RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

EXPLOZIV: Pașcaniul nu este parte în contractul de delegare a serviciilor de apă-canal către ApaVital!

UPDATE: „In urma sentintei Tribunalului Iasi actul aditional nr.12 la Contractul de Delegare a fost anulat, ca urmare a anularii HCL 64/2015. Acest fapt nu anuleaza contractul de delegare initial care a fost aprobat prin HCL 72/2014. Cu privire la relatarile conform carora „Acest act adițional a fost semnat de primarul Dumitru Pantazi, fără a avea mandat de la aleșii locali în 12 iunie 2014 și aprobat la un an distanță de Consiliu Local în data de 11 mai 2015.”, mentionam ca prin HCL nr.72 s-a mandatat la art.4 ca ARSACIS sa semneze in numele si pe seama noastra a Primariei.  Tot in aceasta idee fiindu-i oferit mandatul de mai sus, a fost semnat si actul aditional nr.12” susține Biroul de Presă al Primăriei.

Știrea inițială: NewsPascani.com prezintă astăzi documente pe care administrația locală condusă de primarul Dumitru Pantazi a ales să le ignore pentru a favoriza ApaVital. Din aceste acte rezultă că la acest moment operatorul ieșean furnizează servicii de apă și canalizare fără ca municipalitatea să fie parte în contractul de delegare.

Situația tensionată dintre Primăria municipiului Pașcani și ApaVital pare să fie mult mai complicată, dacă se analizează cu atenție actele ce au stat la baza delegării serviciului de apă-canal căte operatorul ieșean și cele ulterioare. O decizie a judecătorilor Tribunalului Iași, rămasă definitivă, anulează practic orice relație contractuală dintre municipiul Pașcani ca parte a Autorității delegante, cum este denumită ARSACIS, și ApaVital.

  

Mai exact, este vorba despre anularea hotărârii de Consiliu Local nr.64/2015 prin care se aproba Actul adițional nr.12 la contractul de delegare a serviciilor de apă-canal. Actul este practic cel care introduce în acest contract municipiul Pașcani: „părțile au hotărât de comun acord modificarea Contractului de delegare a serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare după cum urmează: Municipiul Pașcani deleagă gestiunea serviciilor publice de apă și canalizare către SC ApaVital SA Iași și aprobă Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, ca urmare a aderării la Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași”, se arată la primul articol al acestui document.

Acest act adițional a fost semnat de primarul Dumitru Pantazi, fără a avea mandat de la aleșii locali în 12 iunie 2014 și aprobat la un an distanță de Consiliu Local în data de 11 mai 2015. Tribunalul Iași a decis, pe 7 iunie 2016, la solicitarea lui Ion Moțatu și Dumitru Popa, anularea aceste hotărâri și implicit a aprobării de către Consiliul Local al Actului adițional nr.12, în totalitatea sa, la Contractul de delegare a serviciilor de apă-canal către ApaVital. Hotărârea judecătorilor a rămas definitivă, nefiind atacată la solicitarea verbală a plenului Consiliului Local.

În urma acestei decizii judecătorești, contractul de delegare nu mai este opozabil Pașcaniului deoarece singurul act care introducea municipalitatea în acest contract nu mai există, iar ARSACIS nu a făcut nimic pentru a remedia această situație.

Nici delegarea serviciului de epurare a apelor uzate către ApaVital nu este în regulă. Și aici există un act adițional cu nr.16 încheiat de ARSACIS și operatorul ieșean în data de 23.09.2015, document ce nu respectă însă HCL 88/2015 care prevedea că redevența minimă nu poate fi mai mică de 1,9 milioane de lei anual. Documentul nu a fost niciodată supus aprobării Consiliului Local, iar asociația nu a fost niciodată mandată de legislativul local să semneze acest act în numele și pe seama municipiului Pașcani așa cum s-a atâmplat în cazurile celorlate 15 acte adiționale.

NewsPascani.com a consultat un jurist pentru a explica această situație în care se află municipalitatea.

„Situația nu este una care să fie favorabilă municipalității. Practic fără contract, nu poți încasa redevență. Însă există căi în justiție care pot, totuși, să recupereze aceste sume și fără un contract: îmbogățirea fără justă cauză, de exemplu. Din actele pe care mi le-ați pus la dispoziție, rezultă că Pașcaniul a emis hotărâri de delegare a serviciilor de apă-canal și epurare către ApaVital, însă acestea nu au fost executate. Practic, punerea lor în practică se poate proba doar prin existența unui act adițional valabil la contractul de delegare. Fără un astfel de document hotărârile de delegare nu produc efecte. În acest moment Pașcaniul nu este parte a contractului de delegare. Nu există niciun document care să introducă municipiul în acest contract încheiat între două părți, dintre care, o parte, și anume autoritatea delegantă, este compusă din 102 localități”, a explicat un jurist pentru NewsPascani.com.

În acest context, rămâne de văzut dacă consilierii locali vor interveni pentru a lămuri această situație.

 

 

 

 

Related posts

VIDEO: Avionul NATO cu 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud a ajuns pe Otopeni

Redacția

Cum va fi vremea în septembrie. Început de toamnă cu temperaturi ridicate, dar și cu ploi abundente

Redacția

Cum va fi calculat venitul net anual global pe gospodărie

Redacția
Încarcă...