RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceriSocial

STUDIU Care sunt avantajele și dezavantajele unui loc de muncă la domiciliu: de la productivitate ridicată și anxietate scăzută la riscul de a lua în greutate

O trecere în revistă a 1.930 de lucrări despre munca la domiciliu a constatat că există avantaje majore, dar și dezavantaje, cum ar fi orele antisociale și faptul că îți pot strica șansele la o promovare, scrie The Guardian.

Lucrul de acasă le permite oamenilor să mănânce mai sănătos, să se simtă mai puțin stresați și să aibă o tensiune arterială mai scăzută, potrivit unei analize pe scară largă a literaturii academice privind locurile de muncă post-pandemice.

Cu toate acestea, lucrătorii de la distanță sunt, de asemenea, mai predispuși să mănânce gustări, să bea mai mult, să fumeze mai mult și să se îngrașe, a constatat studiul realizat de cercetătorii de la UK Health Security Agency (UKHSA) și King’s College London. Iar angajatorii care cred că persoanele care lucrează de acasă sunt leneșe ar trebui să se mai gândească o dată – acestea sunt mai puțin predispuse să își ia concediu medical, au tendința de a lucra mai multe ore și de a lucra seara și în weekend.

Analiza, condusă de Charlotte Hall de la UKHSA, a luat în considerare 1 930 de lucrări academice despre munca la domiciliu, teleworking și alte tipuri de muncă hibridă și la domiciliu, în încercarea de a distila cercetările adesea contradictorii.

  

Profesorul Neil Greenberg, psihiatru la King’s College London și unul dintre autorii studiului, a declarat că studiul a arătat că lucrătorii și angajatorii trebuie să înceapă să ia în considerare munca la domiciliu cu aceeași seriozitate ca și pe cea de la birou.

„În vremurile vechi ale muncii la birou, oamenii și-au dat seama că dacă îi puneai pe toți în aceeași cameră fără izolare fonică, totul era neplăcut și nu aveai o forță de muncă foarte productivă”, a spus el.

„Acum că am trecut la o cultură a muncii la domiciliu, este logic ca organizațiile și guvernul să se asigure că oamenii care lucrează la domiciliu o fac într-un mod cât mai eficient posibil.”

Analiza, publicată în Journal of Occupational Health, a identificat trei teme – mediul de lucru la domiciliu, efectul asupra vieții și carierei lucrătorilor și efectul asupra sănătății acestora. Greenberg a declarat că cercetarea a arătat că există câștigători și perdanți în multe domenii ale muncii la domiciliu. Mediul de lucru a depins de cât de mult spațiu există acasă, de echipamentele disponibile și de cât de mult control au avut lucrătorii asupra zilei lor.

Persoanele cu venituri mai mari se bucurau adesea mai mult de munca la domiciliu, dar cei care aveau mai multe responsabilități acasă, cum ar fi îngrijirea copiilor sau treburile casnice – adesea femeile și cei care locuiesc singuri – aveau tendința de a fi mai stresați.

„În general, oamenii s-au simțit mai productivi acasă”, a spus Greenberg. „A fost deosebit de bine pentru lucrurile creative, dar mult mai dificil să se ocupe de chestiuni plictisitoare. Mulți oameni își făceau griji cu privire la perspectivele de carieră – acest sentiment că, dacă nu ești prezent la birou, vei fi trecut cu vederea.”

Efectele asupra sănătății au fost mai clare. Trecerea la munca la domiciliu în timpul Covid a fost legată „de o creștere a consumului de legume, fructe, lactate, gustări și mese preparate acasă; lucrătorii mai tineri și femeile au beneficiat cel mai mult în ceea ce privește o alimentație mai sănătoasă”, se arată în document.

Unul dintre studiile analizate a constatat că 46,9% dintre angajații care lucrau de acasă au luat în greutate, iar un altul a estimat această cifră la 41%. Cele mai multe dintre lucrările analizate au arătat că cei care lucrează de acasă erau mai sedentari.

Greenberg a spus: „Managerii trebuiau să se gândească la găsirea unor modalități de a-i sprijini pe cei care lucrează de acasă și de a contribui la crearea mediului lor de lucru.

„Există un mare adagiu în știință care spune că, la un moment dat, trebuie să nu mai admirăm problema și să ne gândim la soluții”, a spus el. „Știm destul de multe acum. Așa că trebuie să ne întrebăm „care este cea mai bună pregătire pentru o persoană care va deveni un lucrător la domiciliu parțial?”. Ceea ce nu trebuie să facem este să ne întrebăm ‘ar fi util să formăm o persoană pentru a face munca la domiciliu? Răspunsul este în mod clar da”.

De la sfârșitul restricțiilor Covid în 2022, unele companii au insistat ca angajații să se întoarcă la birou cu normă întreagă, firme precum JP Morgan cerând managerilor să fie prezenți cinci zile pe săptămână.

„Dacă companiilor precum JP Morgan le este teamă că oamenii de acasă vor lenevi sau nu vor face o treabă bună, iar ei nu îi pot supraveghea, atunci cred că este un concept depășit”, a spus Greenberg.

Refuzarea opțiunilor WFH va însemna că angajații talentați își pot găsi alte locuri de muncă și face companiile mai puțin flexibile în cazul unor crize viitoare, cum ar fi o altă urgență de sănătate sau greve sau condiții meteorologice severe care împiedică oamenii să ajungă la birou, a adăugat el.

„Dacă o fac doar de frică, atunci riscă să fie lăsați în urmă”, a spus el. „Am analizat o cantitate uriașă de dovezi din ultimii ani și ceea ce arată analiza noastră este că există modalități de a face ca abordarea muncii la domiciliu să funcționeze efectiv bine pentru organizație și, de asemenea, pentru angajat”.https://www.g4media.ro/studiu-care-sunt-avantajele-si-dezavantajele-unui-loc-de-munca-la-domiciliu-de-la-productivitate-ridicata-si-anxietate-scazuta-la-riscul-de-a-lua-in-greutate.html

Related posts

Noi prevederi ale Codului Muncii. Un angajat are dreptul de a absenta de la serviciu cel mult 10 zile pentru urgențe în familie

Redacția

O sansa pentru normalitate: reconstructia mamara

Redacția

Bărbat lovit cu piatra în cap de concubină, căreia îi reproșase că nu îi place cum s-a vopsit

Marius Parteni
Încarcă...