26042017Wed
Last updateTue, 25 Apr 2017 7pmWind of change (Video)

Moartea fostului primar Neculai Rățoi poate fi un semnal simbolic pentru ca Pașcaniul, pășcănenii în particular, să se rupă de trecut. Fostul politician a condus municipiul timp de 26 de ani din funcția de primar, și alți 8 ani după, prin influența pe care a avut-o în filiala locală a PSD și a președintelui acesteia, Dumitru Pantazi.

Odată cu dispariția sa, se închide o pagină de istorie a Pașcaniului, în care fostul edil a fost lăudat, de unii, că ne-a dat caldură și mâncare pe vremea lui Ceaușescu, și criticat de alții, că a furat pâmântul și viitorul orașului, după Revoluție.

În urma sa au rămas însă mulți dintre cei care au profitat de faptul că au fost printre acoliții săi: s-au căpătuit cu spații comerciale, terenuri și contracte cu instituțiile publice. Toate acestea în defavoarea cetățeanului și a Pașcaniului. Acum, „epigonii” lui Rățoi, vânați de DNA, vor să continue mandatul celui ce s-a vrut a fi primar pe viață.

În 2016, există șansa reală ca pentru prima dată, după 1945, la conducerea municipiului să ajungă politicieni a căror carieră nu s-a intersectat niciodată cu Partidul Comunist Român. Neculai Rățoi a fost prim secretar de partid, în timp ce Grigore Crăciunescu și Dumitru Pantazi au avut funcții de conducere pe linie de partid în unitățile în care lucrau înainte de 1989.

La startul acestei campanii electorale, sunt candidați pentru funcția de primar al municipiului Pașcani care au reușit în viață fără a avea din spate sprijinul și notorietatea dată de PCR. Cei mai importanți dintre aceștia, conform sondajelor de opinie, sunt Marius Pintilie și Sorin Olariu. Ei, la momentul 1989 încă erau elevi: primul de gimnaziu, iar celălalt de liceu.

Șansa să producă prima schimbare reală în viața politică a Pașcaniului, după 71 de ani, o are Marius Pintilie. În acest moment, conform ultimelor sondaje de opinie făcute atât de PSD cât și de PNL, Dumitru Pantazi este la egalitate cu Marius Pintilie, în jur de 33% au fiecare, în funcție de sondaj. Sorin Olariu are și el undeva la 12% în sondajul făcut de PMP.

După Perestroika din cei patru ani de mandat al lui Grigore Crăciunescu, practic pășcănenii au șansa să se rupă de trecut și să pășească pe un nou drum, pe care atât Pintilie, cât și Olariu, îl promit ca fiind zenitul democrației.

Wind of change – Scorpions 1989

În melodia Wind Of Change este vorba de un simplu om, care în timpul unei nopți de august se plimbă pe malul râului Moscova, din capitala Uniunii Sovietice la acea vreme, ascultând vântul schimbării. Acesta observă soldații stând liniștiți, și observă cum Uniunea Sovietică vrea să se încadreze în spiritul occidental. Omului nu-i vine să creadă că cele două lumi sunt atât de apropiate, "ca frații" (like brothers). Simte viitorul plutind în aer, iar vântul schimbării îl va purta peste tot în lume. Naratorul spune că, plimbându-se pe străzi, vede cum memoriile triste sunt îngropate în trecut, pentru totdeauna. Acesta (naratorul) este convins că vântul schimbării bate către viitor, iar precum un taifun, acesta va bate clopotul libertății și liberei exprimări.( wikipedia)

Comments   

 
societatea civila
-13 # zau?societatea civila 2016-05-08 20:50
Ei,uite,te anunt in premiera si in exclusivitate ca toata zona vale il va vota pe Pantazi pentru ca este primul si singurul primar care s-a gandit si la cei din zona vale.A schimbat fata zonei vale,a refacut scarile,a asfaltat strada Ceferistilor(wo w!,dupa zeci de ani),a refacut parcul Pestisorul cu tot cu strada care urca,iar daca va reusi sa faca si strada care urca inspre hotel,cu siguranta va fi singurul primar din ultimii 50 de ani care intr-adevar a facut ceva si pentru zona vale.Nu mai zic de refacut strazi dintre blocuri,cu tot cu borduri schimbate,straz i in zona Lunca.Nu conteaza cum a facut,prin ce program,cand,cu m si de ce.Lumea nu sta sa analizeze,lumea vede.Si e adevarat.Chiar a facut,spre deosebire de Ratoi si Craciunescu.Dec i toata zona vale il va vota.
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
zambila
+9 # greșitzambila 2016-05-08 21:13
Bai nene, tu ori ești prost ori suferi de memorie scurtă. Tot ce zici tu că s-a făcut în vale e proiectul început de Craciunescu. Curcurvele din psd s-au opus la acea vreme și au tras de timp tocmai ca sa nu se facă în mandatul lui .
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
paspastratos
0 # imi permit sa te contrazicpaspastratos 2016-05-09 07:49
nu e nici prost, nici cu memoria scurta. E un postac ce tremura ca nu cumva sa-si piarda cu.rul la care linge. Se va face o schimbare si un individ ca el va ajunge la concluzia ca si alte rahaturi (adica alte cu.ruri de lins) au gusturi bune si va muta la dosul viitorului primar... Un individ ce nu se poate gandi decat la el si ai lui, considerand ca daca lui ii este bine, nu conteaza cum traiesc cei din jurul lui. Adica un indvid cu caracter de vierme intestinal...
Amin!
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
cititor
-10 # RE: greșitcititor 2016-05-09 09:07
Ba Zambila, Craciunescul tau a facut doar cosmselia din spatele cofetariei Riama, o placita "arhitecturala" mai pocita si mai daramata decat toti liberalii care au mai ramas pe-aici.
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
Pascanean
+5 # RE: zau?Pascanean 2016-05-08 21:26
va laudati cu banii castigati de PNL , nu ati facut nimic, PSD a avut noroc ca s-a implementat proiectul in mandatul lui Pantazi. il judecam si votam dupa noroc sau dupa competenta? locuiesc in zona Vale si nu votez PSD!!!!!!!!!!!! !!!!
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
Confucius
-7 # Niste tarani...Confucius 2016-05-09 07:55
Normal,in vale sunt doar taranoi ca Pantazi,veniti cu pluta pe Siret incepand cu 1980!
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
George
+5 # DezinformareGeorge 2016-05-08 21:11
Marele merit il are administratia Craciunescu pentru idee, proiect si obtinerea finantarii. Psd-ul la Pascani nu a avut si nici nu va avea un proiect de asemenea dimensiuni pentru ca nu le pasa, pentru ca nu vor si nici nu ar fi capabili. Dovada spuselor mele este tocmai faptul ca 18 ani Ratoi nu a avut o asa viziune si nici in ultimii 4 ani Pantazi nu a gandit macar vreun proiect important la Pascani. Asa ca domnilor de la Psd care va tot bateti cu pumnul in piept , aveti macar putina decenta sa va tineti gura mai ales ca Pantazi a vrut in 2012 sa renunte la implementarea acestui proiect.
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
zambila
+4 # ::;;zambila 2016-05-08 21:14
*curvele din psd
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
paspastratos
-3 # eu sunt mai extremistpaspastratos 2016-05-09 07:43
si, recunosc, l-am detestat total pe acest individ gaunos numit ratoi, precum si pe toata sleahta lui psd-ista...
dar...
o mama ramane prmanent o mama, char daca copilul ei are 40 de ani...
si discutand cu o astfel de mama, eu argumentand ticalsia lui ratoi, aceasta mi-a replicat: " Da! Ai dreptate! Dar eu, datorita lui ratoi, mi-am crescut copilul in caldura pe vremea lui ceausescu!"
Si are dreptate. Omul e schimbator. Un copil poate fi, de cele mai multe, ori educat. Dar un matur isi alege singur calea.... ratoi a ales sa devina un ticalos atunci cand "libertatea" i-a permis acest lucru...
Acea mama are dreptate, dar eu cred ca ultima a fost fata reala a lui retoi, cea de pe vremea lui ceausesu a fost doar orgoliu, neputandu-se manifesta altfel in acele timpuri... chiar daca a fost un bine, nu a fost ceva din inima... e ca atunci cand un repezentant "da vaza" al societatii da ceva de pomana intr-un mod ostentativ...
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
votant
-2 # RE: Wind of change (Video)votant 2016-05-09 09:11
Grecule, se pare ca esti seful campaniei pentru Pintilie. Cat deconteaza pentru "obiectivitatea " ziarului tau?
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
fanfan
-4 # Mariusica Pingelica - partea Ifanfan 2016-05-09 12:00
Ia uite, tata, la Grecu nostru. Duminica seara, vreme de … și de …, sau de …dar constiinta nu și nu! Il framanta rau tare grija de binele natiunii, de binele pascaneanului de rand. Seicaru in presoana, nu alta. Nu, nu Vasilica mustaciosul. Alaltu’. Pamfilica. Cel cu etajul… Asadar, ceva-ceva asemanari or fi ele.

Deci tu, Grecule, zici ca pascaneanul ar trebui sa voteze cu Pintilie ori cu Olariu și nu cu Pantazi? Cum toata lumea stie cam cine este și ce poate Olariu și din partea carui partid vine, asta-i sters deja și ramane Pintilie. Parerea ta. Ia sa vedem noi cine este Pintilie și ce vrea și poate el..

Prima lui tema de campanie este sa-i alunge pe apavitalii de la Iasi. Ca el vrea apa și canalul la Pascani. Adica azi Primaria Pascani nu gaseste cateva sute de mii de lei anual, sa cumpere mai multe lampi ca sa asigure un iluminat public in conditii decente, sa nu mai dea omul cu capul de coltul blocului. Daca ar deveni Pintilie primar, gata cu saracia. Ar fi suficient ca omul sa pocneasca din degete și brusc or sa apara valize (scuze: trei vagoane și-o drezina) cu bani, ca sa investesca el zeci și zeci de milioane de lei in intretinerea și reabilitarea unui sistem de apa și canalizare facut in mod primitiv, fara calcule și proiectare serioasa in spate (Covrig stie!), cu materiale cancerigene (celebrele tuburi de azbociment). Basca investitiile in extinderea retelelor in suburbii. De unde banii, Mariusica? Pui pascanenii sa joace la Loto?

Bodoganea acum ceva vreme Grecu ca PSA-ul putea fi profitabila, ca uite, fac apavitalii astia profituri grele la Pascani. Dupa care Parteni l-a corectat c-o tesla-n nas și a zis ceva de-un drept la replica și ca de fapt la Pascani operatorul iese in pierdere. Una barosana. Pritenul Cojocaru a dat și documente și cifre: pierderi de apa de vreo 55% și de bani de peste 20 de miliarde. Pana acum. Mai preacinstiti decat cuvioasa Parascheva de-ar deveni Katsighera, Prisecaru și toata sleahta lor, cu pierderi de valoarea asta, n-ai sa faci profit și bani de investitii in vecii vecilor. Mariusica, și daca ai sa pui 10 lei mc de apa și tot n-o sa iesi in destul profit ca sa ai bani de investitii. Calculeaza, tata. se cheama artimetica.

Acum sa fim seriosi: probabil nici Apavitalul n-ar face investitii prea serioase la Pascani, daca ar fi sa mearga doar pe banii lor. Fac investitii babane pentru ca iau banii din alta parte. Adica de la UE. Ceea ce ei pot, dar Primaria Pascani ori PSA-ul nu. Și nici n-or sa poata vreodata, pentru apa, canalizare. Nu numai de la UE nu poate lua bani Primaria pentru apa și canalizare, ci nici de la guvern. Pentru ca guvernul de peste un an nu mai da bani pentru o categorie de lucrari, daca acea categorie de lucrari este finantata de la bugetul UE: poti lua bani sa dezvolti de la UE? Ia, taica, bani de la UE, nu veni și-mi cere mie! Sa-i spuna cineva asta și ilustrului tehnocrat Nacuta.

Vorbeste Mariusica asta al vostru de demnitate. Mariusica, tata, nu exista un atentat mai mare la demnitatea unui om decat saracia. Vrei sa-i faci pe pascaneni mai demni? Adu bani la Pascani, nu-i alunga pe cei care sunt aici deja. Stii și tu prea bine ca banii iti dau alta perspectiva asupra vietii. Imagineaza-ti, Mariusica, ca esti un pascanean de rand, mai saracut, care n-are bani sa manance bine, sa se incalzeasca suficient, sa plateasca apa, caldura și salubritatea… Și-ti zice un istet la TV ca sa nu platesti, sa zici mersi, ca daca n-ai contract, inseamna ca apa ti-a dat-o Mos Craciun. Gunoiul tot Mos Craciu ti-l da? Inseamna ca de asta cauta atatia amarati prin containere, sa-l gaseasca pe Mos Craciun.

Mariusica Pingelica cica-i liberal. Liberalismul inseamna initiativa, investitii, dezvoltare. Vad ca i se potriveste liberalismul. Nu, nu ca viitor primar. Deloc chiar. Doar pentru el, pentru familia, casa și afacerile lui. Nu si pentru pascaneni. El, pentru el, da, a avut initiative, a investit, s-a dezvoltat, este om de afaceri de succes. Bravo lui! Pentru Pascani ce initiative are? Sa plece singurii bani siguri din oras. Poate maine-poimaine pune și bariere la intrarea in Pascani și mai cere și pasaport. Vorba ceea: republica Pascani!
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
fanfan
-7 # Mariusica Pingelica - partea a II-afanfan 2016-05-09 12:01
Mariusica, de unde iei tu, ca primar, banii de investitii? Cine iti scrie și cu cine pui in practica proiectele? Cu Nacuta? Astuia nu i-as da sa proiecteze o latrina-n fundul curtii. Nu-i pasa decat de el și de frica lui de a-și pierde locul caldut de la RAGCL. Basca spera sa fie sef la serviciul de apa, daca apa vine la Primarie.

Pintilie si-a facut asociatie de proprietari la el acasa? Bravo lui, inseamna ca a inteles legea și care-s avantajele asociatiei. Inseamna ca vrea sa se dezvolte in continuare. Pascaniul de ce nu vrea sa-l dezvolte la fel? De ce nu vrea Pintilie sa reabiliteze blocurile din Pascani cu bani de la UE? Ca poate sa izoleze termic blocurile, sa puna termopane tuturor, sa repare și sa zugraveasca fatadele blocurilor, sa inlocuiasca ori sa repare lifturile, sa izoleze subsolurile și acoperisurile, sa mansardeze blocurile (unde se poate), multe, multe altele. Dar asta doar daca in bloc este asociatie.

Mirarea mea este de ce Pinitile, in loc sa fie liberal sadea - sa vina cu: initiative de dezvoltare a orasului și de crestere a calitatii vietii locuitorilor, de asociere și dezvoltare a spiritului comunitar, cu idei de atragere a banilor pentru investitii si dezvoltare - pedaleaza pe un populism gretos, asa de jalnic incat și sarmanul Iliescu pare un capitalist sadea.

Cine il sfatuieste pe Pintilie, il sfatuieste prost. Procedand asa, Pintilie și-a taiat singur craca de sub picioare. Pur și simplu l-a facut pe Pantazi sa para un promotor al dezvoltarii și investitiilor, de parca Pintilie ar fi socialistul și Pantazi liberalul. Cu ocazia asta a pierdut voturile multora dintre cei tineri și de varsta mijlocie, oleaca mai scoliti. Care vad in el, Marius Pintilie, o frana comunista, nu un motor liberal. Spaima banilor, nu un magnet pentru investitii. Cum zicea unul acum cateva saptamani: ca la Pascani, la nimenea. La Pascani liberali-s socialisti și populisti, iar pesedistii de dreapta. Ptiu, dracie!

Pentru prostiile și minunile pe care le debiteaza Pintilie și ATV-ul azi ca „initiative” și „proiecte” este evident ca nu pot fi gasiti bani ca sa fie puse in practica. Cred ca ne este tuturor clar ca UE nu da bani chiar oricui și pentru toate trasnaile. De fapt, asta este marea problema a echipei lui Pintilie: niciunul dintre oamenii lui nu a lucrat pe proiecte europene facute pe bune. Pentru ca, sa fim seriosi, se stie deja (cica și la DNA) ca și PIDU lui Craciunescu, și ISPA lui Ratoi au fost „castigate” ca la Pascani: cu smecherii și pacaleli in acte și cu sprijin politic. Ceea ce la UE de prin 2012-2013 nu prea mai merge.

Dorinta mea secreta este sa il vad pe Pintilie primar și sa facem bilantul mandatului lui, peste vreun an. Daca prinde anul! Ii plang de mila gandindu-ma in ce hal ar ajunge: bani de investitii ioc (bugetul actual consuma cam toti banii de investitii pana spre mijlocul trimestrului 3; toamna-l prinde-n chelea goala), legea administratiei publice nu-i mai da voie ca pe vremea lui Ratoi și Craciunescu sa faca cheltuieli pe datorie (pe care sa le plateasca urmasii urmasilor), Apavital sigur va pleca din Pascani, cu bani cu tot, in curand Pascaniul trebuie sa inceapa sa plateasca salubritatea la noile preturi și nimeni nu vrea sa deranjeze lumea sa le ceara sa plateasca etc.etc..

De Pantazi nu comentez. In afara de fatalul moment 2000, niciodata n-am votat cu PSD-ul. Cand n-am avut cu cine vota, de pe alta tarla, am probat cat de bine merge ștampila pe toate patratele din prima pagina.
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
george
+8 # dezinformare continuageorge 2016-05-09 13:35
Vad ca postacii Psd continua sub diverse pseudonime sa dezinformeze publicul. E rusinos , lasati candidatii sa isi prezinte programele si dupa comentam. Asa mai tragem noi concluzii pripite ca unii au facut investitii si altii nu au proiecte...rabd are. eu abia astept dezbaterile tocmai pentru a vedea cine si ce au pregatit pentru orasul nostru.
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
Burghezul
+6 # Fanfan la pulipBurghezul 2016-05-09 14:19
Baiat istet fanfan asta se cunoaste ca a sorbit cu nesat din intelepciunea ce razbate de la Bit si moare de grija sarmanilor pascaneni ce sunt in pericol sa fie inrobiti si saraciti de Pintile.
Prima tema de campanie a lui Pintilie nu e aducerea apei la Pascani ci organizarea referendumului prin care cetatenii ,aia pe care ii plangi tu ,sa decida ce doresc.Dar se pare ca in optiunea ta si a partidului unic (in care calitatea de condamnat sau inculpat este la mare cinste),acestia au voie doar sa puna stampila pe PSD in rest stie tatucul ce e mai bine pentru ei.
Te doare inima de pascaneni ca sunt saraci si ii reprosezi acest lucru lui Pintile dar faci acest lucru deoarece ochelarii de cal pe care ii porti ( de firma banuiesc) te fac sa nu vezi ca 22 de ani la Pascani a condus PSD-ul iar cadourile facute cetatenilor in ultima perioada de simpatia ta ( pret marit la apa , gunoi, taxe locale etc) a facut ca cetatenii imbuibati din pascani sa coboare cu picioarele pe pamant si sa vada cine le poarta cu adevarat de grija ( huoo burghezul de Pintilie).
Cat despre investiiti cu fonduri UE pretenas arunca un ochi pe Axele prioritare, scote din amortire neuronul ala la care nu ai umplat inca si vezi ca pentru suburbii se pot accesa fonduri pentru utilitati si fara "unicii salvatori" de la ApaVital Cred ca nu o sa fie nevoie sa te obosesti sa gandesti deoarece cetatenii multumiti vor vota la referendum intr-un numar covarsitor in favoarea ApaVital astfel incat Motatu si cele cateva sute de persoane rau platnice vor fi puse cu botul pe labe.
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
staret
-1 # RE: Wind of change (Video)staret 2016-05-09 15:41
Grecu face campanie electorala fatisa, desantata si se crede deontolog.. Adusese mai alaltaseara epava aia taranista, pe nume Popa, care sugera ca locuitorii din suburbii sa-si sape singuri canalele pentru reteaua de apa si canalizare si primaria sa le furnizeze conductele si tevile. Asta cica are minte de inginer, la fel ca si Razvan-ziaristu l.
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 

Add comment

Comentariile care conțin obscenități, atacuri la persoană sau mesaje nepotrivite nu vor fi publicate. În cazul în care unele comentarii injurioase trec de filtrul automat vă rugăm să raportați comentariul prin butonul de sub acesta.

Security code
Refresh

Casino gbetting.co.uk/casino reviews and sign up bonuses.