RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

LGBT, pășcăneni și discursul urii!

Azi, NewsPascani.com a postat o știre, la care era atașată o secvență video, în care două fete, probabil din Pașcani, sunt alungate de pe o bancă deoarece se sărutau.

 

Știrea a fost apreciată de unii cititori și criticată de alții. Cert este că a stârnit două controverse:

  

– imaginile trebuiau sau nu să fie publicate?

– știrea avea o tentă homofobă sau nu?

Despre decizia de a publica această știre și cât de mult reprezintă aceasta o știre sau o bârfă de colțul blocului, vă spun că noutate și interesul stârnit printre cititorii site-ului sunt motive care pot justifica publicarea ei de către autor.

Curiozitatea cititorilor noștri nu a fost dată de conținutul imaginilor, ci de noutatea că și în Pașcani există manifestări specifice comunității LGBT. Ori când e vorba de noutate, atunci după toate cărțile de jurnalism vorbim despre o știre.

Intr-un manual de ziaristică, știrea este definită ca fiind o comunicare scurtă, operativă a unui fapt social nou sau nou constatat, a unui proces social…

Mai adaug și faptul că fetele se sărutau pe o bancă, în public, nepărând că s-ar rușina sau că ar simți nevoia să se ascundă, astfel că nu cred că publicare acestora le-a produs vreo emoție, mai ales că identitatea lor a fost protejată, prin nefocalizarea chipurilor.

Că am lămurit decizia publicării acestei știri, să încerc acum să vă spun de ce aceasta nu este homofobă sau că nu promovează discursul urii, cum dur a fost categorisită de unii. Știrea relatează o întâmplare ce a fost surpinsă, de la geamul unei locuințe, de un cititor al NewsPascani.com, ce, mai apoi, a transmis imaginile către redacție. Din filmare se observă două tinere ce se sărută pe o bancă, ziua, în Pașcani. Trebuie să fiți de acord că astfel de scene nu reprezintă o chestiune cotidiană pentru comunitatea noastră, ci una mai degrabă singulară.

De altfel, faptul că pășcănenii nu sunt, încă, pregătiți să accepte astfel de comportamente în public, este dovedit de reacția unui tip ce se îndreaptă spre cele două fete, pe care, prin apostrofările sale, le alungă de pe acea bancă.

Pentru ca pășcănenii să poată accepta prezența comunității LGBT, trebuie produsă o dezbatere la nivel de societate, iar această știre tocmai asta a făcut: a reușit să pună față în față, atât prin intermediul comentariilor de la articol, cât și prin cel al Facebook două curente diametral opuse: de acceptare și de respingere.

Cu surpindere, plăcută, am observat că cele mai multe dintre comentarii sunt de acceptare, însă cum numărul comentariilor este de nici 1% din numărul celor ce au citit acest articol, vă propun să ducem această dezbatere mai departe și vă provoc să răspundeți la acest sondaj de opinie:

Vi se pare ok ca 2 tineri să se poată săruta în public în 2018?

Votează Aici

Related posts

Cojocaru de la TV Bit sare să-l albească pe primar: Aderarea la ARSACIS a fost adoptată ilegal!

Răzvan Grecu

ApaVital sau alegeri anticipate?!

Răzvan Grecu

La ce se rezumă dosarul „AgroComplex”

Răzvan Grecu
Încarcă...