RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primăria face cadou firmei lui Pantazi o pășune! La preț minim, fără licitație și fără anunț public!

Transparența nu este punctul forte al administrației condusă de primarul Dumitru Pantazi. Acest lucru se remarcă și din modalitatea aleasă de municipalitate pentru închirierea pășunilor municipalității: fără licitație publică și fără anunțuri publice de înștiințare a cetățenilor interesați.

Și ca lucrurile să fie și mai suspicioase, în proiectul de hotărâre privind închirierea directă a pășunilor apare și firma primarului Dumitru Pantazi, AgroComplex Lunca Pașcani, în dreptul căreia sunt trecute 20 de hectare de pășune. Chiria este una modică, de 3.600 de lei pe an, în timp ce subvenția pe care o poate încasa, de la stat, firma primarului este de 190 de euro pe hectar, adică 3.800 de euro pentru tot lotul închiriat. Profitul la această afacere este de 3.000 de euro, bani ce ar trebui folosiți pentru întreținerea pășunii.

Aceste aspecte au fost sesizate și de Claudiu Bodoașcă, consilier liberal, care a semnalat situația pe Facebook.

„Fiind membru in „Comisia de licitație privind închirierea pasunilor proprietate privată ” și având in vedere faptul că in anii anteriori, pasunile au fost închiriate prin licitație , conform HCL nr.58/2014, am incercat să înțeleg motivele pentru care anul acesta pasunile nu se mai închiriază prin licitație ci direct.Un posibil răspuns ar fi că la sfârșitul anului trecut s-a adoptat Codul administrativ, iar in acesta se stipuleaza ca Proiectele de hotărâre, ce vizează patrimoniul, nu mai au nevoie, pentru aprobare, de votul a 2/3 din numărul consilierilor locali ci se aprobă cu majoritate simplă .La Pascani, alianța PSD-PMP, are in CL 11 voturi, mai mult decât suficiente pentru aprobarea de hotărâri ce vizează parimoniul , așa că aceștia au considerat că este timpul pentru aprobarea, fara transparență , de hotărâri pentru clietela de partid. Nu cred că este intamplator faptul că beneficiara unui contract de inchiriere, prin atribuire directa, a unei pasuni de aproximativ 21 ha, este firma Agrocomplex Lunca Pascani S.A., societate la care primarul Pantazi este acționar majoritar”,  a scris Claudiu Bodoașcă pe Facebook.

  

Contactată telefonic Gabriele Nedelcu, viceprimarul municipiului Pașcani și inițiatorul proiectului de hotărâre, a explicat că în lege nu era trecută obligația de a informa publicul despre închirierea pășunilor.

Întrebată care a fost termenul limită pentru depunerea solicitărilor de închiriere a pășunilor, Nedelcu a spus că nu știe, iar cetățenii interesați ar fi putut să se intereseze din timp la Primărie. În opinia viceprimarului, faptul că firma AgroComplex Lunca Pașcani este prevăzută cu 20 de hectare în acest proiect, nu are nicio legătură cu decizia de a nu se publica anunțuri cu privire la această procedură de închiriere.

Menționăm că în proiectul de hotărâre sunt trecute tarifele minime pentru închirierea pășunilor, iar dacă ar fi fost o licitație publică este posibil ca sumele încasate de municipalitate să fie mai mari.

Related posts

Zilele Municipiului nu vor mai avea loc în anul 2020!

Marius Parteni

Rechizitoriu AgroComplex: Societatea primarului Dumitru Pantazi fusese despăgubită de stat pentru culturile calamitate în momentul când i-a fost radiată datoria!

Răzvan Grecu

Falsurile grosolane ale lui Pantazi în Republica Pașcani: la încasat – înainte, la plătit – înapoi

Redacția
Încarcă...