere: Un șofer din Pașcani a rămas fără permis la Târgu Frumos

Redacția

5.000 de lei pentru ca un angajat al Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu” să prezinte Zilele Municipiului Pașcani! Legea interzice acest lucru!

Răzvan Grecu
Încarcă...