RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un nou tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar / Oprește metastazele și stopează progresia bolii / Din cele 44.000 de noi cazuri în Italia, doar 5% pot beneficia de acest nou medicament

O moleculă inovatoare destinată unui subgrup specific de pacienți, în majoritate tineri și nefumători, este disponibilă în Italia pentru persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar, notează Corriere della Sera. La 64% din cazuri, neoplasmul s-a „oprit” timp de trei ani.

Noua terapie este capabilă să blocheze, chiar și timp de mai mulți ani, progresia cancerului pulmonar la pacienții care au deja metastaze cerebrale. Tratamentul este disponibil și în Italia, Agenția Italiană pentru Medicamente (Aifa) a acordat, de fapt, rambursabilitatea lorlatinibului pentru pacienții cu cancer fără celule mici ALK-pozitiv avansat.

Noul medicament nu este destinat tuturor persoanelor cu cancer pulmonar, ci unui „cerc restrâns” care are caracteristici foarte particulare.

„În primul rând, pacienții cu tumori ALK-pozitive sunt, în medie, tineri, în mare parte sub 50 de ani”, spune Silvia Novello, profesor de oncologie medicală la Universitatea din Torino și președinte al WALCE Onlus. „În al doilea rând, aceștia sunt în mare parte nefumători sau foști fumători care au renunțat la fumat cu mulți ani în urmă; și în al treilea rând, mulți dintre ei au metastaze cerebrale deja în momentul diagnosticului, deoarece acest subtip de cancer pulmonar este foarte agresiv”, precizează oficialul.

  

Lorlatinib a fost conceput special pentru a traversa bariera hemato-encefalică și a acționa astfel la nivelul creierului, dar și pentru a fi activ la pacienții tratați anterior cu alte terapii, la care, totuși, boala a reușit să instaleze mecanisme de rezistență. Autorizația Aifa a fost, de fapt, acordată pe două planuri: în prima linie pentru pacienții (adulți) cu tumori avansate fără celule mici, cu translocație ALK, netratate anterior cu alte medicamente din aceeași categorie (adică inhibitori de tirozin kinază) și în a doua linie (sau linii ulterioare) pentru pacienții care au primit deja tratamente specifice la care nu mai răspund.

„Rezultatele studiului CROWN, pe care Aifa s-a bazat pentru a da undă verde, indică faptul că lorlatinib este mai eficient decât tratamentele pe care le-am considerat până acum standard”, explică Filippo de Marinis, director al Diviziei de oncologie toracică din cadrul Institutului European de Oncologie (Ieo) din Milano și președinte al Asociației italiene de oncologie toracică (Aiot ).

Studiul a implicat 104 spitale din 23 de țări din întreaga lume, 296 de pacienți, iar beneficiile obținute sunt numeroase: 72% dintre participanți și-au văzut metastazele cerebrale dispărând, iar alți 10% au avut un răspuns intracranian; 64% dintre pacienți la trei ani de la începerea tratamentului cu lorlatinib nu au progresat (față de 19% dintre cei care luau până acum terapia standard); efectele secundare sunt bine tolerate (în principal creșterea colesterolului și a trigliceridelor, cu creștere în greutate) și pot fi gestionate”.

Tratamentul se prezintă sub formă de tablete care se iau zilnic la domiciliu, ceea ce facilitează o bună calitate a vieții pacienților, care reușesc adesea să își mențină ‘normalitatea’ în familie, la locul de muncă și în sfera socială.

În fiecare zi, în Italia, aproximativ 115 persoane descoperă că suferă de cancer pulmonar (pentru un total de 44.000 de cazuri noi înregistrate în 2023), care rămâne unul dificil de tratat, deoarece peste 70% dintre pacienți ajung la diagnostic târziu, când boala este deja într-un stadiu avansat și șansele de vindecare sunt, din păcate, reduse. Neoplazia, de fapt, nu dă semne evidente ale prezenței sale în stadiile incipiente, iar atunci când o face, în general, a evoluat deja spre o fază metastatică, când lucrurile devin mai complicate, tratamentele sunt mai complexe și șansele de vindecare scad, chiar dacă în prezent sunt disponibile mai multe terapii inovatoare care reușesc să prelungească semnificativ supraviețuirea pacienților.

„Din cele 44.000 de noi cancere pulmonare pe an, doar aproximativ 5% sunt ALK-pozitive și, prin urmare, pot beneficia de acest nou medicament”, explică Novello.

Tusea persistentă, durerile toracice, răgușeala, dificultăți de respirație chiar și la un efort minim și catarul cu dungi roșii strălucitoare de sânge sunt semnale de alarmă care nu trebuie niciodată trecute cu vederea, susțin medicii italieni.https://www.g4media.ro/un-nou-tratament-pentru-pacientii-diagnosticati-cu-cancer-pulmonar-opreste-metastazele-si-stopeaza-progresia-bolii-din-cele-44-000-de-noi-cazuri-in-italia-doar-5-pot-beneficia-de-acest-nou-medica.html

Related posts

Daniel Bodnar primește amenințări și pe patul de spital: ”Tind să cred că nu a fost un simplu accident”

Redacția

Grevă de avertisment la Spitalul Municipal Pașcani!

Oana Cordoneanu

Probleme cu emiterea cardurilor de sănătate? Ieșenii le așteaptă cu lunile de la Imprimeria Națională

Redacția
Încarcă...