RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Paradoxul angajărilor în sistemul de Sănătate. Spitalele de stat duc lipsă de doctori, dar posturile sunt blocate

Blocaj grav în Sănătate. Noua promoţie de medici, aproape 5.000 de specialişti, nu are unde să se angajeze – spitalele de stat duc lipsă de doctori, dar posturile sunt blocate. În acest timp, multe linii de gardă din marile spitale au fost desfiinţate. La Târgu Jiu, de pildă, de Crăciun şi Revelion nu a fost niciun cardiolog în spitalul judeţean. 

Trei medici cardiologi are Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, unde ajung cele mai grave cazuri din Gorj, judeţ cu peste 300.000 de mii de locuitori. Directorul spune că are nevoie de încă cinci specialişti. Cârpeşte deficitul cu doctori de la alte spitale sau rezidenţi.

Diana Speretoiu, reporter Observator:În prezent, zece medici fac gărzi la Cardiologie. Dintre aceştia, cinci sunt rezidenţi, patru vin din alte spitale din Oltenia şi doar unul este angajat al Spitalului de Urgenţă. E vorba chiar de şeful Secţiei Cardiologie.

Femeie: Nu credeam că se poate întâmpla aşa ceva. Mai ales la Cardiologie. Cineva a fost noaptea acolo şi am înţeles că s-a întors că n-a fost medic cardiolog. 

  

Prefectul va sesiza Ministerul Sănătăţii şi a cerut explicaţii.

Iulian Popescu, prefect Gorj: Cetăţenii au sunat de sărbători şi mi-au povestit că au rude internate la ATI şi că există o discuţie între medici şi nu ştiu ce tratament să acorde pentru o pericardită. 

Situaţia este gravă în toată România

Situaţia este gravă în toată România. În criză de personal, dar cu angajările blocate din cauza austerităţii, sistemul sanitar de stat alimentează angajările din clinicile particulare. Acolo vor ajunge şi unii medici care îşi iau luna aceasta gradul de specialişti. 

Alexandru Stoichiţă, medic specialist: Atât angajarea mea cât şi a celorlalţi profesionişti medicale este imposibilă în sistemul de stat, astfel că majoritatea profesioniştilor medicali apelează la sistemul de sănătate privat. 

Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti: Dacă nu se crează locuri la stat sau nu se deblochează aceste posturi practic nu au altă variantă decât să se angajeze în sistemul privat sau să plece din țară.

Medicii pleacă din spital din cauza posturilor blocate

La Institutul de pneumologie Marius Nasta din Bucureşti, 18 medici rezidenţi care au susţinut examenul de specialist vor pleca din spital din cauza posturilor blocate. Cei care rămân abia fac faţă numărului mare de pacienţi care le revin.

Raluca Bobocea, director medical Marius Nasta:Colegii din pneumologie pedriatică fac mai multe gărzi, au și mai mulți pacienți per medic, dar timpul lor de muncă este același. Crește numărul de așteptare pentru consulturi, undeva la 8 saptămâni sau chiar mai mult.

De la ministerul Sănătăţii vin, deocamdată, doar promisiuni. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Trebuie să facem un nou memorandum pentru 2024, pentru că memorandumurile care au fost iniţiate anul trecut, nu au mai ajuns să fie adoptate. Există înţelegere, eu cred că nu am pregătit 5.000 de medici ca să nu le oferim posibilitatea să profeseze, mai ales că e nevoie de ei.

Peste 4.500 de medici care au luat examenul de specialist nu au acum unde să se angajeze. 

sursa observator

Related posts

Informații utile pentru perioada 23-26 decembrie 2023 și 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024

Redacția

Un expert în sănătate publică avertizează: Vom avea focare în școli și grădinițe. Copiii asimptomatici pot duce boala acasă

Redacția

După un an de așteptări, comuna Vânători va avea medic! Se transferă unul din Neamţ

Redacția
Încarcă...