RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

ApaVital un subiect închis pentru politicieni, dureros de actual însă pentru pășcăneni! Unde este rezerva de apă a municipiului?

Avariile tot mai dese de pe conducta de aducțiune a apei au stârnit nemulțumire, așa cum era de așteptat, în rândul pășcănenilor. Din păcate acest sentiment și stare de disconfort le întâlnim doar la oamenii de rând, în timp ce la politicienii angrenați în administrarea municipiului se poate constata, cu ușurință, dezinteresul față de acest subiect.

 Primarul Dumitru Pantazi nu face declarații pe această temă, iar principalul său contracandidat, liberalul Marius Pintilie, consideră că subiectul este închis. Reprezentanții administrației locale sunt preocupați mai degrabă cu dosarele penale în care sunt implicați, iar consilierii locali cu prezența la cât mai multe ședințe pe comisii ca să poată primi indemnizația de consilier local întreagă. Nimeni nu este preocupat să intervină pentru ca aceste situații să nu se mai repete.

În ultimele 40 de zile suntem la a treia duminică fără apă în municipiu, iar avaria anunțată acum de ApaVital ridică o întrebare: unde este rezerva de apă a municipiului? Din câte știu Pașcaniul are la dispoziție rezervoare în care sunt stocați 10.000 de mc de apă, din care poate consuma 8.000, restul de 2.000 fiind pentru situații de urgență, cum ar fi incendiile,

  

Consumul de apă al Pașcaniului este undeva la 600-700 de mc/h, astfel că din rezervă pășcănenii ar putea avea apă timp de aproximativ 8 ore. O perioadă de timp arhisuficientă pentru remedierea defectelor și totuși este anunțat că furnizarea apei va fi întreruptă pentru 24 de ore. Matematic înseamnă că pentru această avarie ApaVital a alocat 32 de ore pentru a o remedia.

Tot tehnic, am aflat că pentru remedierea unei defecțiuni de pe aducțiunea modernizată prin programul ISPA în 2009, sunt necesare 2 ore de muncă efectivă. Mai greu este identificare locului unde s-a produs acea avarie. Pentru asta însă trebuie să ai personal, fapt ce exista la Prest Serv Apa, de asta avariile erau rezolvate mai repede și erau mai rare, și lipșește la ApaVital.

De altfel, scăderea costurilor de exploatare a sistemului de apă de la Pașcani este și motivul deselor avarii. Presiunea apei pompate în conducta de aducțiune nu mai este monitorizată riguros, astfel că diferențele de presiune duc la apariția fenomenului denumit lovitură de berbec ce produce cedarea conductelor.

O altă problemă pe care ApaVital nu vrea să o rezolve la Pașcani, este comunicarea acestor avarii din timp. Cum am arătat mai sus rezervele de apă ale municipiului asigură o perioadă de 8 ore, timp suficient ca pășcănenii să fie informați că urmează o sistare a furnizării de apă. Cu toate acestea, avariile sunt anunțate de regulă după ce apa nu mai este furnizată, iar anunțul este făcut pe pagina de internet a operatorului, de parcă aceasta este principalul instrument de informare al pășcănenilor.

Furnizarea apei va fi reluată, însă problemele enumerate rămân, iar dacă nu vor fi rezolvate, și pentru asta primarul Dumitru Pantazi trebuie să se implice deoarece este responsabilul cu venirea operatorului ieșean în Pașcani, avariile vor continua, iar gradul de iritare a populației va crește exponențial.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Dumnezeu, DNA, Zorro, ApaVital și Pantazi

Răzvan Grecu

Cât câștigă NewsPascani.com din publicitatea per click și cât câștigă Orizontul!

Răzvan Grecu

1 aprilie a sosit, apa rece a venit!

Răzvan Grecu
Încarcă...